Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZA REAKCIJA

Plenković zatražio povratak veleposlanika Del Vechia u Hrvatsku

Ivan Del Vechio
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
10.01.2019.
u 12:23

Del Vechio je jučer u Banjoj Luci nazočio svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog 'dana republike' Republike Srpske

Premijer Andrej Plenković zatražio je od potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić da pozove veleposlanika Ivana Del Vechia natrag u Hrvatsku, kazali su nam iz Banskih dvora.

Del Vechio je jučer u Banjoj Luci nazočio svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog 'dana republike' Republike Srpske. Tom je prigodom, uz Anu Brnabić, ruskog ambasadora Petra Ivantsova i košarkaša Dejana Bodiroge, postumno je odlikovan i general Slavko Lisica. On je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Šibenik.

Foto: MVEP

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova objavili su kako nisu bili upoznati s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechia u Banju Luku na prijam u povodu neustavno proglašenog dana Republike Srpske te kako će detaljno ispitati kako je do toga došlo.

– Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. – kažu sa Zrinjevca.

Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Pejčinović Burić danas je povukla veleposlanika Del Vechia u Zagreb na konzultacije, potvrdili su iz MVEP-a.

Bio i u Poljskoj i Izraelu

Del Vechio imenovan je veleposlanikom u BiH 2013. Prije toga od 2003. do 2008. kao veleposlanik predstavljao je Hrvatsku u Poljskoj, a od 2003. do 2008. u Izraelu. Imenovan je predsjednikom Povjerenstva Informacijsko-komunikacijskog sustava MVP-a (IKOS) te pomoćnikom ministra za VII. Upravu 2000. godine.  Od 1998. bio je  na  dužnosti  vojnog izaslanika RH u Austriji i Švicarskoj te vojnog savjetnika u Stalnoj misiji RH pri OESS-a u Beču. Od 1995. godine boravi u Zagrebu, gdje radi u Upravi za Obuku GSOS-a RH na uvođenju nove doktrine obuke u HV. Od početka 1991. sudjeluje u Domovinskom ratu u 123. požeškoj brigadi u činu brigadira, zatim radi kao pomoćnik zapovjednika Središta za odgoj i obuku vojnika u Požegi, a nakon toga obnaša dužnost zapovjednika Zbornog mjesta Požega. Prvi je predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije te član Glavnog odbora SDP-a od njegova osnutka, piše u  Del Vechiovoj biografiji na stranicama MVEP-a.

'To je sramota'

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechia na tom događaju. 

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je ministar Tomo Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", dodao je ministar Damir Krstičević.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., na temelju Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. 

Komentara 167

BE
bendzola
12:45 10.01.2019.

Dobro je Milanović rekao u predizbornoj koaliciji... S Plenkovićem mogu u koalciju i neznam šta on radi u HDZu... Evo, sad se vidi šta radi... Pa Joško Paro je toliko kritiziran, napravio toliko sranja i u USA i CG, predsjednicaca je 100 puta rekla da će ga maknut i za nagradu je dobio Brisel... Pa strašno... Mi stvarno imamo diplomaciju da bi se Milošević njome ponosio...

Avatar komentatorx
komentatorx
12:30 10.01.2019.

Ovo je skandal enormnih razmjera. Veleposlanika odmah šutnuti iz državne službe, bez mogućnosti da se zaposli bilo gdje u istoj.

Avatar navijač
navijač
12:37 10.01.2019.

Barem polovina HR. veleposlanika radi protiv interesa hrvatske države. To je predsjednica obećala riješavati ali koliko vidimo ništa od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije