Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski otočni proizvod

Plenković: Vladi je važan razvoj hrvatskih otoka

Andrej Plenković
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
26.10.2018.
u 22:36

Ministrica Žalac istaknula je da oznaka HOP-a predstavlja simbol autohtonosti, inovativnosti i natprosječne kvalitete proizvoda

Premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u petak su uručili plakete oznake "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) za ovu godinu, koje je dobilo 57 proizvođača za 91 proizvod i proizvodnu liniju, a na svečanosti u hvarskom Arsenalu istaknuto je da je Vladi važan razvoj hrvatskih otoka, čemu je potvrda i prijedlog novog zakona o hrvatskim otocima.

Projekt je pokrenut 2007. godine s namjerom poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda, a do sada je Oznaku dobilo 297 proizvođača, od kojih 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i osam proizvođača s oznakom izvornosti, za 971 proizvod i proizvodnu liniju s 24 otoka. Radi se o pićima i prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

"Vladi je važan razvoj hrvatskih otoka", rekao je Plenković na svečanoj dodjeli, istaknuvši kako je to poruka koja je poslana s Vladine sjednice jutros održane u Hvaru s koje je u saborsku proceduru upućen konačni prijedlog novog zakona o otocima, kao i prijedlozi triju zakona iz sektora turizma.

Na sjednici su istaknuti pozitivni turistički pokazatelji - 12 milijardi eura prihoda, milijardu eura investicija, 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja, a premijer je na svečanosti naglasio i da je 20 posto prihoda u turizmu ostvareno na otocima te ustvrdio kako te brojke šalju poruku "veće kvalitete, bolje usluge, velike privlačnosti Hrvatske".

"Taj miks razvoja otoka i naslanjanje na uspjehe u turizmu nastavit ćemo njegovati, učiniti hrvatski turizam održivim, a dio naše ponude je i Hrvatski otočni proizvod", rekao je premijer te čestitao dobitnicima Oznake.

Ministrica Žalac istaknula je da oznaka HOP-a predstavlja simbol autohtonosti, inovativnosti i natprosječne kvalitete proizvoda.

"HOP je potvrda vašeg zalaganja, truda, ustrajnosti i podrška samozapošljavanju, kreativnom, inovativnom poduzetništvu te jamstvo plasmana na domaćem tržištu i dodatni poticaj internacionalizaciji domaćeg proizvoda", poručila je nagrađenima, među kojima je ove godine 18 novih  proizvođača, koji prvi put sudjeluju u projektu koji provodi njezino Ministarstvo.

Vi ste dali nemjerljiv doprinos promociji identiteta hrvatskih otoka i cijele Hrvatske i primjer ste i ogledni obrazac za ostale regije Hrvatske, dodala je Žalac.

Na početku svečanosti nazočne su pozdravili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i gradonačelnik Hvara Rikardo Novak.

Štromar: Postoji 550 zona planiranih za turizam

Andrej Plenković
1/4

Komentara 14

KO
koki
13:18 27.10.2018.

Ma ne lupetaj o otocima. Tebi je jedina briga stabilnost. Volis stipkanje za guzu i da je stabilni u gu.i.

LU
Lujo123
00:03 27.10.2018.

lažeš anemični dezerteru kao i obično!!

Avatar mlijeko
mlijeko
13:23 27.10.2018.

Jao si ga onima kojima će ova Vlada pomagati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije