Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnološki div

Plenković tražio od Cooka da Hrvatskoj omogući usluge Applea

Cook i Plenković
Foto: Twitter/Vlada
1/5
21.01.2020.
u 22:24

Apple ima više novca nego što iznose BDP-i tri četvrtine svih država svijeta. Više nego što RH proizvede dobara i usluga u 5 godina

Švicarski Davos jednom godišnje postaje sjecište političke, gospodarske i društvene elite. Ovogodišnji jubilarni 50. svjetski gospodarski forum mahom je posvećen klimi i klimatskim promjenama, i tamo su gotovo svi, od predsjednika država, premijera, ministara do utjecajnih predsjednika uprava tvrtki. Davos je mjesto gdje se razgovara bilo na okruglim stolovima, bilo u bilateralnim susretima, bilo na marginama, kako se to popularno kaže.

Zapravo je tu riječ o networkingu na visokoj razini, lobiranju, razmjeni ideja i stavova. Hrvatski premijer Andrej Plenković dobio je poziv da se susretne s Timom Cookom, prvim čovjekom Applea, jedne od najvrednijih svjetskih tvrtki ponajprije u svojstvu čelnika zemlje predsjedateljice EU, a potom u svojstvu hrvatskog premijera. Vlada je o razgovoru obavijestila na društvenim mrežama s naravno, pripadajućom fotografijom rukovanja. Kada je riječ o mogućoj suradnji s Hrvatskom, nažalost s Appleom je uglavnom nema pa bi bilo kakav početak bio napredak. Prije svega radi se o omogućavanju usluga poput iTunesa, Apple Musica i Apple TV-a, koje osim u Hrvatskoj još jedino nema u Rumunjskoj. Premijer Plenković uoči sastanka obećao je založiti se za ta pitanja, a nakon sastanka kazao je hrvatskim medijima, da je otvorio pitanje Appleovih usluga, te da je Cook odgovorio kako se nada da će to pitanje uskoro biti riješeno. Pri tom je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Apple ima niz hrvatskih korisnika, a također je pohvalio sudjelovanje hrvatskih stručnjaka u globalnom razvoju Applea.

Premijer Plenković izvjestio je Tima Cooka, zbog čega je sastanak i bio organiziran, o prioritetima predsjedanja, a razgovaralo se i o europskoim regulativama digitalnih platformi koje bi mogle doći na red za vrijeme hrvatskog predsjedanja. Iako nije izrijekom rečeno vjerojatno se pri tom mislilo regulativi primjene GDPR-a, potm novite tak oko autirskih prava, ali i o uvođenju digitalnog poreza, dvije teme koje se uvelike tiču američkih tehno divova.

Cookove agenda, na WEF-u kao i ostalih čelnika velikih američkih korporacija, jest snažno lobiranje protiv digitalnih poreza za koji se EU zalaže.

Nazočan kao predsjedatelj

Kako doznajemo razgovor Tima Cooka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, bio je ponajprije u svojstvu čelnika zemlje predsjedateljice EU, a potom u svojstvu hrvatskog premijera. Vlada je o razgovoru obavijestila na društvenim mrežama s naravno, pripadajućom fotografijom rukovanja. Kada je riječ o mogućoj suradnji s Hrvatskom, nažalost s Appleom je uglavnom nema pa bi bilo kakav početak bio napredak. Prije svega radi se o omogućavanju usluga poput iTunesa, Apple Musica i Apple TV-a, koje osim u Hrvatskoj još jedino nema u Rumunjskoj. Premijer Plenković uoči sastanka obećao je založiti se za ta pitanja, a nakon sastanka kazao je hrvatskim medijima, da je otvorio pitanje Appleovih usluga. Usto je Tima Cooka izvjestio o prioritetima predsjedanja, a razgovaralo se i o europskoj regulativi za zaštitu osobnih podataka odnosno GDPR-u.

Što se pak tiče Cookove agende na WEF-u kao i ostalih čelnika velikih američkih korporacija, poznato je da su snažnom lobiraju protiv digitalnih poreza koji EU sprema uvesti pa je tako očekivano da je i Cook u toj misiji. Davos je savršen poligon za plasiranje takvih stavova i uvjeravanje “suparnika” u loše strane europskog digitalnog poreza. Uoči Davosa Tim Cook bio je u Irskoj, u Dublinu, gdje je dobio nagradu za doprinos irskom gospodarstvu njihove agencije za strane investicije IDA-e, koju mu je uručio irski premijer Leo Varadkar. Naime, Apple je tamo prisutan već 40 godina i zapravo je najveća irska strana investicija. Apple ima više od 6000 zaposlenih u svojem sjedištu u Irskoj.

Nužno lobiranje

Upravo zbog Irske ili zajedno s Irskom Apple je dobio i jednu od najvećih europskih kazni za kršenje tržišne utakmice u iznosu od 13 milijardi eura. Europska komisija nije htjela progledati kroz prste činjenici da Apple plaća tek jedan posto poreza na dobit te mu je retrogradno razrezala kaznu. Bilo je to još 2016. godine, a nova prijetnja američkim tehnološkim divovima ne jenjava jer Europljani žele čim prije uspostaviti, novi digitalni porez. Ideja je da se digitalni porez usuglasi unutar OECD-a, Francuska je požurila i samostalno ga uvela. To je izazvalo sukob na relaciji sa SAD-om. Američki je predsjednik odmah zaprijetio carinama na luksuzne proizvode i vino. Upravo je iz Davosa stigla vijest da su se predsjednici Macron i Trump dogovorili i proglasili jednogodišnje primirje. Nužno lobiranje

O digitalnim porezima jučer su raspravljali i ministri financija EU, na sjednici koju je vodio hrvatski ministar Zdravko Marić, koji je uvjeren da će se članice složiti oko digitalnog poreza, iako im to lani nije uspjelo. – To je globalno pitanje koje traži globalno rješenje i zato je EU voljan aktivno i pozitivno sudjelovati u postojećim pregovorima u sklopu OECD-a – rekao je Marić.

Komentara 32

ZN
znam
09:31 22.01.2020.

Prije nego pocnete hvalospjeve o Apple-u pogledajte The Emperor's New Clothes 2015 (Carevo novo ruho). Film koji otkriva istinu kako ljudi na dnu placaju luksuze onima na vrhu: proizvodac iPhone-a u Kini je placen 1$ na dan a vama prodaju uredjaj za 1000 jureka. Sjetite se budale koja je dala bubreg za iPhone; sada ceka transplantaciju. Film govori mnogo vise o trenutnom stanju ekonomije, kako velike kompanije, ukljucujuci Apple, skrivaju novce po nekim otocnim drzavama, ne placaju poreze. U isto vrijeme isplacaju svojim sefovima milijunske iznose.

ST
stefj
23:10 21.01.2020.

Ne razumijem Plenkovića. Pa nema Appleovih usluga radi ZAMP-a i sličnih, a ne radi Applea. Stvar je u nama, ne u njima... A EU i digitalni porezi - dok se drugi bave razvojem novih usluga i novih tehnologija, EU se bavi razradom i uvođenjem poreza na iste. Toliko o toj eurokraciji i njihovoj gladi za novcem... Umjesto da se potiče tržište, nove tehnologije, razvoj, izvrsnost, potiče se ujednačavanje plaća, zatomljuje se bilo kakvo isticanje, a sve što vrijedi odmah ode u Ameriku ili Aziju... Eu sada forsira električne automobile, a ne postoji procesor, memorija ili neka druga električna komponenta koja se razvija ili proizvodi u EU, još gora stvar je s baterijama... Auti proizvedeni u EU su već danas preskupi za ljude izvan EU-a, rijetko tko ih može i želi kupiti, a sada se još gleda dodatno uvesti porez na robote? Ako se tako nastavi, a očito hoće, EU će postati nešto poput Sovjetskog saveza nekad, proizvodit će se samo za unutarnje tržište, a carine će morati biti ogromne da se nešto proda...

TT
tTony
04:16 22.01.2020.

Kad uzmte sav novac i bogastvo bogatima i podjeite siromasnima na kraju svi ce bit siromasni .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije