Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ Uljanika

Plenković: Stečaj nije kraj, Kinezi dolaze za deset dana

Kinezi obilaze brodogradilište
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/7
13.05.2019.
u 20:01

Trgovački sud u Pazinu pokrenuo stečaj pulskog brodogradilišta, sindikati optužuju Vladu da je grobar brodogradnje

Pokrenut je stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, čime se završava agonija radnika pulskog škvera, ali i trakavica s odgađanjem ročišta.

Nakon dva izabrana strateška partnera, dolaska predstavnika kineskog brodogradilišta CSCI-ja i čekanja njihova odgovora čak je i čelnik kompanije priznao sucu u Pazinu da nema razloga za odgađanje stečaja pa sudac nije imao druge nego ga i pokrenuti.

Plenković o Šibeniku

Sindikati razočarani

Predsjednik uprave Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac naveo je da je račun Uljanik Brodogradilišta u neprekidnoj blokadi 231 dan. Po najnovijim podacima Fine, račun je blokiran na iznos od 164,8 milijuna kuna, od čega 76,5 milijuna kuna otpada na potraživanja radnika.

U brodogradilištu je ostalo samo 1118 zaposlenika, a na posao je u posljednjih mjesec dana dolazilo tek 30 posto njih. U iduća tri dana trgovački sud u Pazinu i formalno će proglasiti početak stečaja, a svi će zaposlenici dobiti otkaz. Svojevrsna je to slamka spasa za radnike koji nisu primili posljednjih devet plaća jer će otkazom aktivirati prava na Zavodu za zapošljavanje.

Sukladno zakonskoj proceduri, od Agencije za naplatu radničkih potraživanja imaju pravo dobiti najviše tri minimalne plaće, a i naknadu s burze u prvim mjesecima nezaposlenosti. Sustav Uljanika na početku krize imao je više od 3000 zaposlenih, uglavnom u brodogradilištu, a većina ih je nakon nekoliko mjeseci bez plaće sreću potražila u okolnim škverovima ili na drugim poslovima.

Riječ je o radnicima među kojima ih je mnogo osposobljeno za deficitarne struke pa im pronalazak novog radnog mjesta nije bio nemoguća misija, ali u škveru je ostalo i podosta starijih radnika te administracije. Sindikati su ranije priznali da je škver kadrovski uništen, ali su tvrdili da se i dalje može organizirati proizvodnja.

Premijer o Uljaniku

– Varali su nas tolike mjesece i ovo je rezultat njihova rada, a to je da tisuću ljudi ide na cestu – komentirao je Samir Hodžić, radnik Uljanika i njihov predstavnik u Nadzornom odboru Uljanika d.d. koji se ipak boji da je ovo kraj brodogradnje u Puli. Slično misli i njegov kolega Đino Šverko koji tvrdi da ih je Vlada “cijelo vrijeme zavlačila”.

– Brinu se o željezu i brodovima, a ne o ljudima – komentirao je Šverko nastojanja Vlade da se pokuša dogovoriti dovršetak najvećeg broda iz Uljanikova brodogradilišta, novogradnje 500 za Jan de Nula za koju je država izdala jamstva od 924 milijuna kuna. Šverko naziva Vladu Andreja Plenkovića “grobarom hrvatske brodogradnje” i ne vjeruje da će se nastaviti brodograditeljska djelatnost u Uljaniku. Na prozivke iz sindikalnih redova premijer Andrej Plenković odgovara da stečaj za sobom povlači pravne radnje koje idu na ruku radnicima.

Foto: Goran Kovacic/pixsell
Izražavam žaljenje zbog stečaja Uljanika. Ali da Vlada nije htjela da se to dogodi, ne bi se ni dogodilo, izjavio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina dodavši da je sud u Pazinu očito dobio “mig iz Vlade da investitora neće biti”. Komadina je zaključio i da “srećom to nema direktne veze s 3. majem, koji ima ročišta na druge datume”     

– Idu pravne posljedice koje će ići u korist radnika, oni će preko Agencije za radnička potraživanja dobiti sredstva koja nisu mogli dobiti do proglašenja stečaja. Stečaj nije kraj, stečaj je drugačiji od likvidacije. Ide nova faza i ide priča dalje – poručio je Plenković pa aktualizirao priču o kineskim ulagačima.

– Oni su najavili posjet drugog izaslanstva, bit će u Hrvatskoj za desetak dana i posjetit će ponovno Uljanik i Brodarski institut, a njihova analiza bit će detaljna i cjelovita – objasnio je Plenković.

Sudbina 3. maja u lipnju

Stečajni postupak olakšava ulazak novog ulagača u samu tvrtku jer uklanja potrebu za restrukturiranjem, odnosno sanacijom postojećih dugova, međutim sindikati su očekivali upravo takav rasplet događaja, a uostalom i od svih potencijalnih strateških partnera očekivala se injekcija novca za međufinanciranje.

Plenković je i u ponedjeljak istaknuo da ponude prvo Danka Končara, a potom Tomislava Debeljaka i Fincantieria nisu bile održive. Uljanik d.d., krovna tvrtka sustava, iščekuje ročište o pokretanju stečaja 17. svibnja. Uvjeti za stečaj, kao i u drugim dijelovima sustava, odavno su stečeni, a prema procjenama imovina tog društva, koja uključuje i nedovršene brodove, 1,5 milijardu kuna manja je od njegovih obveza. Riječki 3. maj trebao bi saznati svoju sudbinu tek 5. lipnja, a do tada bi po najavama premijera Plenkovića trebalo biti poznato i hoće li Kinezi ili neće ulagati u škverove na sjeveru Jadrana.

Ključne riječi

Komentara 50

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
20:36 13.05.2019.

Sindikalisti koji 100 godina prebivaju u NO-ru Uljanika prozivaju Plenkovića koji tamo nije bio niti dana !?

KO
korektor1619
21:21 13.05.2019.

Konačno treba pokopati tog odavno krepanog dinosaura koji je desetljećima egzistirao na grbači hrvatskog naroda i kriminalnoj mafiji služio za kriminal, pljačku

DU
Deleted user
20:31 13.05.2019.

Kad slušam ove neobrazovane sindikaliste shvatim da je dobro da se sve skupa resetira i počne ispočetka. IDS pretresti i istražiti do kraja, procesuirati krivce za pronevjeru nekoliko milijardi kuna i zauvijek prestati sa svaljivanjima krivnje na vladu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije