Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE JE ODLUČENO

Plenković: Imamo sva imena članova Vlade, idući tjedan izglasavanje povjerenja

Zagreb: Dolazak koalicijskih partnera na sastanak s premijerom
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/6
15.07.2020.
u 16:58

Najavio je nastavak poreznih rasterećenja bez obzira na rupu u proračunu koju je izazvala koronakriza

Očekujemo da ćemo idući tjedan predstaviti program Vlade i dobiti povjerenje Hrvatskog Sabora, poručio je danas premijer Andrej Plenković nakon ručka na kojem su bili predstavnici nove vladajuće većine. Vlada će biti manja, ali detaljno o arhitekturi Vlade govorit će se sutra, istaknuo je Plenković.

Plenković nije želio preciznije reći kolika će biti vlada, poručivši tek da će "biti manja nego danas", a pojasnio je i da će nova vlada biti potvrđena na saborskoj sjednici, ali ne odmah u srijedu.

Na pitanje je li dosadašnji ministar državne uprave Mario Banožić, za kojega se nagađa da bi mogao biti novi ministar obrane, sposoban voditi taj resor Plenković je odgovorio: "Svi koji će biti članovi vlade su sposobni voditi sve resore za koje će dobiti moje povjerenje, a onda i povjerenje parlamentarne većine".

Najavio je nastavak poreznih rasterećenja, bez obzira na rupu u proračunu koju je izazvala koronakriza.

 - Nastavit ćemo konzistentnu politiku poreznih rasterećenja. Ići će u različitim fazama, a radi se o porezu na dohodak, porezu na dobit, ali i drugim rasterećenjima poput rezanja parafiskalnih nameta.

Ponovio je da je njegova Vlada osigurala najbitnije stvari u krizi. - Osigurali smo radna mjesta u privatnom sektoru. Isplatili smo skoro 6 milijardi kuna za održavanje oko 600 000 radnih mjesta. Još tri milijarde kuna predviđeno je za model skraćenog radnog vremena. Mirovine i plaće su sigurne, sustav funkcionira. Zaduženje je napravljeno po najboljim mogućim uvjetima - kazao je.

Upitan da komentira najave Veledrogerija o obustavi isporuke lijekova, kazao je da situaciju rješava ministar zdravstva Vili Beroš.

- Razgovarat će s njima ministar zdravstva i rješiti. Dugovi zdravstva postoje, ali isto tako i plaćanja koja je riješila naša Vlada.

Oporba je iz bizarnih razloga odbila sastanak

Vezano uz jučerašnje odbijanje čelnika oporbe za sastanak s njim, Plenković je pojasnio kako ih je u dobroj namjeri želio upoznati s onim što kane napravit, objasniti im trenutne izazove koji postoje u hrvatskom društvu te im približiti što će biti na dnevnom redu Europskog vijeća, a važno je i za njih.

„Oni su iz nekih, po meni bizarnih razloga i sasvim konfabuliranih objašnjenja, odbili doći na sastanke. To više govori o njima, a ne o nama”, istaknuo je. Naveo je i kako su i dalje za dijalog iako oporba ovaj put nije prihvatila njihovu ponudu.

Drži kako će većina birača dobro razumjeti tko je tu konstruktivan, a tko nije pokazao želju za razgovorom.

„Mi smo za dijalog. Ovakvog sastanka sada više neće biti jer od sutra smo u sasvim novim ulogama i od idućeg tjedna – što se nas tiče, u istoj ulozi kao i danas. Što se tiče njih u istoj ulozi kao i ranije”, kazao je.

Ne vidim nikakav problem zbog sudjelovanja predsjednice EK u kampanji HDZ-a

Upitan za kritike u Bruxellesu zbog sudjelovanja predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u kampanji HDZ-a na nedavnim izborima, Plenković je rekao kako  Ursula von der Leyen nije postala pedsjednica EK „iz vakuma” i zato šo iza nje ne stoji neka politička opcija. „Iza nje stoji CDU, Europska pučka stranka pa ako hoćete zahvaljujući i Hrvatskoj ona je i stala predsjednicom EK. Postoje određeni okviri i pravila koja na neki način reguliraju što jednom kad su instalirani oni mogu raditi”, rekao je.

Smatra kako njezino sudjelovanje u kampanji HDZ-a nije imalo utjecaj na rezultat izbora. „Ne vidim nikakav problem”, poručio je.

VIDEO: Andrej Plenković: Ostaje većina ministara. Suradnja u Saboru sa Škorom i Mostom tek kada promijene retoriku

 

Ključne riječi

Komentara 25

ŠN
šnicl
16:00 15.07.2020.

Meni je najvaznije od svega da Skoro koji se pokazao vrlo bahat, i koji je ocekivao veliku podrsku nije vise u prici stvaranja vlade. Tako zavrse napuhanci i provokatori cija je jedina zadaca bila skidanje Plenkija sa vlasti.

JU
Judita
16:04 15.07.2020.

Tko god tvorio vladu uvjeren sam da ce nastaviti di su stali, sa novim mjerama koje ce pomoci Hrvatskim građanima.

Avatar Dipsy
Dipsy
15:57 15.07.2020.

Stara vlada je radila odlican posao. Tako da ne sumnjam u kvalitetu nove vlade sve dok je na celu Plenkovic. Nova vlada samo moze biti jos funkcionalnija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije