Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZNO STANJE NA SNAZI

Plinacro: Uvoz plina iz Rusije i dalje potpuno obustavljen

08.01.2009.
u 10:24

Uvoz prirodnog plina iz Rusije u Hrvatsku i dalje je potpuno obustavljen, no to i dalje ne ugrožava stabilnost sustava i opskrbu kućanstava i drugih zaštićenih potrošača u Hrvatskoj, izvijestili su jutos iz Plinacroa.

Čelnici Gazproma i Naftogaza traže rješenje krize isporuke plina

Vondra: EU se s isporukom plina ne može ucjenjivati

Isporuka prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske u potpunosti je prekinuta od jučer u ponoć.

Iz Plinacroa su jutros priopćili kako je, prema obavijestima dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda, ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske i dalje potpuno obustavljen.

U okviru svojih odgovornosti nacionalnog operatera plinskoga transportnog sustava RH, a u stalnoj koordinaciji s Upravom za energetiku Ministarstva gospodarstva i Inom kao opskrbljivačem plinom, iz Plinacroa navode da i dalje kontinuirano analiziraju i kontroliraju uvjete u sustavu, nadziru provođenje ograničenja potrošnje plina za industrijske kupce na transportnom sustavu i industrijske kupce na distribucijskim sustavima te poduzimaju sve nužne mjere kako bi, usprkos obustavi ulaza plina iz Rusije, održali sigurnost i pouzdanost hrvatskoga plinskog transportnog sustava i osigurali nesmetanu opskrbu plinom zaštićenih kupaca.

Radi pravodobnog i cjelovitog izvještavanja javnosti, Plinacro će svakog dana u 8.15 i 15.45 sati medijima slati priopćenja o trenutačnom stanju plinskoga transportnog sustava u Hrvatskoj, najavili su iz Plinacroa.

Zbog problema s uvozom plina iz Rusije, Ministarsvo gospodarstva, rada i poduzetništva uvelo je privremene mjere smanjenja opskrbe prirodnim plinom pojednih kategorija potrošača - HEP-a i velikih industrijskih potrošača kako bi se osigurala opskrba zaštićenih kupaca.

Vlada je u jučer donijela Odluku o proglašenju kriznog stanja u opskrbi prirodnim plinom kojom se propisuje kojim se redoslijedom i tempom smanjuju ili obustavljaju isporuke velikim potrošačima priključenim izravno na transportni sustav, kao i potrošačima na distribucijskom sustavu, kako bi se osigurala opskrba zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, vrtići i sl.).

Hrvatska 60 posto svoje potrošnje plina pokriva iz domaćih izvora, a 40 posto uvozom iz Rusije.

Prirodni plin u u Hrvatskoj, uz ostale potrošače, koristi oko 600 tisuća kućanstava.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije