Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTEZIVAN TEMPO PREMIJERA

Plenković u 24 sata u Bruxellesu ugurao 8 sastanaka na najvišoj razini

U Banskim dvorima predstavljena prva faza arheoloških istraživanja u sjevernom dijelu dvorišta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.03.2021.
u 21:03

Jedna od tema u svim tim razgovorima bit će i politika proširenja EU, s posebnim interesom za jačanje konstitutivnosti Hrvata u BiH

Što raditi i koga vidjeti u Bruxellesu u doba lockdowna, rada na daljinu i globalne pandemije? Ako pitate premijera Andreja Plenkovića, odgovor je: osam visokih europskih dužnosnika unutar 24 sata.

Premijer Plenković, naime, danas rano poslijepodne dolazi u radni posjet Bruxellesu, gdje ostaje do sutra poslijepodne, a program susreta bio bi opisan kao intenzivan i u pretkoronaško doba, a kamoli u danima kad su fizički susreti ograničeni. Plenković najprije odlazi u sjedište NATO-a, gdje ga prima glavni tajnik Jens Stoltenberg, zatim u Europski parlament, gdje ga prima predsjednik EP-a David Sassoli.

Potom ide na sastanak s belgijskim premijerom Alexanderom De Croom, što znači da je u ovaj posjet Bruxellesu uspio, pored NATO-a i Europske unije, ugurati i bilateralnu dimenziju. Kasnije poslijepodne hrvatski je premijer u sjedištu Europske komisije na sastanku s predsjednicom Ursulom von der Leyen, a potom na radnoj večeri u susjednoj zgradi s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Predviđene teme razgovora su, osim borbe protiv pandemije i strategije cijepljenja protiv Covida19, i takve da dotiču globalnu politiku, tj. odnose između Europe i svijeta.

Povoda za takvu globalniju raspravu ima nekoliko: prvi konkretni znakovi povratka Amerike u multilateralizam nakon dolaska nove administracije predsjednika Joea Bidena u Bijelu kuću, ali i novi izazovi u odnosima s Rusijom i Kinom. Charles Michel je upravo ovih dana napisao jedan govor u kojem upozorava države članice EU da se “ne daju zavarati” ponudama iz Rusije i Kine za brzoodobrenje, nabavu i isporuku njihovih cjepiva protiv Covida 19.

Kako bi, u svjetlu takvog Michelova stava, mogao teći njegov razgovor s predsjednikom hrvatske Vlade koja pregovara s Rusijom o isporuci cjepiva Sputnjik V, koje su od država članica EU već nabavile Mađarska, Slovačka, a od prekjučer je u nabavi daleko odmakla i Italija? Neslužbeno doznajemo da će Plenkovićeva poruka biti da se rusko cjepivo neće pojaviti na hrvatskom tržištu prije odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA).

Sutra Plenković nastavlja svoje sastanke u Bruxellesu zasebnim razgovorima s troje potpredsjednika Europske komisije, od kojih dvoje imaju jake i za hrvatsko gospodarstvo iznimno važne portfelje, a treća je Dubravka Šuica. S Margrethe Vestager, izvršnom potpredsjednicom EK zaduženom za reguliranje tržišnog natjecanja, Plenković će razgovarati i o državnim potporama.

A s Valdisom Dombrovskisom, izvršnim potpredsjednikom EK za ekonomiju, razgovarat će o nacionalnom programu oporavka, dokumentu koji sve države članice moraju poslati Bruxellesu do kraja travnja kako bi u srpnju dobile prve isplate iz novog Fonda za oporavak EU od koronakrize.

Hrvatskoj je u interesu što bolje korištenje i novog fonda, ali i svih financijskih omotnica koje može koristiti kroz EU, pa je i to glavni razlog ovog premijerova posjeta Bruxellesu, poručuju iz Vlade. Kao i uvijek, jedna od tema u svim tim razgovorima bit će i politika proširenja EU, s posebnim hrvatskim interesom za jačanje konstitutivnosti Hrvata u BiH kroz izmjene izbornog zakona.

Komentara 11

MI
mile06
21:35 10.03.2021.

Bolje da tamo i ostane i da se vise nikada nevrati

TH
theo
21:12 10.03.2021.

joj jadnik ima sastanke, zamisli ti to...

DU
Deleted user
21:57 10.03.2021.

EU tamnica naroda je pri raspadu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije