Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvijanje hrvatskog identiteta

Plenković traži da se Hrvatima u Sloveniji prizna status nacionalne manjine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
02.10.2019.
u 18:22

Premijer je isto tako poručio kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u Crnoj Gori, navodi se u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković i predstavnici Hrvata u Sloveniji suglasili su se u srijedu da je potrebno i dalje raditi na tome da Ljubljana prizna status hrvatske nacionalne manjine, priopćila je vlada.

Plenković je u Zagrebu razgovarao s predstavnicima Hrvata u Sloveniji i Crnoj Gori u kojoj je položaj Hrvata riješen.

"Dok u Crnoj Gori Hrvati imaju priznat status nacionalne manjine, u Sloveniji to nije slučaj i njihov je položaj tamo u potpunosti nedefiniran. Stoga je izražena potreba daljnjih aktivnosti kako bi se status Hrvata u Sloveniji definirao", priopćila je vlada nakon sastanka.

S tim je ciljem u veljači prošle godine osnovano Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Sloveniji s namjerom koordiniranja i uspostavljanja aktivnosti koje će pridonijeti očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta te definiranju statusa Hrvata i priznanju hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji, dodaje se.

Plenković je najavio da će sastanak na vrhu čelnika država članica Europske unije i država jugoistočne Europe iduće godine u Zagrebu biti prigoda da se nešto učini u rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim državama.

Premijer je isto tako poručio kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u Crnoj Gori, navodi se u priopćenju.

Na razgovorima u Banskim dvorima bili su predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije Đanin Kutnjak te Adrijan Vuksanović, zastupnik u crnogorskom parlamentu i predsjednik Hrvatske građanske inicijative, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative te Ilija Janović, potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative. 

S crnogorskim Hrvatima razgovarao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo da je briga o hrvatskim manjinama jedna od strateških zadaća Hrvatske, što se očituje i u radu Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske i u brojnim projektima koje hrvatska financira vlada, priopćio je Sabor.

Komentara 4

GI
Gips
20:07 02.10.2019.

Nećemo ulazit u šengen ako ne priznaju hrvatsku manjinu

BA
Barbasmora
18:25 02.10.2019.

Nasi radnici i migranti u Sloveniji moraju dobit status manjine?! Hmmm znaci da cemo mi i migrantima iz azije i afrike za deset godina nudit status manjine?!

KI
Kimo
19:52 02.10.2019.

Hehe Hrvati ste ovdje da radite. Mozda za 6 generacij

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije