Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SLUČAJEVI

Koronavirusom je zaražena i osoba sa samoborskog područja; 20 pripadnika HV-a ide u samoizolaciju

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/6
13.03.2020.
u 17:53

Danas su potvrđena četiri nova slučaja, dvoje u Puli, a dvoje u Zagrebu

Dosad su u Hrvatskoj potvrđena ukupno 32 slučaja zaraze od koronavirusa. Potvrđeno je pet novih slučaja, dvoje u Puli i troje u Zagrebu. Premijer Andrej Plenković izvijestio je da se od ponedjeljka obustavlja nastava u cijeloj zemlji na dva tjedna. Neće raditi ni vrtići ni fakulteti. Roditelji koji neće imati kamo s djecom mogu ih dovesti u školu gdje će dežurati nastavnici. Dežurstva će se organizirati i u vrtićima.

23.01 - Pulska Opća bolnica u okviru sprječavanja širenja COVID-19 zaraze i osiguravanja adekvatnog funkcioniranja zdravstvenog sustava, privremeno reducira rad polikliničkih službi te "hladne" bolničke obrade i operativne zahvate, potvrdila je u petak ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić.

U okviru tih mjera, kako stoji u priopćenju, obustavlja se i redovito vađenje krvi u djelatnosti laboratorija i transfuzijske medicine za sve pacijente.

21.34 - Odlukom rukovodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i izbornika Zlatka Dalića hrvatska reprezentacija ovog ožujka neće imati predviđeno okupljanje, objavio je HNS u petak.

19.25 - Kolona vozila sa slovenske strane iznosi 25 kilometara i nalazi se oko 800 kamiona. Neki čekaju od 3 sata ujutro.

Foto: Marina Borovac

17.43 - Kako neslužbeno doznajemo potvrđen je novi slučaj koronavirusa. Radi se o osobi sa samoborskog područja.

17.35 - Epidemiološka situacija u Vukovarsko – srijemskoj županiji je dobra i pod kontrolom tako da smo do sada od 15-ak testiranih osoba nismo imali niti jednu osobu pozitivnu na koronavirus. Županijski Stožer Civilne zaštite na vrijeme je poduzeo sve potrebne mjere te smo proveli sve mjere koje je pred nas stavio Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske. Čak smo i unaprijed išli s nekim mjerama. Ukoliko se svi zajedno budemo pridržavali uputa i budemo odgovorni suočit ćemo se s manjim posljedicama, rekao je na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Zdravko Kelić.

17.28 - 20 pripadnika HV-a s Črnomerca posalno u samoizoalciju

Nakon što je potvrđeno da je jedan pripadnik HV-a zaražen korona virusom, brigadni general dr. Boris Zdilar, savjetnik načenika Glavnog stožera OSRH za zdravstvo za Večernji lsit objašnjava kako su priapdnici HV-a u međuvremenu dezinficirali sve prostorije vojnih objekata u vojarni na zagrebačkom Črnomercu, te su njegove kolege poslane u samoizolaciju na 14 dana. Oboljeli vojnik je iz Zagreba, a u vojarnu na Črnomercu dolazi svakog dana na posao. U samoizolaciji je trenutno 20-tak njegovih kolega vojnika. - Situacija je pod nadzorom, vojnici koji su s njime bili u kontaktu upućeni su kućama u samoizolaciju, sada rekonstruiramo sve što je zaraženi vojnik radio, kuda se kretao i s kime bio u kontaktu u zadnjih 12 do 13 dana, od kako je bio u kontaktu s drugim oboljelim od kojega se i zarazio, kaže dr. Zdilar.  

Više pročitajte OVDJE.

16.50 - Klinika za dječje bolesti pozvala je u petak roditelje da ne ulaze u bolnicu s djecom s respiratornim simptomima i za koju sumnjanju da su bila u kontaktu s koronavirusom, već da pozvone na zapadnom ulazu, a po njih će doći djelatnik bolnice i odvesti ih u područje izolacije.

Ako dijete nema respiratornih simptoma, već je akutno bolesno, s njim treba ići u hitnu službu, stoji u mjerama koje je objavila Dječja bolnica u Klaićevoj.

16.40 - Koprivnica od subote potpuno zatvara sve ustanove i javne objekte. Neće raditi bazeni, knjižnica, dom mladih, sportske dvorane te druge kulturne i javne ustanove. Više pročitajte OVDJE.

FOTO Dezinfekcija tramvaja zbog koronavirusa

Koronavirus
1/11

16.08 - Prema neslužbenim rezultatima, zaraženo je i jedno dijete.

15:50 - Stožer civilne zaštite Velike Gorice objavio je u petak da od ponedjeljaka osim prekida nastave u školama neće raditi ni vrtići, a nastava na velikogoričkom Veleučilištu izvodit će se putem interneta. 

15:27 - Zagrebački Ured za zdravstvo od svih je bolnica u Zagrebu zatražio po jednu medicinsku sestru za rad u karanteni na Sljemenu koja se danas aktivirala. Prethodila joj je službena odluka da je RH u epidemiji koronavirusa. 

14:40 – Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrđeno nam je da je u vojarni na Črnomercu u tijeku izvid epidemiološke službe. Naime, nitko od vojnika nije zaražen nego je kontakt jednog od vojnika pozitivan na koronavirus.

14:18 - Neki autoprijevoznici smanjili su autobusne linije prema svim destinacijama.

"S obzirom na mjere poduzete u cilju suzbijanja posljedica pandemije virusa COVID-19 (Corona virus), molimo Vas da prije putovanja na željenu destinaciju provjerite vozni red autobusa, jer su prijevoznici uvelike reducirali autobusne linije prema svim destinacijama. Informacije možete povjeriti na našoj web stranici www.akz.hr i pozivom na broj telefona 072 500 400", stoji na stranicama Autobusnog kolodvora Zagreb.

14:06 - Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, od ponedjeljka, 16. ožujka na 14 dana na Policijskoj akademiji se zbog nastale epidemiološke situacije otkazuju svi oblici nastave i domskog smještaja za polaznike Policijske škole „Josip Jović“, redovne i izvanredne studente Visoke policijske škole. Isto tako, do daljnjega se odgađaju seminari, tečajevi i ostali oblici stručnog usavršavanja.

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

"Obavještavamo polaznike Policijske škole „Josip Jović“ i redovne studente Visoke policijske škole da će se nastava od ponedjeljka, 16. ožujka održavati on-line preko sustava e-obrazovanja. Svi detalji korištenja sustava e-obrazovanja, bit će objavljeni u ponedjeljak, 16. ožujka na web stranicama Policijske akademije i e-obrazovanja", izvijestili su iz MUP-a.

13:53 - Predsjednik Vlade Plenković pozvao je na sastanak predsjednika i potpredsjednike Hrvatskog sabora te predsjednike svih Klubova zastupnika oko aktivnosti koje se poduzimaju na suzbijanju epidemije koronavirusa, sutra u 9 sati, u Banskim dvorima.

13:21 - U Varaždinu se zatvaraju gradski bazeni i sajam rabljene robe, otkazuju se svi veći skupovi građana, a neke će institucije raditi skraćeno, dio je mjera koje je u petak objavio varaždinski gradski Stožer civilne zaštite.

Stožer Civilne zaštite Varaždina nakon sastanka u Gradskoj vijećnici izvijestio je o mjerama preventive i sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19) na području grada Varaždina. koje će se primjenjivati do 1. travnja 2020.

Varaždincima se preporučuje da ne dolaze obavljati poslove koji nisu neophodni, a rokovi za plaćanje računa na šalterima gradskih upravnih odjela se produžuju do 1. travnja. Također se građani upućuju da poslove vezane uz otvorene natječaje za najam ili reviziju stanova rješavaju putem telefona ili elektronske pošte, a dokumentaciju dostavljaju putem pošte, priopćeno je iz varaždinskog gradskog Stožera civilne zaštite.

13:16 - Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti oko situacije s koronavirusom. Dao je podršku Vladi i premijeru Plenkoviću na potezima koje su napravili. Više pročitajte ovdje.

12:45 - U suradnji i koordinaciji s Kriznim stožerom MZ i nadležnom epidemiološkom službom poduzete su sve potrebne preventivne mjere uključujući i samoizolaciju osoba u kontaktu te izvid i temeljitu višestruku dezinfekciju prostora, stoji u  priopćenju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Poduzimaju se i dodatne preventivne mjere u vidu odgode hladnog bolničkog prijema odnosno u bolnicu se do daljnjeg primaju samo bolesnici čije odgađanje dijagnostičko-terapijskih postupaka ili hospitalizacije može dovesti do ugroze ili pogoršanja zdravstvenog stanja, stoji u obavijesti iz Klaićeve. Više pročitajte ovdje.

11:53 – Sjednice Sabora održavat će se i dalje. Više pročitajte ovdje.

11:30 – Sve tri osobe koje su jučer testirane negativne su na koronavirus, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Jutros su u kliniku „Dr. Fran Mihaljević“ poslani uzorci još dvije osobe koje su se javile s mogućnim simptomima, a pod nadzorom je stotinjak osoba. Prema informacijama epidemiologa, do sada je 30-ak osoba izišlo iz samoizolacije nakon isteka preporučenih 14 dana, priopćili su iz Zadarske županije.

11:15 – U Hrvatskoj se od ponedjeljka obustavlja nastava u školama. Više pročitajte ovdje.

11:04 – Posebne mjere zbog epidemije koronavirusa započele su u hrvatskim bolnicama koje čekaju današnji naputak Kriznog stožera. Ispred hitnog prijama  KBC-a Sestre milosrdnice postavlja se šator, a svi su zaposlenici dobili naputak da se ograničava ulazak pacijenata i osoblja autima u bolnički krug, da se odjeli zaključavaju 24 sata na dan radi kontroliranog ulaza pacijenata i osoblja.

10:56 – Stožer Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije donio je jutros odluku kojom se zabranjuju sve javne manifestacije i okupljanja poput edukacija, skupština i slično na svim razinama u županiji. Više pročitajte ovdje.

10:28 – Načelnik Stožera Civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec uputio je dopis u kojem navodi da je od jučer (četvrtak) na snazi odluka Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske i kriznog stožera Ministarstva zdravstva kojom je proširen broj zemalja iz kojih dolaze putnici nad kojima će se provoditi mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana. Više pročitajte ovdje.

10:07 – Zbog aktualne epidemiološke situacije prouzročene pojavom koronavirusa (COVID-19) Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva osigurane osobe, naročito one starije dobi, da privremeno odgode svoj dolazak u službene prostorije HZZO-a kako bi zaštitile sebe i svoju obitelj, a i radnike HZZO-a.

Molimo osigurane osobe, kojima je neophodan dolazak u HZZO radi reguliranja određenih prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, da se obrate telefonski u regionalne urede, područne službe i ispostave HZZO-a prema mjestu prebivališta ili na mail ppp@hzzo.hr, gdje će dobiti upute na koji način da dostave potrebnu dokumentaciju kao i odgovore na sva pitanja.

10:04 – U tijeku je sastanak Stožera s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima. Očekuju se nove mjere. Više će se znati na presici koja će se održati nakon sastanka.

9:50 – Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije navedeno je kako je testiranje i dalje još uvijek moguće samo u Zagrebu te da se testirati mogu samo oboljele osobe. Jednom kada se osoba zarazi, sve ide prirodnim putem zbog nepostojanja lijekova. Zbog toga nužno je ograničiti širenje zaraze i pratiti tko je bio u kontaktu sa zaraženim osobama. Stožer tvrdi da je sve pod kontrolom dok se mogu pratiti kontakti zaraženih osoba. 

Načelnik stožera Dino Kozlevac tvrdi da "savjest i solidarnost moraju biti na visokoj razini" i dodaje kako "od danas kreće represija".  

Video: 20 novosti o koronavirusu

"Proglašena je epidemija, imamo ovlasti" te će se provoditi kontrola osoba koje moraju biti u samoizolaciji. Kozlevac tvrdi kako one nemaju pravo ugrožavati druge osobe te će se provjeravati jesu li oni kojima je tako naloženo u svojim domovima. 

Što se tiče stanja u trgovinama, Kozlevac tvrdi kako neće doći do nestašice te da će mogućnost kupnje proizvoda biti samo "malo komotnija". Tržni centri koji neće poštovati jasne upute bit će zatvoreni. 

Potaknuo je i roditelje da nadziru gdje im se djeca kreću te da im ne dopuštaju okupljanja u tržnim centrima i javnim prostorima. 

9:40 – Sud u Puli danas je zatvoren u potpunosti zbog moguće zaraze koronavirusom. Na vratima se nalazi obavijest. Ispred vrata nalaze se sanitarne službe, a zgrada je zatvorena. Intenzivno se provode sve mjere, piše Regional Express. Neslužbeno doznaju kako su tijekom proteklog vikenda neki djelatnici suda boravili u Italiji na skijanju, među njima je navodno i sutkinja koja je bila na putovanju i suspektna je na koronavirus.

9:30 – Održana je konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite. "Od sinoć imamo četiri nova slučaja zaraze. Ukupno je sada zaražena 31 osoba. Dvoje ih je u Puli i dvoje u Zagrebu", kazao je ministar Vili Beroš. Više pročitajte ovdje.

8:27 – Sukladno odlukama i preporukama Stožera civilne zaštite Istarske županije, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Poreča, od petka 13. ožujka 2020. godine do daljnjeg se obustavlja prijam stranaka u Gradu Poreču – Parenzo.

Pozivaju se građani da svu komunikaciju prema nadležnim tijelima Grada Poreča – Parenzo obavljaju putem elektroničke pošte, telefonski ili običnom poštom. Svi kontakti s brojevima telefona i e-mail adrese nalaze se na web-stranicama Grada Poreča-Parenzo www.porec.hr.

7:52 – Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da se situacija komplicira, ali to je očekivano. – Svaka epidemija ima svoj tijek. Treba reći da više od 80% oboljelih ima slabu kliničku sliku. Treba pučanstvu reći da ima onih koji i ne znaju da su oboljeli. Treba smanjiti na neki način paniku među pučanstvom. Izvjesno je da će sljedeći dan porasti broj oboljelih, ali je bitno da odolijevamo lokalnoj transmisiji jer će onda biti još više oboljelih. Ali imamo i na to odgovor, imamo krevete, respiratore i liječnike – kazao je ministar u Mreži Prvog na HRT-u. Ministar je potvrdio da od sinoć nema novozaraženih.

7:19 – Iz Hrvatskog autokluba u petak su savjetovali vozačima i putnicima da se prije putovanja u susjedne države, osobito u Italiju, dobro informiraju na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite (https://vlada.gov.hr/koronavirus) i na stranicama HAK-a (www.hak.hr) te da pokušaju odgoditi putovanja na rizična područja.

Za pitanja vezana uz Sloveniju, više informacija može se pronaći na stranicama slovenskog Informativnog centra – www.promet.si.

Na većini cesta vozi se bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi i vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Podsjećaju vozače motornih vozila da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi: Batina, Principovac, Principovac 2 i Ilok 2. Pojačana je provjera na graničnim prijelazima pa su moguća dulja čekanja putničkih, a osobito teretnih vozila. Molimo korisnike za strpljenje.

6:49 – U 9 sati najavljena je presica Nacionalnog stožera. Kako N1 doznaje nakon toga, članovi stožera idu na sastanak u Vladu kod premijera Andreja Plenkovića. Neslužbeno se doznaje da su u pripremi nove mjere za borbu protiv širenja epidemije koronavirusa.

6:42 – Stanovnicima koji žive u Hrvatskoj, a rade u slovenskoj Beloj Krajini, od petka više neće biti moguća dnevna prekogranična migracija, jer je taj dio Slovenije proglašen područjem osobito visokog rizika širenja koronavirusa, izvijestio je u četvrtak karlovački župan Jelić.

Na izvanrednoj konferenciji za medije župan Damir Jelić rekao je da nekoliko stotina hrvatskih građana, koji trebaju sutra iz Hrvatske otići na posao u slovensku Belu Krajinu, moraju odlučiti – hoće li ponijeti više osobnih stvari i ostati u Sloveniji  najmanje dva tjedna, ili će se nakon posla vratiti u Hrvatsku i podvrgnuti  zdravstvenom nadzoru za pravovremeno otkrivanje  mogućeg oboljenja koronavirusom.

Video: Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

 

6:38 – Sveučilište u Zagrebu odgodilo je sve aktivnosti koje nisu izravno povezane s nastavom, a  rektor Damir Boras donio je upute sastavnicama zagrebačkog Sveučilišta o postupanju vezanom uz epidemiju koronavirusa. 

Djelatnici i studenti koji su u proteklih 14 dana boravili izvan Hrvatske dužni su javiti se Upravi, odnosno nadležnom prodekanu za nastavu i studente te ostati u samoizolaciji 14 dana od povratka.

6:30 – Grad Zagreb objavio je na Facebooku apel građanima zbog situacije s koronavirusom.

Ako sumnjate da imate koronavirus, ne idite izravno u bolnicu nego nazovite svog liječnika ili dežurnog epidemiologa na brojeve u svojoj županiji:

Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 54

BO
bolonjez
08:00 13.03.2020.

Ovi koji šire lažne vijesti i stvaraju među ljudima paniku trebali bi kazneno odgovarati

JO
JOHNNY
07:58 13.03.2020.

Beroš je došao u pravom trenu, pratio sam malo njegove radnje od kad je počela panika s koronom i moram priznati da se stvarno maksimalno trudi suzbiti bilo kakvu prijetnju

Avatar vila velebita
vila velebita
07:50 13.03.2020.

Čovječe heroji Zagreba u panici ispraznili police, a mi koji smo pet godina živjeli na prvoj crti, u tijeku najžešćeg rata nismo to napravili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije