Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANKA DESNO

'Plenković šalje javnu poruku o vladi u kojoj postoje nedodirljivi i zamjenjivi'

Anto Đapić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
19.07.2019.
u 14:48

Oglasio se čelnik stranke Desno, Anto Đapić.

Rekonstrukcija Vlade, status svakoga ministra u državama s demokratskim poretkom i slobodnim izborima, temeljno je pravo mandatara, u ovom slučaju predsjednika vlade. Nama u DESNO to nikada ne bi bio problem, čak i ako je naš politički stav o nekom ministru vrlo negativan, o drugom pozitivan. Demokratski je kanon i stečevina razvoja demokracije, ali i individualne odgovornosti prema principu hijerarhije, da je za rad svakoga ministra, kao i vlade u cjelini apsolutno najodgovorniji predsjednik vlade, onaj koji ima mandat za sastav kabineta. Zato oporbene politike, iako je to također njihovo demokratsko pravo, načelno griješe pokušavajući kadrovirati u vladi javnim i političkim pritiscima, zanemarujući da je uvijek jedino ispravna adresa mandatar i vladajuća većina – poručio je Anto Đapić, čelnik stranke Desno.

Dodao je kako je "zabrinjavajuće, jako uznemirujuće i razarajuće za političku kulturu hrvatskog društva kad se promjene u vladi događaju na način kojemu smo svjedoci".

- Manjinski partneri vladajuće većinske stranke se već mjesecima, pa i godinama, uz suglasnost predsjednika vlade i predsjednika HDZ-a, ponašaju kao radikalna oporba, javno postavljaju ultimativne zahtjeve, koji u nekim situacijama, u kojima prednjači agresivni SDSS s Miloradom Pupovcom, djeluju ponižavajuće na hrvatski narod. Tako Plenković šalje sliku satelitske i posve ovisne politike same države, a onda nije više problem HDZ-a, nego hrvatskog naroda – stava je Đapić.

- Posve je neprihvatljiv nesrazmjer između državničke reakcije Plenkovića, koji je s punim pravom sasjekao tzv.opozicijsku politiku MOST-a s pozicija vlasti, i katastrofalnog i opasnog toleriranja višestrukih prijetnji i ultimatuma i Milorada Pupovca i HNS-a, te poslušnog ispunjavanja njihovih zahtjeva. Plenković na takav način, iako stalno ističe stabilnost vlasti, šalje javnu poruku o nekakvoj konfederalnoj vladi u kojoj postoje nedodirljive političke pozicije i one koje su zamjenjive. - nastavio je on.

Oštro, stoga, osuđuju praksu "dramatičnog popuštanja takvim pritiscima, koji hrvatsku državnost javno predstavljaju igračkom na kojoj se prelamaju izrazito opasni interesi".

- Takva stabilnost vlasti je smrtonosna za nacionalnu stabilnost, krajnje je vrijeme prestati trgovati teško stečenom nacionalnom baštinom i zauvijek spriječiti takvu mogućnost u budućnosti. Pozivamo stoga sve nacionalne snage, sve Hrvatice i Hrvate, da zajednički pružimo otpor takvoj praksi, da prisilimo državni poredak na potpunu promjenu izbornog sustava i vratimo u ustavno-pravni poredak političku jednakost svakoga hrvatskog državljanina. Bez toga nećemo se moći efikasno suprotstaviti ovakvim katastrofalnim praksama, niti optimalno ovladati svojom državnošću – zaključio je Đapić.

 

Komentara 5

BO
boris
16:04 19.07.2019.

ne bez razloga su neki nedodirljivi, a neki zamjenjivi, skretanje sasvim ulijevo

GE
generacija57
16:43 19.07.2019.

Đapić,ti si svoje potrošio,sad si nula.

KB
kamilo.bozic
14:33 21.07.2019.

Ovome komentaru koji je Djapic opisao nemase sto dodati zato stoje tresto posto upravu desnise trebaju svi skupa opmatiti jedino takoje uspjeh stati na lijevom oontiranom Plenkoviu Pupavucu Vrdoljaku i takvim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije