Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobrosusjedski odnosi

Plenković: Sva otvorena pitanja sa Slovenijom vezana su uz raspad bivše države

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.09.2018.
u 17:31

Plenković je u srijedu i četvrtak sudjelovao na neformalnom summitu čelnika EU-a u Salzburgu, gdje je imao prigodu upoznati i kratko razgovarati s novim slovenskim premijerom Marjanom Šarecom

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Salzburgu da je ključno nastaviti graditi dobre odnose sa Slovenijom te da smatra uspjehom to što su odnosi u zadnje dvije godine ostali korektni unatoč arbitražnoj presudi o hrvatsko-slovenskoj granici koju Hrvatska ne priznaje.

Plenković je u srijedu i četvrtak sudjelovao na neformalnom summitu čelnika EU-a u Salzburgu, gdje je imao prigodu upoznati i kratko razgovarati s novim slovenskim premijerom Marjanom Šarecom

"Jučer smo se prvi put vidjeli i upoznali. Danas je protokol bio takav da smo sjedili jedan pored drugoga pa smo imali više vremena za neformalni razgovor. Mislim da je ključno da mi nastavimo graditi dobre odnose između dvije zemlje i mogu reći da smo u zadnje dvije godine s obzirom na vrijeme donošenja arbitražne presude, koju Hrvatska ne priznaje, uspjeli zadržati odnose u korektnom ozračju", rekao je Plenković po završetku neformalnog summita EU-a u Salzburgu.

"Za razliku od  nekih slučajeva u zadnjih deset, dvadeset godina nije bilo podizanja tenzija i tim putem treba nastaviti", dodao je Plenković ističući da su Hrvatska i Slovenija bliske zemlje, koje povijesno nisu imale problema, a sva sadašnja otvorena pitanja vezana su uz raspad bivše države.

Na komentar novinara da se slovenska tužba pred Sudom EU-a protiv Hrvatske zbog nepriznavanja arbitražne presude ne uklapa u dobre odnose, Plenković je rekao da Slovenija ima novu vladu, ali ne i sve nove aktere u njoj.

"U Sloveniji se promijenila vlada, ali ne nužno i svi akteri. Oni su izabrali taj put i ako je to taj put mi ćemo na njega odgovoriti pravnim sredstvima. S druge strane tražit ćemo rješenja koja bi mogla dovesti do dogovora", rekao je Plenković.

>> Pogledajte žestoku svađu Nikola Grmoja i Andrej Plenković: "Ti ćeš meni govoriti da sjednem!?"


 

Komentara 6

Avatar Moodleen
Moodleen
17:37 20.09.2018.

E sad, jel sam ja za Vrapće ili drug premijer? Odnosi sa Janezima dobri i korektni...!! Neko je fakat skrenul.

FN
Fr@njo
18:37 20.09.2018.

gospodin Plenkovic govori diplomatski tako da se nikom ne zamjeri i da nitko ne razumije..to je za medije hrvatske i previse..Sto se valja iza zastora , mi neznamo.Toplo se nadam da , poslije visegodisnjeg pokvareno-bezobraznog mrcvarenaj u predpristupni EU pregovorimama , neprocjenjive stete koje je svima nama ucinila tkz prijatejska zemlja , stav RH treb biti , da i zracan luka Portoroz se vraca domovii. Manje od toga tko bi pristao, u Saboru, vladi , galge treba graditi u polju solane u Savudrijskoj vali.

DU
Deleted user
17:43 20.09.2018.

Dragi moj Stimy, očigleno da njegova ekselencija Plenkosaur prvi, ima najvećih izgleda za Vrapče, lud je sto gradi! Ali po zadnjim viđenjima niti u vladi nema pametnijih od prime ministera, a Kokošinjac... svi pijetlovi i kokoške dobili kravlje ludilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije