Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostavka sisačkog župana

Plenković: Žinićev ostanak bi predstavljao teret uoči lokalnih izbora

Zagreb: Andrej Plenković da izjavu nakon aktualnog prijepodneva
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
21.01.2021.
u 15:30

On to sve mora razjasniti, ima pred sobom vrijeme da to objasni, dodao je Plenković

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da bi sisačko-moslavački župan Ivo Žinić predstavljao teret HDZ-u uoči lokalnih izbora da nije podnio ostavku na mjesto predsjednika županijske organizacije HDZ-a zbog nejasnoća oko njegove imovine. 

"Žinić je podnio ostavku zbog situacije koja trenutno vlada oko njega, njegove imovine i stambenog zbrinjavanja jer smatramo da bi, u ovim okolnostima, daljnji ostanak njega na čelu županijske organizacije predstavljao teret HDZ-u uoči lokalnih izbora", rekao je Plenković na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Dodao je da u ovoj situaciji postoje dva pravca djelovanja. Jedan je da Žinić kao župan do lokalnih izbora bude uključen i daje potporu svim aktivnostima u obnovi Sisačko-moslavačke županije od posljedica potresa. Drugi je da Žinić na adekvatan način rješava sva pitanja koja se postavljaju oko njegove imovine. 

"To je više nego dovoljno da on sam procijeni da voditi županijsku organizaciju uoči lokalnih izbora u takvim okolnostima nije realno. To je bio zaključak užeg vodstva stranke", poručio je Plenković. Također, ustvrdio je da ovakvih slučajeva nema puno u odnosu na broj jedinica lokalne i područne samouprave. 

Upitan je li mu sporan način na koji Žinić koristi državnu imovinu, premijer je rekao da Žinić mora sve razjasniti. "To nema veze ni sa mnom niti sa strankom kako su se ti procesi odvijali zadnjih 26 godina. To je na njemu da objašnjava", ocijenio je.

Objasnio je da stranka još nije pokrenula stegovni proces oko Žinićevog izbacivanja iz stranke zato što moraju utvrditi sve okolnosti.  "Nemamo neki mehanizam kao stranka da angažiramo SOA-u da nam radi provjere ljudi po svim aspektima. Ako Porezna uprava radi nešto, to drži za sebe, ne daje nama", rekao je. 

VIDEO: Ivo Žinić jučer se oko svega obratio novinarima

HSS je prije godinu dana u Saboru tražio odgovor na pitanje oko Žinićevog stana, a Plenković je tek jučer doznao da je postojalo to pitanje.

"Očito je bio neki propust, ja nisam znao", poručio je. Dodao je da postoje dva žanra zastupničkih pitanja - za njega i pitanja koja idu resornim ministrima, a to pitanje nije bilo upućeno njemu. Ne zna je li ministar branitelja Tomo Medved za tu situaciju znao već neko vrijeme, ali, dodao je, Ministarstvo se očitovalo po tom pitanju. 

Što se tiče i problema u Požegi čiji je gradonačelnik Darko Puljašić podnio ostavku na saborski mandat nakon što je u medijima objavljeno da je sudjelovao u namještanju natječaja za energetiku obnovu u tom gradu, Plenković je rekao da su donijeli odluku da županijska organizacija raspusti gradsku, što je i učinjeno.

Oformili su povjerenstvo i imaju dovoljno vremena da se pripreme za lokalne izbore s novom ekipom, pojasnio je premijer. 

Upitan jesu li pronašli sustav boljeg screeninga kandidata uoči lokalnih izbora, Plenković je odgovorio da onaj tko se ide baviti javnim poslom mora voditi računa o tome da bilo kakve situacije koje bi mogle biti problematične, nije dobro imati. 

Vezano za ostale imovinske afere bivših HDZ-ovih ministara, Plenković je poručio da su to različite situacije te odbacio teze da je to sustavno ponašanje među dužnosnicima.

Ključne riječi

Komentara 35

AN
Antidominium
14:11 21.01.2021.

Plenki dobro planira. Zna da birači imaju pileću pamet i ova afera njegovog stranačkog kolege će biti zaboravljena.

DU
Deleted user
14:10 21.01.2021.

Koji sebičnjak, misli samo na sebe i HDZ. Žinić ti smeta a Bandića ostavljaš građenima na grbači! Srami se!

FU
Fusnota
14:16 21.01.2021.

Da su prava vlast Ne bi dozvoljavali da im se dešavaju jadne afere. Koji gmazovi pohlepni, tovare se mandatima, nekretninama, zemljištima Dok im tzv birači spavaju u kupljenim nekretninama ako su sretnici ili u kontejnerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije