Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogao i u zatvor

Plinara mu poslala opomenu pred tužbu, kompjutor izračunao da je dužan – lipu!

Opomena Plinare za dug od 0,01 kune
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
16.02.2018.
u 07:10

Dugovi od lipe nisu česti, kažu u Plinari, riječ je obično o iznosima od nekoliko desetaka do tisuća kuna

Zbog jedne lipe u zatvor – u teoriji vrlo lako moglo se to dogoditi Zagrepčaninu koji je na svoju kućnu adresu dobio opomenu pred tužbu Gradske plinare Zagreb upravo na navedeni iznos. Točnije, na 0,01 kunu.

– Platio sam odmah jer ne želim imati nikakve probleme. Ne znam u kojem je procesu ovaj dug nastao, ali sve sam odmah odlučio riješiti, kao što to radim sa svim svojim računima. Činilo mi se sve to, međutim, pomalo suludo i smiješno – govori nam Zagrepčanin, siguran da je Plinara na papir i na pošiljku opomene potrošila mnogo veći iznos nego što je od njega naplatila. A kako je dug bio lipu, gospođi na šalteru kod koje je plaćao račun ostavio je, govori kroz smijeh, čak i kusur. A njegov je slučaj, kažu nam u Plinari, ipak presedan.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Opomena Plinare za dug od 0,01 kune
1/10

– U pravilu dugovanja po neplaćenim računima, ovisno o obračunskom razdoblju, iznose od nekoliko desetaka pa do tisuća kuna, tako da ova opomena nije pravilo jer je od nekoliko tisuća opomena potrošačima samo desetak opomena za manje iznose – objasnio nam je glasnogovornik Gradske Plinare Zagreb Davor Šestan, koji je također rekao kako se sve opomene generiraju informatičkim putem, prema utvrđenim parametrima.

Kako je objasnio, u svakom obračunskom razdoblju ima i po nekoliko tisuća opomena za neplaćene račune, koji se prenose iz jednog obračunskog razdoblja u drugo, a potrošač se na računu redovito upozorava na postojanje duga. Svaki dug po neplaćenom računu koji se prenese iz jednog obračunskog razdoblja u drugi automatski dobiva status opomene za neplaćeni račun. 


– Gradska plinara kao opskrbljivač dužna je temeljem zakona o financijskom poslovanju svako dugovanje evidentirati i uputiti opomenu korisniku za neplaćeni račun. U slučaju kada potrošačima ne bismo slali opomene o dugovima, nakon protoka zakonom propisanog vremenskog roka dugovi se ne bi mogli naplatiti – rekao je Davor Šestan.

Ključne riječi

Komentara 57

HL
Hladan
07:25 16.02.2018.

Vas derikoža iz Plinare sam se riješio prije 6 godina, i dalje imam centralno ali na drva i grijem se puuuno bolje za tri puta manji novac! A vi pumpajte i dalje zrak u taj vaš jadni plin i gulite one u zgradama koji ne mogu prijeći na drva.

Avatar southman
southman
07:32 16.02.2018.

Bolje mu je da što prije plati, uslijedi li ovrha koštati će ga 1000 kn !?

BE
Bela
07:54 16.02.2018.

mi smo dobili opomenu pred tužbu od vodovoda jer smo bili u preplati. kad ih je moj a mama nazvala da pita kakva im je to logika isto su se izgovarali na informatiku - tipa "naš kompjuter reagira čim račun odstupa..." ma kaj god

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije