Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši šef SOA-e

Andrej Plenković rehabilitira Dragana Lozančića

Dragan Lozančić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
13.02.2017.
u 17:17

Kolinda Grabar-Kitarović pokrenula je smjenu, a sada se složila oko imenovanja u DUZS.

Dragan Lozančić, bivši ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), na idućoj sjednici Vlade RH u četvrtak, saznaje Večernji list, bit će imenovan novim ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Time će Vlada Andreja Plenkovića završiti vrlo neugodnu epizodu koja je uzburkala i poremetila i odnose u vrhu državne vlasti te bila jedan od razloga zašto je, na koncu, akcijom bivšeg šefa HDZ-a i potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i pala Vlada Tihomira Oreškovića.

Lozančić je dugo čekao da ga vrh države smjesti na odgovarajuće mjesto, a kako se radi o postavljanju na čelo državne uprave koja je važan dio sustava nacionalne sigurnosti zemlje, ovdje očito nije riječ tek o “zbrinjavanju” Lozančića, nego, ustvari o njegovoj punoj političkoj rehabilitaciji. Jer Lozančić se ovim imenovanjem vraća u vrh sigurnosnog sustava države.

Državna kriza

A prije nešto više od godinu dana predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović pokrenula je njegovu smjenu izjavom da više ne uživa njezino povjerenje. Ta kritika izazvala je dosta zbunjenosti, jer nisu bili jasni razlozi hitne smjene, pogotovu što je Lozančiću mandat ionako izlazio u listopadu 2016., pa ga se moglo pustiti da ga odradi do kraja. Lozančić je postavljen 2012. u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, premda su i njega kritizirali što postavlja u SOA-u – bivšeg HDZ-ovca. Sam način smjene Lozančića odmah je izazvao državnu krizu.

Premijer Orešković u Banskim je dvorima baš držao presicu, a kada su ga novinari pitali što je sa smjenom Lozančića, odgovorio je da će “o tome predsjednica i ja odlučiti sljedeći tjedan”. Minutu poslije odaslano je priopćenje predsjednice o tome da je potpisala Odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e. Nakon toga, odnosi između predsjednice i premijera Oreškovića bili su zategnuti, jer on se, a i uz potporu šefa Mosta, Bože Petrova, zainatio i nije davao svoj supotpis za smjenu Lozančića. Više od mjesec i pol trajala je politička igra u kojoj se navodio niz dramatičnih priča o tome zašto je “puklo” između Lozančića i predsjednice.

Spominjalo se kako je Lozančić igrao za Milanovića te ga treba nečasno otpustiti. Pojavila se i priča da je Karamarko ustvari samo želio na to važno mjesto postaviti svog čovjeka pa je uspio u lobiranju za njegovu smjenu. Negdje pri kraju ožujka 2016., kada je postalo jasno da Karamarko neće uspjeti postaviti svog čovjeka, predsjednica i Orešković uspjeli su se dogovoriti oko imena novog ravnatelja – Daniela Markića. Kako su u tadašnjem vrhu HDZ-a procijenili da je Markić iz kruga povjerenja oko Lozančića, uprli su ga blokirati. Tada na scenu stupa i general Ante Gotovina koji se otvoreno zalaže za izbor svog vojnika (Markić je ratovao s njim) i – stvar je bila riješena, a Markić je i potvrđen kao novi ravnatelj SOA-e. Na kraju, i Karamarko se osvetio Oreškoviću i ubrzo potom, srušio Oreškovićevu Vladu, a, pokazalo se, politički uništio i samog sebe.

Na pola plaće

Nakon svega, trebalo je pronaći i mjesto za Lozančića. Pravilo je da se bivši šef tajne službe nikako ne prepušta ulici, jer to bi predstavljalo i sigurnosni rizik za državu. No, politika je taj vrući kesten stalno prebacivala. Lozančiću je od svibnja 2016. tekao 6+6 sustav plaće, pa je ostao na pola plaće. Nudili su mu se i neki konzultantski poslovi, no posao izvan RH nije želio prihvatiti iz obiteljskih razloga (briga o roditeljima i bolest člana obitelji). U međuvremenu i predsjednica RH nudi mu mjesto veleposlanika RH u Crnoj Gori. Iz navedenih razloga, Lozančić je otklonio ponudu. Ovih dana, Plenković je, a o tome se složio i razgovarao s predsjednicom Grabar-Kitarović, odlučio zatvoriti problem i staviti Lozančića na čelo DUZS-a. Tom upravom 5 godina upravlja Jadran Perinić, kojega je bila postavila Milanovićeva Vlada, a kako se stanje u sustavu od 65.000 ljudi (broj 112, vatrogastvo, Crveni križ, HGSS, civilna zaštita) ocjenjivano kao nedovoljno dobro, a Periniću istekao mandat, za Lozančića je pronađeno rješenje.

>>SOA prisluškivala Zdravka Mamića, no 'usput' ozvučila i predsjednicu!?

>> Tko je šef SOA-e Dragan Lozančić?

>> Predsjednica Grabar-Kitarović: Lozančić je bio Milanovićev osobni obavještajac

Komentara 22

RO
rovad22
18:13 13.02.2017.

Ma kakva rehabilitacija, te likove iz tajnih službi kada dobiju nogu se mora uhljebiti u neke druge državne službe da ne lutaju okolo i "laju".

DU
Deleted user
17:36 13.02.2017.

U mojoj županiji vrh DUSZ- a su svi bivši kadrovi komunističke partije!Ne vjerujem da je na nivou države drugačije.

Avatar sidhara
sidhara
17:33 13.02.2017.

Treba narodu jedna uprava za zastitu i spasavanje od politicara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije