Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Oglasili se premijer Plenković i ministar Beroš: Komentirali odluku Ustavnog suda

Zagreb: Izjave nakon sastanka Kriznog stožera
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.09.2020.
u 19:37

Plenković je dodao da se tek upoznao s  prvim informacijama koje je danas objavio Ustavni sud. "To je u skladu s  onim što smo govorili cijelo ovo vrijeme, od početka epidemije do danas", istaknuo je.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da je odluka Ustavnog suda o ustavnosti rada Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrdila da su Vlada i Stožer djelovali u skladu s Ustavom s ciljem zaštite zdravlja građana.   

"Vlada i Stožer civilne zaštite, na temelju zakona koji je donio Sabor, djelovali su u skladu s člankom 16 Ustava i ono što je najvažnije - djelovali su nakon proglašene epidemije u Hrvatskoj s ciljem da zaštite zdravlje građana", izjavio je Plenković u Solinu o odluci Ustavnoga suda da Stožer nije prekršio ničija ustavna prava donošenjem niza odluka za vrijeme epidemije koronavirusa.

Plenković je dodao da se tek upoznao s  prvim informacijama koje je danas objavio Ustavni sud. "To je u skladu s  onim što smo govorili cijelo ovo vrijeme, od početka epidemije do danas", istaknuo je.

Beroš: Svaka mjera bila je pomno promišljena i temeljena na struci

Odluku Ustavnog suda komentirao je za RTL ministar zdravstva i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Vili Beroš. 

- Odluka samo naglašava i potvrđuje što dugo govorimo. Sve naše mjere bile su temeljene na zaštiti zdravlja i života građana. Da su donešene u jednom čudnom kontekstu. Lako je nama sad govoriti, ali kad je velika pošast dolazila, kad je u okolnom zemljama bio velik broj umrlih, morali smo se nositi s tim i donositi mjere - kazao je ministar. 

Upitan jesu li imali dvojbe hoće li neke mjere prijeći granicu, kazao je: - Mislim da ne, sve mjere su temeljene na stručnim i epidemiološkim promišljanjima, sve da spriječimo širenje i transimisiju virusa. Svaka mjera bila je pomno promišljena i temeljena na struci. Analizirali smo sve, sa znanstvenog i stručnog aspekta, uspoređivali naše mjere s mjerama u susjednim zemljama i cijelom svijetu. Nismo pronašli bitnih razlika. Utemeljen je i znanstveni savjet Vladin, koji je s međunarodnog aspekta propitivao naše mjere iz dana u dan.

Komentirao je i odluku Suda o zabrani rada nedjeljom. Naime, Ustavni sud utvrdio je kako je to jedna odluka Stožera koja nije u skladu s Ustavom. 

- Da, oni navode, iako ćemo pričekati definitivno objašnjenje njihovog promišljanja, da je mjera bila legitimnog cilja. Dakle, zaštita života i zdravlja ljudi, ali da nije bila razmjerna. Ponovit ću kontekst donošenja te mjere. Donesena je u fazi popuštanja "lockdowna", u fazi kad smo produžili svakodnevni rad trgovina. Znate i sami da su bile limitiran ena period od 7 do 17 sati. U toj fazi popuštanja dopušten je rad do 21 sat jer su se građani žalili da ne stignu po namirnice. Dakle, ukupni radni tjedan na taj način nije skraćen jer je produžen period rada.

 

Komentara 19

RI
rimac444
22:16 14.09.2020.

Svaka čast Hrvatskom ustavnom sudu što nije podlegao pritiscima orjunaške bagre i njihovim medijima.

CR
CROLINDA
08:08 15.09.2020.

ljudi nosite masku – lakše je nosit masku na licu nego čovjeka na duši – virus je zarazan i ne pita tko si ni što si – jesi li mlad star otporan neotporan – od korone umiru i svećenici i časne i liječnici – evo mlad čovjek onaj novinar tek 30 godina mu a mogao se još naživjeti sa svojom astmom da nije dobio koronu – korona ga je ubila – a možda samo zato što je neko sebičan i važnija mu je vlastita udobnost i komocija nego nošenje maske odnosno odgovornost za one oko sebe koji su ugrožena skupina – cjepiva nema da se ugroženi cijepe i tako sami zaštite pa zato treba držati razmak kad god je moguće i maske treba nositi svugdje – i u crkvi – jer – nećeš se zarazit od posvećene hostije ni od posvećene vode – ali – hoćeš od čovjeka i točka – bezobrazno je ne nosit masku u zatvorenome među drugim ljudima – to nije ni razumno ni pobožno

CR
CROLINDA
08:34 15.09.2020.

ima toga svega pomalo – i narod je pomalo “piškit ću kakit ću” – ko bi i narodu ugodio – ako su mjere narod se buni da mu se ograničavaju slobode – ako nema mjera opet stožer kriv jer eto ne poduzima ništa da zaštiti zdravlje i živote stanovništva – proljetos ih slavili a sada se narod umorio od maska pa udara kontru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije