Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRI REZULTATI

Plenković: Uspješna sezona širi fiskalni prostor za jesenske intervencije

Petrčane: Andrej Plenković sastao se s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
04.08.2022.
u 18:41

Osobito važnim za turizam ocijenio je članstvo Hrvatske u europodručju i Schengenu, otvaranje Pelješkog mosta i kreditni rejting najbolji koji je Hrvatska do sada imala. Istaknuo je kako smo u ovoj godini prema izvješću Hrvatske narodne banke, imali najuspješnije prvo tromjesečje u povijesti po prihodima od stranih turista.

Uspješna turistička sezona jača fiskalni kapacitet za moguće intervencije tijekom jeseni, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković koji se sa suradnicima u Petrčanima u hotelskom kompleksu Falkensteiner sastao s predstavnicima turističkog sektora, županima i gospodarstvenicima.

Tema razgovora bili su dosadašnji turistički rezultati koji su ocijenjeni vrlo dobrima, a premijer je poručio kako će zahvaljujući njima "ojačati fiskalni kapacitet za različite vrste intervencija tijekom jeseni i krize koja nas očekuje".

"Dosad je u Hrvatskoj ostvareno 10,7 milijuna dolazaka i 56,6 milijuna noćenja. To je 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja iz rekordne 2019. godine, no posebno veseli podatak o fiskaliziranim računima za dosadašnji dio godine koji iznosi 20 milijardi i 581 milijun kuna, što je 33 posto više nego 2019. godine", dodao je. Vladine mjere tijekom pandemije su po njegovim riječima očuvale velik broj radnih mjesta u turističkom sektoru.

Osobito važnim za turizam ocijenio je članstvo Hrvatske u europodručju i Schengenu, otvaranje Pelješkog mosta i kreditni rejting najbolji koji je Hrvatska do sada imala. Istaknuo je kako smo u ovoj godini prema izvješću Hrvatske narodne banke, imali najuspješnije prvo tromjesečje u povijesti po prihodima od stranih turista.

Hrvatska bi po njegovim riječima trebala težiti tome da postane zemlja za cjelogodišnji turizam. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je da ima razloga za zadovoljstvo, ali uz još mnoge izazove.

"Želimo ostvariti strateški cilj, a to je cjelogodišnji, održiv i konkurentan turizam. Sada smo na 96 posto noćenja iz 2019. godine. Očekujemo da ćemo potkraj kolovoza premašiti broj noćenja turista, a što se tiče fiskaliziranih računa potkraj rujna dostići razinu iz 2019. godine", rekla je Brnjac.

Podatke za Zadarsku županiju iznio je župan Božidar Longin koji je kazao da trenutačno na području te županije boravi 180 tisuća gostiju.

"Zadarska zračna luka koja je povezna sa 75 svjetskih odredišta već bilježi oko 600 tisuća putnika. Realno je da će ove godine prvi put u svojoj povijesti dosegnuti brojku od milijun putnika", rekao je Longin. U luku Gaženica do sad je uplovilo 75 kruzera, a do kraja godine očekuje se ukupno 150 kruzera s otprilike 100 tisuća gostiju.

Komentara 1

JO
jocoudriga
09:51 05.08.2022.

Uspješna sezona!? Gdje ti je uspješna ekonomija, proizvodnja i industrija!? Od njih se ne živi 3 mjeseca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije