Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ SABORA

Vučemilović: 'Građani zahtjevu za obnovu trebaju priložiti 90 dokumenata'; Horvat: 'Vaše neistine teže su od zlata'

Foto: Sabor
1/11
20.01.2021.
u 12:21

Prema predloženim izmjenama, Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država je nadležna na potpomognutom području

Hrvatski sabor rad će nastaviti raspravom o Vladinu prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, područje koje je teško stradalo u razornom potresu 29. prosinca 2020.

Tijek događaja:

12:47 – Vučemilović je navela da građani trebaju ispuniti devet obrazaca i da za svaki od njih treba desetak dokumenata. Istaknula je da su nju učili da 9 puta 10 jest 90. Horvat je rekao da postoji razlika u tome piše li "ili" te "i". Poručio joj je da ne smije širiti dezinformacije. 

Zastupnik Pavić pozvao je ministra da zajedno pregledaju zahtjeve i da će doći do devedesetak dokumenata, a Horvat je rekao da će vrlo rado sjesti s njim. 

12:10 – Specifična težina neistine i netočnih informacija koju ste izrekli teža je od zlata! Pozivam vas da se vratite i kažete javnosti za koji od devet zahtjeva treba 90 dokumenata – poručio je ministar Darko Horvat nakon što je Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta navela u svojem izlaganju da za pokretanje zahtjeva za obnovu treba ''ni manje ni više nego 90 dokumenata''.

Ona je u svojem izlaganju navela kako je jedan od razloga što nije došlo do obnove Zagreba birokracija: – Zašto vam trebaju ti dokumenti kad ih već imate? To služi samo dodatnom maltretiranju građana. 

Dodala je kako to nije nimalo solidarno. 

11:39 – Volio bih da uđe u zapisnik da se ne smije koristi mobitel. To nije u redu. Ni od bilo kojeg zastupnika ni od premijera. Hrvatski suverenisti podržali su Zakon o obnovi jer je bio najbolji u tom trenutku. Ovaj zakon u sebi ima i dobroga, ne samo lošega. Volio bih da se uzme u kontekstu ono što se napravilo u Zagrebu posljednjih 10 mjeseci. Eto, sad ide i premijer van – kazao je Zekanović, nakon čega ga je Jandroković opomenuo. 

Zekanović je tada poručio predsjedniku Sabora da nikad ne opominje predsjednika Vlade, a Jandroković je rekao da ga je opomenuo. 

– Nevjerojatno je koliko vi ne govorite istinu – rekao mu je Jandroković, na što je Zekanović kazao: – Pustite me da govorim.

Nakon što je Zekanović ponovo krenuo govoriti o Plenkoviću, Jandroković ga je opomenuo i pozvao zastupnika Sačića da on sada kaže ono što namjerava reći. Zekanović je poručio predsjedniku Sabora: – Jandrokoviću, ti si kralj. 

Foto: Sabor

11:20 – Postavili ste SDP-u retoričko pitanje o tome tko je više dao Slavoniji. A ja vas pitam tko je Slavoniji više uzeo. Pitam vas to zbog Darka Puljašića. Hoće li svi građani imati kriterije za zbrinjavanje kao Ivo Žinić? – upitala je Dalija Orešković i navela kako se znalo za Žinića. 

– Poštovana zastupnice, kako znate da sam ja znao? – upitao je, na što mu je Orešković rekla da ima istančane radare sugerirajući na raniju izjavu premijera da on ima istančane radare za ljude. Jandroković ju je opomenuo i naveo kako zastupnici trebaju prestati ubacivati se u riječ jer nemaju na to pravo. 

– Ovaj primjer intervencije nabacivanja etiketama od PR agencija koje su napisale pitanja, to je dio političke utakmice. Orešković predstavlja jaku stranku. Vodit ćemo računa o tome što ona misli. 

11:10 – Nezavisna zastupnica Marijana Petir rekla je da nije ista situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji i u Zagrebu jer su neki ljudi u Banovini u posljednjih trideset godina drugi put ostali bez svojeg doma. Navela je kako tu činjenicu treba naglasiti. 

10:58 – Vesna Vučemilović pitala je zašto je potrebno prema Zakonu omogućiti veći iznos lokalnim jedinicama, posebice jer će župan Žinić dobiti velika sredstva i to uoči lokalnih izbora. 

– Razlog zašto smo omogućili raspodjelu sredstava lokalnim jedinicama je jasan. Nije cilj da se zaobiđe Hrvatski sabor. Sisačko-moslavačka županija ne može podnijeti da plaća toliki iznos – kazao je Plenković. 

Foto: Sabor

10:50 –  Anka Mrak Taritaš rekla je da će zbog velikog broja kontejnera uskoro biti moguće zvati Banovinu Kontejnerlend, te je upitala što se radi na tome da dođe do lakše i brže obnove. 

– Vi ste prvakinja Gunje. Iza vas nije ostalo repova. To je bitno. Naziv Kontejnerlend krajnje je neprimjeren. Što se tiče obnova, potrebni su papiri. Dobro je što je ministar Horvat završio s time, pa su su isti uvjeti za papire za sve – odgovorio je premijer. 

Mrak Taritaš zatražila je povredu poslovnika, no Jandroković je odbio. 

10:42 – Bulj je tražio povredu poslovnika protiv premijera jer je kazao da njegov klub nema prijedloge. Jandroković mu je izrekao opomenu jer Bulj nije imao povredu poslovnika, već repliku.

10:38 – Marija Selak Raspudić pitala je na temelju čega se radi diskriminacija u Zakonu. 

– Za razliku od vas, Vlada ima prijedlog. Vi imate samo floskule. Vlada je i kod prvog prijedloga zakona navela kako nema diskriminacija – kazao je premijer. 

– Premijer me omalovažavao i vrijeđao. Govorila sam o prijedlozima. A mi smo u ponedjeljak dali prijedlog – kazala je Selak Raspudić. Jandroković joj je nakon toga dao drugu opomenu.  

10:31 – Podržao bih zastupnika Bačića koji je kazao da je Banovina meki trbuh Hrvatske. Nemojmo si lagati, ne možemo se voditi kriterijem potpomognutog razvoja. Trebamo stopostotno raditi obnovu Sabora – kazao je zastupnik Grmoja. 

Nakon toga je Hrvoje Zekanović dao prigovor navodeći kako se premijer igra mobitelom, dok je Jandroković to odbio i naveo kako će on njega opomenuti svaki put kad uzme mobitel. 

10:26 – Više o zakonu će reći ministar Darko Horvat

– Prijavljena je šteta na više od 44 tisuće objekata – kazao je ministar na početku i zahvalio statičarima koji su dnevno prisutni na terenu. 

– Vlada je predložila izmjene zakonodavnog okvira potresa koji su bili 28. i 29 prosinca. Proširuje se zemljopisno područje. U model privremenog zbrinjavanja uključuje se i Fond za obnovu. Kod financiranja obnove na području Sisačko-moslavačke županije uzeli smo u obzir da je riječ o području koje je inače potpomognuto od države. Obnova će se financirati Europskim fondom za solidarnost, kreditima Svjetske banke – kazao je ministar. 

Foto: Sabor

10:05 – Zakon o obnovi od potresa Saboru predstavlja premijer Andrej Plenković. 

– Danas ćemo predstaviti izmjene i dopune Zakona o obnovi. Mislim da smo oko ovog zakona postigli konsenzus i prije nekoliko mjeseci – istaknuo je premijer uputivši i kritiku zastupnici Selak Raspudić. Naveo je kako su donijeli nekoliko hitnih mjera kao što su otpisi troškova električne energije i plina. 

– Radimo na popisu šteta. Hvala statičarima na tome. Išli smo i u proces zbrinjavanja obitelji. Svi oni koji su željeli alternativni smještaj dobili su ga. Oni koji su željeli ostati na svom imanju, njima smo omogućili mobilne kućice – naveo je i dodao kako su osigurali hranu za ljude. 

– Do sada je u donacijama prikupljeno 77 milijuna kuna. Vlada je osnovala i posebnu radnu skupinu za revitalizaciju tog područja. Posebno je važno da je se to područje oporavlja od rata i zato i jest posebno potpomognuto područje. Što se tiče ovog Zakona o obnovi, potrebno je imati nekoliko stvari na umu. Mi smo proglasili katastrofu. Ovdje su mahom nastradale obiteljske kuće, a manje urbane cjeline. Zbog toga smo išli u drugom smjeru. Vlada je spremna učiniti sve da pomogne ljudima. Model 60-20-20 znači da 60 posto daje država, 20 posto daje županija, 20 osoba. Ako ne može županija, dat će država. Ako ne može građanin, dat će država. S obzirom na osjetljivost ove teme, ja predlažem da današnju raspravu iskoristimo za konsenzus. Moramo imati zakon koji je branjiv i koji može dugoročno opstati i koji neće drugi kraj dovesti u loš položaj. Ovo je prilika da revitaliziramo taj kraj – istaknuo je. 

Premijer je naveo da želi kvalitetnu raspravu i podsjetio je da nemaju potpune podatke o razmjerima štete. 

9:30 – I prije formalne rasprave o izmjenama Zakona o obnovi od potresa koje je predložila Vlada, dio oporbenih saborskih klubova u srijedu je kritizirao te izmjene tvrdeći da su kontradiktorne te izražavajući bojazan da će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

SDP-ov Peđa Grbin kaže kako još nema jasnog odgovora kako će se osigurati da sve sredine stradale u razornom potresu budu tretirane na isti način ako se radi o nerazvijenim krajevima. – Jasno recite kako ćete osigurati da građani Siska budu tretirani na isti način kao oni iz Petrinje i Gline – prozvao je premijera.

20.1.2021, Zagreb - Sabor 6. sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada ostecenih potresom. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poručuje i kako se potpomognuta područja ne smiju diskriminirati na temelju uzroka svoje nerazvijenosti. To je potpuno neprimjereno, a vi ste s Donjom Stubicom to napravili, spočitnuo je HDZ-ovu Branku Bačiću koji je pak kazao da postoje potpomognuta područja koja nisu ista. – Nije isto biti potpomognuto područje u Novom Glinskom Selu i u Donjoj Stubici, uza sve uvažavanje ove posljednje, područja koja su prošla kroz Domovinski rat nisu ista – rekao je Bačić i poručio da država i Sabor za taj prostor trebaju imati poseban senzibilitet.

„Vlada je to ovim zakonom pokazala“, rekao je Bačić i naglasio da saborska većina ostaje otvorena da u raspravi sasluša sve prijedloge.

Marija Selak Raspudić (Most) premijera je upitala poznaje li Hrvatsku i zna li koje su lokalne jedinice potpomognuta područja? – Da znate, znali biste da je u 4. kategoriji s Petrinjom i Donja Stubica, koja je katastrofalno stradala u prethodnom potresu, a po ovom zakonu Gornja Stubica će se financirati samo s 80 posto, a Petrinja sa sto posto“, predbacila je premijeru i ustvrdila da Vlada predloženim zakonom diskriminira potpomognuta područja koja se nalaze u istoj kategoriji.

Orešković: Zakon o obnovi jedna od najvećih obmana

Dalija Orešković (Centar) pak kaže da se nakon deset mjeseci od potresa u Zagrebu dobro vidi da je zakon o njegovoj obnovi „jedna od najvećih obmana“. – Ne radi se o tome da ćemo stvoriti nejednakost među krajevima, stvorit ćemo je među građanima, – kaže Orešković pitajući se ne radi li se predloženim zakonom pravna osnova za dodatnu pljačku.

Krešo Beljak (HSS) ističe da ljude stradale u potresu ne zanimaju politička prepucavanja, nego to da se njihovi problemi riješe što prije. U klubu ćemo vidjeti postoje li manjkavosti u zakonu i zamoliti one koji odlučuju da puste ego, da se napravi sve moguće da se pomogne ljudima, rekao je Beljak.

Marijan Pavliček (HS) poziva da se učini sve da predloženi zakon ne bude mrtvo slovo na papiru, kao što je Zakon o obnovi Zagreba. – U Zagrebu se nije  obnovilo apsolutno ništa – istaknuo je i upozorio da je važno što hitnije obnoviti razrušene domove, jer se u suprotnom ljudi neće vratiti. – Ako se neće moći vratiti unutar godine dana, petina ih se neće vratiti – upozorio je.

Tomislav Tomašević (ZLB) navodi da zakon ima dosta kontradikcija, da nisu baš posve jasni kriteriji zašto je, primjerice, proglašena katastrofa nakon potresa na Banovini, a ne i nakon onoga u Zagrebu.

 

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
11:58 20.01.2021.

Bracni par Raspudic do sada nije pridonio Hrvatskoj drzavi ni jednu stotu jedinicu bilo koje novcane jedinice a toliko se hvale svojim doktoratima Filozofskog fakulteta ,koje ruku na srce ne trebaju nikome ,jedino ako se vrati Marksizam u skole.Proslavio ihih "Peti dan" to vam je blaza varijanta "Parova"Mariceve "Happy televizije.

DU
Deleted user
12:03 20.01.2021.

Plenkovićnajbolji premjer jet ne vidim tko bi ga migao zamjeniti??? Oreškovićka koja postavlja takvo pitanje? Pa stotine tisuća prognanih,branitelja i szradalnika je država zbrinula otkupom i davanjem nekretnina.. Ona biča u balonu do 2020??

DU
Deleted user
11:33 20.01.2021.

Selak ima floskule a njegovi kriminlci nekretnine...........hehhehehhehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije