Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Plenković: To je opomena svima nama. Trebamo se suprotstaviti diskriminaciji, isključivosti i netoleranciji

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sastanka parlamentarne većine
Igor Soban/PIXSELL
27.01.2021.
u 07:40

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata, poručuju iz Vlade

Hrvatska Vlada se i ove godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva. Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau bio je kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti, stoji u priopćenju Vlade povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

,"Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg'', izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Na današnji se Dan, kažu iz Vlade s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili da ekstremizam i netrpeljivost ponovno prevladaju.

Hrvatska, kao zemlja koja njeguje univerzalne ljudske i europske vrijednosti, sve čini kako bi očuvala sjećanje na nedužne žrtve i tragediju židovskog naroda, neprekidno promičući slobodu i jednakost svih ljudi, ljudsko dostojanstvo i nacionalnu ravnopravnost, koje su nepovredive civilizacijske vrijednosti koje baštini svako suvremeno demokratsko društvo.

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se, kažu iz Vlade i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, hrvatska Vlada nedvosmislena je u jasnoj osudi zločina i predano radi na promicanju tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja.

Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
08:44 27.01.2021.

Bio je to uistinu vrlo mračan period u svjetskoj povijesti, to je valjda svakom normalnom čovjeku jasno, ali nije istina da je bio najmračniji kako to zaključuje naša vlada, jer brojke pokazuju drugačije. U drugom svjetskom ratu stradalo je na cijelom svijetu oko 50 milijuna ljudi ukupno, na svim stranama, vojnika i civila zajedno. U prvom nešto manje od 30 milijuna. No, nakon drugog svjetskog rata komunisti u Kini, Rusiji i drugim zemljama, uključujući i Jugoslaviju, pogubili su preko 100 milijuna svojih neistomišljenika. To su brojke koje su danas poznate. Dakle, fašizam je bio grozan, to je jasno, ali najveće svjetsko zlo po broju žrtava je komunizam.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
08:06 27.01.2021.

"Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se, kažu iz Vlade i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. " Nama ne trebaju neprijatelji kad imamo Plenkovića i HDZ. Zašto se objektivno ne počne govoriti o razdoblju NDH? Zašto je u interesu nekome držati Hrvate u pokornosti? Zašto se ponavlja velikosrpska komunistička propaganda? Može li se u tom slučaju govoriti o veleizdaji?

PR
Prat
07:55 27.01.2021.

Šta ovaj klaun blebeće. Čak ni Tito nije napuhavao Jasenovac u ovoj mjeri iz razloga što je znao da bi time rušio kompaktnost Jugoslavije jer bi se "previše" išlo Srbima "na ruku". I to je razumljivo. Ali ovo što omladinci danas rade je preradikalno a samim time i štetno za Hrvatsku. Srbima idemo "na ruku" a da za to nema nikakve realne niti praktične osnove. Jesu li Hrvati postali srbofili ili jednostavno su mazohisti procijenite sami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije