Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GONG:

'Plenkoviću, i Karamarko je morao otići zbog Povjerenstva!'

Andrej Plenković i Martina Dalić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
05.12.2018.
u 12:43

Premijer Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost, kažu u GONG-u

Iz udruge GONG u srijedu su prozvali premijera Andreja Plenkovića da "opasno relativizira" odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju ministra financija Zdravka Marića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić u slučaju Agrokor, podsjećajući da je i njegov prethodnik na čelu HDZ-a Tomislav Karamarko morao odstupiti zbog odluke Povjerenstva da je bio u sukobu interesa.

"Premijer Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost. Prijezir koji iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka", priopćili su iz GONG-a.

Napominju da je Karamarko morao dati ostavku upravo zbog odluke Povjerenstva, nakon što je utvrđeno da je u sukobu interesa jer se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om oko Ine, prešutivši da je tvrtka u vlasništvu njegove supruge poslovala s lobistom MOL-a.

"Nije mu bila propisana novčana kazna, ali je utvrđen sukob interesa, a jedan od krimena bio je upravo ovaj koji je sada utvrđen u slučaju dužnosnika Marić i Dalić - povreda načela djelovanja", ističu u GONG-u i podsjećaju na Plenkovićevu izjavu u slučaju Karamarko, kada je kao europarlamentarac poručio da "stranka ne smije biti talac sudbine bilo kojeg svoga člana".

Premijerovo ponašanje urušava povjerenje građana u institucije

Izražavaju zabrinutost zbog ponašanja premijera koji, kažu, urušava povjerenje građana u institucije jer se korupcija suzbija izgradnjom dobrih institucija, osiguranjem resursa za njihovo funkcioniranje, te integritetom uz maksimalno uključivanje javnosti u te procese.

Navode i Plenkovićevu poruku, nakon odluke Povjerenstva da su Marić i Dalić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti, kako je njegov osobni stav da nisu povrijeđena načela javnoga djelovanja.

I to, tvrde u GONG-u, unatoč tomu što su se njih dvoje ogriješili o članak Zakona o sprečavanju sukoba interesa u kojem su pobrojana načela koja bi morala biti ključna za svakog dužnosnika, a to je da postupaju časno i odgovorno, čuvajući integritet i povjerenje građana.

Država je talac interesne skupine koja će pogaziti sva demokratska načela da izbjegne izbore

"Krimen koji sada Plenković, njegovi ministri i politički prebjezi koji tvore vladajuću koaliciju pokušavaju minimizirati pokazuje da je država talac jedne interesne skupine, koja će pogaziti sva demokratska načela ne bi li izbjegla izbore", naglašavaju u priopćenju.

Kakvu je klimu i uvjete za rad neovisnih institucija stvorio premijer govori, dodaju u GONG-u, i činjenica da je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković u medijima vrlo otvoreno najavila mogućnost njene i smjene njezinih suradnika.

Plenković bi trebao odgovarati pred Povjerenstvom

"Duboko kompromitirani proces donošenja lex Agrokora, koji je konačno priznala i jedna hrvatska institucija, nadamo se da je tek početak raspleta. Pred istim bi Povjerenstvom trebao odgovarati Plenković", ističu u toj udruzi.

Podsjećaju da su još u kolovozu tražili odgovornost premijera nakon što su u javnost iscurili iskazi Martine Dalić zbog, kako navode, lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i samog premijera pred hrvatskim institucijama na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog "okupacije državnih institucija od strane privatne interesne skupine".

>> Razgovor s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković

 

Komentara 15

VI
VisAVis2
14:15 05.12.2018.

Karamarko “pao”, a bio je u pravu!!!

GU
Gustirna
14:39 05.12.2018.

Sada bi udbasi prebacili na pojvjerenstvo...kao nisu ga oni maknuli jer je udbu i njezine medije planirao lustrirati...ali ga je udbaski most izdao samo da ne bi odgovarali za aferu "grizli"..

LU
Lujo123
16:03 05.12.2018.

zbrisali ste moj komentar - istina vam smeta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije