Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bio u ruskom zarobljeništvu

Prve fotografije oslobođenih zarobljenika, Prebeg razgovara s hrvatskim diplomatom

Foto: SPA/Twitter
1/7
21.09.2022.
u 22:37

Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja - kazali su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Premijer Andrej Plenković večeras je razgovarao s oslobođenim Hrvatom Vjekoslavom Prebegom.

- Upravo sam telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva. Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku! Zahvaljujem vlastima u Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima - napisao je na Twitteru. 

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kazalo je za Večernji kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. 

- Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja - kazali su.

Prve fotografije i video oslobođenih zarobljenika

U međuvremenu izašle su prve fotografije i video oslobođenih stranih zarobljenika. Saudijski izvor podijelili su snimke na Twitteru. Među njima vidi se i Hrvat Vjekoslav Prebeg. U videu se može zamijetiti kako Prebeg razgovara s hrvatskim diplomatom Tomislavom Bošnjakom, hrvatskim veleposlanikom u Kairu, koji pokriva i Saudijsku Arabiju.

Foto: Twitter

Ukupno su desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođeni u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA.

Saudijska novinska agencija sada je objavila video snimak ratnih zarobljenika koji su stigli u Saudijsku Arabiju na povratku u svoje zemlje. U snimci od 51 sekunde, objavljenoj na Twitteru, vide se muškarci kako napuštaju zrakoplov i rukuju se s raznim saudijskim dužnosnicima. Isječak nema zvuka pa ne možemo biti sigurni što se govori. Prebeg se vidi od 33. do 44. sekunde. Koliko se može razaznati na kratkoj snimci Prebeg se čini dobrog raspoloženja kao i ostali oslobođeni. 

Čini se da video prikazuje britanske državljane Aidena Aslina i Shauna Pinnera te Brahima Saauduna, marokanskog državljanina kojem je suđeno i zatvoren zajedno s njima.

Bin Salman razgovarao o oslobađanju zarobljenika prošlog lipnja

Saudijski princ, prestolonasljednik Bin Salman razgovarao je o oslobađanju zarobljenika  još prošlog lipnja u Rijadu kada  je održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Zaljevskog vijeća za suradnju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je tada obećao da će razgovarati s predsjednikom Vladimirom Putinom i prenijeti zamolbu princa Bin Salmana za oslobađanje stranih zarobljenika. Putin nije htio odbiti princa Bin Salmana jer u ovoj situaciji dok je Rusija pod sankcijama Saudijska Arabija im je veliki partner. 

Inače, radilo se o osobnom posredništvu, tvrdi agencija, saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana. Saudijske vlasti već su preuzele desetoricu stranih zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, i prevezle ih u Saudijsku Arabiju. 

Sada se radi na tome da ih se sigurno preveze u njihove zemlje, dodaje saudijska agencija. Radi se o petorici Britanaca, dvojici Amerikanaca, Marokancu, Šveđaninu i Hrvatu

Prebeg je uhićen u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je  prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Sudijski princ Muhamed bin Salman održava bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući u sklopu OPEC-a, unatoč žestokom pritisku Washingtona, tradicionalnog saudijskog saveznika, da izolira Rusiju. 

I ruske i ukrajinske snage su tijekom rata u Ukrajini zarobile na stotine stranih boraca, ali dosad je bilo tek nekoliko razmjena zatvorenika, piše Reuters. 

 

Komentara 14

PR
prahrvat
23:20 21.09.2022.

Dobro došao 🇺🇦🇭🇷 Bravo za hrvatsku tihu diplomaciju!

VO
Vookov
23:58 21.09.2022.

Ukrajinci su napravili razmjenu zarobljenika s Rusima, a ovdje putlerovci pišu kao da su Rusi zbog dobre volje pustili svoje zarobljenike.

PR
prahrvat
23:22 21.09.2022.

Kad ruski zločinci puste nekog živa iz zarobljeništva, to doista mora biti glavna vijest. Dobro došao🇺🇦🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije