Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković u Bruxellesu:

'2019. će se dogoditi najveći međunarodni skup u Hrvatskoj ikada!'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.12.2017.
u 17:08

Posljednji takav izborni kongres EPP-a, kakav će biti 2019. u Zagrebu, održan je u ožujku 2014. i na njemu je sadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izabran za nositelja lista EPP-a na europskim izborima te godine

Godina na izmaku, 2017., bila je često u izjavama premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića opisivana kao teška godina puna negativnih razvoja događaja, od kraha Agrokora do drugostupanjske presude za Herceg-Bosnu u Haagu.

No, sudeći prema njegovim današnjim izjavama u Bruxellesu, Plenković radi na tome da 2019. bude godina puna pozitivnih iznenađenja, svojevrsni “povratak otpisanih”: u tom pozitivnim scenariju, 2019. Hrvatska ulazi u Schengensku zonu bez granica, a u Zagrebu se događa “najveći međunarodni skup ikada” na kojem će se birati kandidat europskih pučana za novog predsjednika Europske komisije.

- Izborni statutarni kongres Europske pučke stranke (EPP) bit će na inicijativu HDZ-a održan u Hrvatskoj. Najveći međunarodni politički skup ikada, očekujemo preko 2000 ljudi i sve lidere iz naših sestrinskih stranaka - rekao je Plenković danas u Bruxellesu, gdje je uoči početka sastanka Europskog vijeća sudjelovao na okupljanju čelnika stranaka iz obitelji europskih pučana.

Posljednji takav izborni kongres EPP-a, kakav će biti 2019. u Zagrebu, održan je u ožujku 2014. i na njemu je sadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izabran za nositelja lista EPP-a na europskim izborima te godine. Na tom skupu u Dublinu pučanima se obraćao i, primjerice, Bono Vox, pjevač grupe U2, što govori da takvi kongresi najmoćnije političke grupacije u Europi nisu rezervirani samo za govornike iz svijeta politike, već su otvoreni i za inspirativne govornike koji općenito imaju nešto za reći o društveno, kontinentalno i globalno relevantnim temama.

S obzirom na snagu europskih pučana i slab rejting njihovih izazivača s lijevog centra i liberalnog centra, već se sad predviđa da će nositelj lista kojeg izabere EPP vjerojatno biti i budući lider Komisije. I da će biti biran na izbornom kongresu u Zagrebu.

Te godine će, prema Plenkovićevoj ambiciji, Hrvatska biti primljena u Schengen. Zvuči možda preambiciozno s obzirom da Hrvatska još ne zadovoljava sve kriterije da bi dobila poziitvnu evaluaciju Europske komisije, a Bugarska i Rumunjska koje već imaju tu pozitivnu evaluaciju već nekoliko godina čekaju na primitak jer nema jednoglasnog stava među državama članicama koje o tome odlučuju, no Plenković je uvjeren da je to ostvarivo jer se politička podrška ideji integriranja baš svih država članica EU u Schengenski prostor čini većom nego ikad prije.

- Vrlo smo zadovoljni jučerašnnjom afirmativnom raspravom u Europskom parlamentu i izlaganjem povjerenika Avramopoulosa. Zahvaljujem i našim zastupnicima u EP-u koji su bili angažirani. I Rumunjska, i Bugarska, i Hrvatska žele pristupiti Schengenu. Moja ambicija je da Vlada učini sve da 2019. bude upravo ta godina. Dakle, uoči našeg predsjedanja Vijećem Europske unije - ponovio je danas premijer Plenković u Bruxellesu.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Andrej Plenković
1/10

 

Komentara 60

PR
prajdali100
17:29 14.12.2017.

Plenki radi dobar posao a to se u Hrvatskoj ne prašta.Imamo medije koje netko usmjerava da u Državi širi defetizam,beznađe,da potiče iseljavanje stanovništva,da konstantno priča o tome da država ide u krivom smjeru......Netko se sa ovim stvarima treba pozabaviti !!!!

Avatar Becarina
Becarina
17:45 14.12.2017.

Samo naprijed usprkos balkancima .

TO
tolitol
17:34 14.12.2017.

Za informaciju novinaru, Rumunjska i Bugarska su posebni slučajevi (s obzirom na visok rizik i potencijal od nekontroliranih migracija). Možda to nije jasno nekom površnom promatraču, ali hrvatskom novinaru u Briselu bi barem toliko trebalo biti jasno. A što se tiče Plenkija, dobar je i schengen i euro, dobro je da za razliku od njegova prijatelja Milanovića radi na vanjskopolitičkoj poziciji ove zemlje, no bez reformi u Hrvatskoj, malo koristi od svega toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije