Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski prioriteti

Plenković u Bruxellesu, čeka se zeleno svjetlo za Schengen

Andrej Plenković
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
1/3
26.09.2019.
u 08:04

Jedan od ključnih standarda koje moraju poštivati države prije pristupanja schengenskom području je vladavina prava, uključujući i poštivanje i primjenu međunarodnih sporazuma i odluka međunarodnih sudova - rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Cerar

Premijer Andrej Plenković danas stiže u Bruxelles, gdje do subote ima niz sastanaka s odlazećim i dolazećim predsjednicima najvažnijih institucija EU, i gdje sudjeluje na europsko-azijskom forumu. 

Sastanke započinje u 13:30 sati u uredu Ursule von der Leyen, novoizabrane predsjednice Europske komisije koja preuzima dužnost 1. studenog. Nakon toga Plenković je kod predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija u 16 sati, pa u 17 kod Jean-Claudea Junckera, odlazećeg predsjednika Europske komisije. 

Razgovarat će se o pripremama Hrvatske za preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020., o višegodišnjem financijskom okviru EU, odnosno sedmogodišnjem proračunu Unije o kojem trenutno pregovaraju države članice, ali i o hrvatskim prioritetima kao što su dobivanje zelenog svjetla Komisije za prolazak tehničke evaluacije spremnosti za Schengensku zonu, o čemu je Večernji list ovih dana ekskluzivno izvijestio kao o odluci predviđenoj za usvajanje na kolegiju Komisije 16. listopada. Iako je tehnička evaluacija završena i pozitivna odluka Komisije pripremljena, ništa još nije sigurno dok se sama odluka ne usvoji, a Plenković se želi pobrinuti da tu ne bude iznenađenja i prepreka u posljednji tren. Kako doznajemo, ta je odluka prvotno bila planirana za usvajanje na kolegiju Komisije 2. listopada, ali je početkom rujna odlučeno da se prebaci na 16. listopada, što signalizira da se u pozadini vode neke igre, u kojima vjerojatno sudjeluje i Slovenija.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar iz New Yorka je jučer, javlja agencija STA, komentirao najavu da će Komisija do kraja Junckerova mandata donijeti tehničku odluku o Hrvatskoj i Schengenu: 

- Slovenija podupire širenje schengenskog područja. Ali jedan od ključnih standarda koje moraju poštivati države prije pristupanja schengenskom području je vladavina prava, uključujući i poštivanje i primjenu međunarodnih sporazuma i odluka međunarodnih sudova - rekao je Cerar.

Kako je Večernji također već najavljivao, tema razgovora s Junckerom i Ursulom von der Leyen u Bruxellesu bit će i hrvatska želja da donese novi Zakon o razvoju Grada Vukovara, koji bi bio povoljniji za otvaranje novih radnih mjesta i gospodarsku revitalizaciju Vukovara, a koji pritom ne bi kršio pravila jedinstvenog tržišta koje nadgleda Komisija. 

Sutra, u petak, Plenković ima tri sastanka u Komisiji: s potpredsjednikom nadležnim za euro Valdisom Dombrovskisom (gdje će Plenković možda morati braniti i objašnjavati najavljeni zaokret u mirovinskoj reformi), s povjerenikom za proračun Guentherom Oettingerom te s povjerenikom za pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, koji bi u novoj Komisiji trebao preuzeti nadležnost za proračun. I danas i sutra Plenković će se pojaviti na forumu “EU-Asia Connectivity”, na kojemu su još i premijeri Japana i Finske. 

Sutra predvečer Plenković ima sastanak s novoizabranim predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, a u subotu prijepodne s odlazećim predsjednikom te institucije Donaldom Tuskom

VIDEO Juncker šalje puse Plenkoviću:

Komentara 23

Avatar Olujica
Olujica
08:37 26.09.2019.

Jedan od ključnih standarda je da se ne manipulira medjunarodnim sudovima, kao sto je to radila Slovenija. Znaci oni nemaju osnove nama drzati moralne lekcije. Plenki samo naprijed!

Avatar southman
southman
08:27 26.09.2019.

Janezi kmeče dok Plenki suvereno gazi kroz Bruxelles !!

DD
duda.dudica
09:13 26.09.2019.

Nek si pripovedaju pa bumo vidli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije