Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentirao nove mjere

Plenković na pitanje o misama: 'To je bezobrazno, kafići i Crkva nisu isto'

Plenković: Situacija je ozbiljna, bude li potrebno - razmatrat ćemo nove mjere
Igor Kralj/PIXSELL
18.12.2020.
u 15:58

Na pitanje hoće li, s obzirom na nove mjere i restrikcije, ipak ići na polnoćku, odgovorio je: "Ako budem mogao, ići ću".

Premijer Andrej Plenković danas je sudjelovao na poslovnoj konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te se obratio javnosti povodom novih mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Dok bude trajala kriza činit ćemo sve intervencijama da pomognemo privatnom sektoru", rekao je i dodao: "Želimo dati za plaće, za likvidnosti i nadoknadu fiksnih troškova, svi su angažirani, prema tome, radimo sve što možemo i osigurali smo najviše sredstava iz EU fondova za idućih 10 godina".

Na izjave Peđe Grbina kako je donošenje novih mjera rezultate nerada Vlade, Plenković je rekao:

"Ako oporba nema drugog argumenta, onda okej, ja to razumijem. Vlada je od početka napravila sve što je mogla", tvrdi nabrajajući nabavu zaštite opreme, omogućavanje turističke sezone, pronalazak sredstva za idućih 10 godina i slično.

Smatra kako se restriktivnim mjerama i planom cijepljenja mogu stvoriti uvjeti za oporavak na proljeće. "Cilj mjera je smanjiti fizičke kontakte. Mjere koje poduzimamo imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kada bude manje kontakta, bit će manje zaraze. Studenti i učenici će biti van sustava i to je veliko umirenje. Isto i kolektivnim godišnjima kao i propusnicama", rekao je.

VIDEO Stožer predstavio nove mjere: Zabranjuje se napuštanje mjesta boravišta i prebivališta do 8. siječnja.

S obzirom da je još uvijek neizvjesno koliko će djelomični lockdown potrajati, Plenković je naglasio kako isplata plaća i mirovina nije upitna.

"Plaće i mirovine će biti tu, očuvat ćemo radna mjesta. Učinit ćemo sve što odgovorna vlast u ovakvoj situaciji treba učini", rekao je.

Na pitanje hoće li, s obzirom na nove mjere i restrikcije, ipak ići na polnoćku, odgovorio je: "Ako budem mogao, ići ću".

Na pitanje hoće li on ići na polnoćku rekao je da da, ako bude mogao. 

Komentirao je i odluku o mjeri za crkve i 7 kvadrata te pitanje zašto takva mjera nije bila uvedena za kafiće.

- To su sve spinovi. Ja mislim da je to dobra odluka. Velika većina vjernika je razumna. To su razumne i racionalne odluke. Nije isto biti na misi sat vremena i biti u kafiću, satima i piti - rekao je.

Andrej Plenkvić osvrnuo se i na Nevenku Benić, glavnu savjetnicu u Ministarstvu branitelja koju je vlada krajem rujna smijenila s mjesta državne tajnice jer je protiv nje pokrenuta istraga. USKOK je sumnjiči da je umiješana u namještanje polaganja državnih ispita u aferi Rimac.

"Ona je državna službenica koja je bila imenovana na mjesto državne tajnice. To je politička funkcija, a ovo je stručna funkcija. Ona mora primiti plaću, žena mora od nečega živjeti", rekao je Plenković.

Ukratko, Benić nije više državna dužnosnica, već državna službenica najvišeg ranga s najvećom plaćom koju državni službenik može imati, koja s njezinim stažem iznosi oko 14.000 kuna i ne zaostaje za plaćom državnih dužnosnika. Svako ministarstvo, naime, može imati samo jednog glavnog savjetnika čiji je posao rješavati najsloženije poslove za ministra i rukovodeće službenike u tome ministarstvu.

Ministar branitelja Tomo Medved na Benić je primijenio odredbu Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika koja je predviđena za situacije kad dužnosniku u uobičajenim okolnostima istekne mandat, prema kojoj se dužnosnik po isteku mandata ima pravo vratiti na svoje ranije radno mjesto. U slučaju Benić, međutim, mandat nije završio na normalan način, već je smijenjena jer je USKOK protiv nje pokrenuo istragu zbog poticanja na zloupotrebu službenog položaja.

Ključne riječi

Komentara 103

DU
Deleted user
16:40 18.12.2020.

J... te, komunjare brane crkvu!!! 😂😂😂😂

MU
Mud
16:35 18.12.2020.

Bacio vam je Plenković kost,a vi da ste pametni i vjernici i ugostitelji i svi obespravljeni bi stali skupa.Nemojte da vam u 21.st vode politiku podjeli pa vladaj.

SA
sani1
16:37 18.12.2020.

Ovaj tip postaje odurno zamoran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije