Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIMINAL Pucnjava u pokušaju pljačke pošte u zagrebačkom Botincu odnijela žrtve

Pljačkaši ubijeni, policajac ranjen

crn-pljacka1.jpg
import
06.12.2005.
u 17:10

Dva su razbojnika ubijena, a jedan je policajac ranjen u utorak u 15.50 sati u Klari. Dogodilo se to nakon pljačke pošte u Botincu. Neslužbeno doznajemo da bi razbojnici mogli biti Igor Breškić (33) i Anđelko K. (43). Ranjeni policajac Slaven Pranjić (39) pripadnik je interventne policije. Dogodilo se to nepuna tri mjeseca nakon što su brutalni pljačkaši u središtu Zagreba u pol bijela dana pri pljački Fine ubili dva Sokolova zaštitara i odnijeli dva milijuna kuna.

Policijska potjera
Razbojnička meta ovaj put bila je pošta u Botincu u koju su Igor Breškić i Anđelko K. upali maskirani i naoružani scorpionom i uzijem. U trenutku kad su pljačkali poštu službenica Ankica M. razgovarala je telefonom sa suprugom Juricom M. Ugledavši razbojnike, prestrašena žena uspjela mu je samo reći: “Pljačkaju nas”, nakon čega je spustila slušalicu. Njezin je suprug u prvi tren pomislio da se ona šali, no kad je čuo da plače, pozvao je policiju i krenuo prema pošti. Za naoružanim razbojnicima, koji su pobjegli u “fiatu unu”, organizirana je potjera u koju se uključila i mobilna jedinica MUP-a koja je bila u blizini.

– Na pružnom prijelazu u Mrkšinoj ulici u Svetoj Klari policajci su sustigli razbojnike. Naredili su im da stanu i izađu iz vozila. No, umjesto da ih poslušaju, razbojnici su otvorili vatru i ranili našeg službenika. Njegovi kolege uzvratili su vatru. Jedan je razbojnik odmah poginuo, a drugi je bio ranjen. Pokušao je pobjeći, no malo je dalje pao i ubrzo umro – kazao je Dubravko Novak, zamjenik načelnika PUZ-a.

Iako policija u interesu istrage do završetka očevida ne želi objavljivati detalje, kako doznajemo, policajci su ranjenog razbojnika bili uhvatili i svezali. No, prije dolaska Hitne pomoći on je umro od posljedica ranjavanja. Bijeg razbojnika policija je pokušala zaustaviti i spuštanjem rampe.

Kratko oružje
Policija se u okršaju s razbojnicima, koji prilikom pokušaja bijega na glavi nisu imali maske, služila kratkim oružjem, a iako je uporaba vatrenog oružja bila više nego opravdana jer su razbojnici prvi zapucali i ranili policajca, cijeli događaj ispitat će i Odjel za zakonitost postupanja.

Stanari malobrojnih okolnih kuća uglavnom su izjavljivali da nisu vidjeli ništa od dramatične policijske potjere, a neki su čuli samo rafalnu paljbu koja im je bila nalik na prasak petardi.

Cijelo područje blokirala je policija, a osim interventne i temeljne policije, na mjestu sukoba bili su i specijalci. Na mjesto pucnjave došao je i vještak balističar te istražni sudac, a hoće li se dvojica ubijenih razbojnika moći povezati i s nekim drugim djelima, poput, primjerice, pljačke Fine ili banke na Drvinju, znat će se nakon očevida i vještačenja. Policija sinoć o tome iz razumljivih razloga nije htjela govoriti, a više detalja o cijelom događaju najavila je za danas. Slučaj najsličniji ovome zbio se u prosincu 1998., kada je policija u Jastrebarskom ubila pljačkaša pošte.


Iz policijskog izviješća

Dvojica razbojnika ubijena u Svetoj Klari nakon bijega iz opljačkane pošte, automatskim su oružjem prvi počeli pucati na policiju koja im je uzvratila kratkim cijevima, izvijestila je policija na mjestu događaja. U obračunu je teško ranjen i jedan policajac. S prostrijelnom ranom ruke prevezen je u bolnicu i trenutno je izvan životne opasnosti. Policija nije željela otkriti koliko je njihovih pripadnika lovilo odbjegle razbojnike, no doznaje se da su na mjestu događaja osim temeljne i interventne bili i članovi specijalne policije. Također, nisu govorili niti o drugim pojedinostima, a nagađa se da se ovaj slučaj može povezati s nedavnom pljačkom Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, kada su ubijena dva zaštitara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije