Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Mercedes

Plenković: Žalac radi svoj posao, nemam više što dodati

Andrej Plenković
Foto: Tomislav Krasnec
1/3
22.03.2019.
u 15:28

"Žalac ima zadaću da nastavi na onome što smo uradili u našem mandatu, zatekli 9 posto ugovorenih, sad smo na 65 posto, ambicija zajednička je da to bude 85 na kraju godine i da naša javnost uvidi koliko je bitna ta dodana vrijednost za gospodarski razvoj"

Premijer Andrej Plenković danas je u Bruxellesu na kraju summita opsežnu izjavu o raznim temama, uključujući i slučaj ministrice Gabrijele Žalac.

Hoće li Žalac ostati ministrica sljedeći tjedan, hoće li biti ministrica jednom kad se bude otvarao Pelješki most? Rekli ste da će HDZ imati sjajne rezultate, ali ova afera se ne tiče rezultata HDZ-a, nego tiče se jedne vrste ponašanja, dozvoljavate li takvo ponašanje u vladi ili ne?

- Ajmo odvajati tri stvari. Što se tiče otvaranja Pelješkog mosta, tko zna tko će biti na kojoj dužnosti tada, to je 2021. A što se tiče ministrice, dakle ja odvajam onu priču s prometnom nesrećom, o tome sam sve rekao. Ova druga, mi smo razgovarali, tu sam sve rekao jučer, ono što je rekla meni rekla je i u javnosti. Nemam više što tu dodati, ona radi svoj posao, ima zadaću da nastavi na onome što smo uradili u našem mandatu, zatekli 9 posto ugovorenih, sad smo na 65 posto, ambicija zajednička je da to bude 85 na kraju godine i da naša javnost uvidi koliko je bitna ta dodana vrijednost za gospodarski razvoj.

Pogledajte Plenkovićevu izjavu:

Članstvo EU postupno diže ove manje razvijene na razinu razvijenijih i da uz to smanjujemo nejednakost unutar Hrvatske. Ona radi upravo na oba ta projekta. Primjerice, kroz projekt Slavonija, regionalni razvoj, potpomognuta područja, otoci, ako ima neko područje koje pratim znam koliko smo velike iskorake napravili. Imamo mi još puno posla. A ovo što se tiče prometne nesreće se nažalost dogodilo, žao nam je, najvažnije da je djevojčica dobro - rekao je Plenković.

Plenković je komentirao i Zakon o financiranju političkih aktivnosti i odgovorio na pitanje zašto je Vlada čekala do posljednjeg trena.

- Pa nije Vlada čekala do zadnjeg trena.Ono što gledamo danas, taj svojevrsni filibustering krajnje nelogičan i nejasan... Svatko tko ima imalo razuma, tko je prošao pol kampanje, mora pogledati činjenicama u oči. Cijela Hrvatska je jedna izborna jedinica, sredstva predviđena za kampanju koja traje temeljem zakona prije 9 ili 8 godina traje otprilike 45 dana. Imate 12 kandidata, cijela Hrvatska jedna jedinica, a po listi 1,5 milijuna kuna. Točno onoliko koliko je predviđeno za samo jednu izbornu jedinicu od 10 u RH. Po meni, to je katastrofalna greška, koju treba ispraviti - rekao je Plenković.

- Mi smo ovime htjeli da taj iznos bude 4 milijuna kuna, da kampanja bude vidljiva. Svi će biti vidljiviji. Ja sam prošao dvije takve kampanje i jako se dobro sjećam kako je teško voditi kampanju gdje nemate mogućnosti voditi TV spot. Nemate. Vi po ovom pravilu danas nemate. A moj je interes kao proeuropski usmjerenog premijera da hrvatski građani čuju, vide, da znaju što je Europa, što su teme, da se maknemo od predrasuda, lažnih informacija, banalnosti koje nam govore oni koji pojma nemaju o EU. Sada nam dajemo i alat da to možemo ljudima objasniti. Tto je razumna, racionalna ispravna argumentirana i pametna promjena iza koje Vlada stoji 300 posto, ne 100 posto - poručio je premijer, dodajući da svatko mora reći "hvala Bogu da se netko sjetio popraviti jednu anomaliju koja je onemogućavala da ti izbori budu vidljiviji". 

- Demokracija podrazumijeva participaciju, participacija mora biti nečim potaknuta, ljudi moraju znati da su izbori. Pa nećemo prepustiti tehničkim službama i simpatičnoj društvenomrežnoj kampanji ureda Europskog parlamenta da nam animira birače. To je neodgovorno za vlastitu demokraciju. Ovo je ispravan potez. A ovi koji ne znaju ništa o EU i smatraju da ovim cirkusom nešto čine, oni u biti samo daju legitimaciju sebi da nemaju veze s Europom - rekao je Plenković.

Komentara 11

TU
tuzo10
16:53 22.03.2019.

Brojke govore svoje a to da je ona s 9% iskoristivosti EU fondova došla do 60% ugovorenih sredstava

DU
Deleted user
17:22 22.03.2019.

Sad odjednom svi znaju "kak je Žalac dobar radnik" a izvještaje nisu vidjeli!?

KR
kritiko
11:01 23.03.2019.

"Žalac radi svoj posao",kaže Plenki,pa naravno,to je točno,to je njihov posao,da zgrabe što više dok su na položaju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije