Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Plenković primio Barniera, razgovarali o Brexitu i uređenju budućih odnosa

Andrej Plenković i Michel Barnier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.11.2019.
u 20:53

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas u Zagrebu predsjednika EPP-a Josepha Daula kojeg je upoznala s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, priopćeno je iz njezina ureda

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima glavnog pregovarača Europske unije za brexit Michela Barniera s kojim je razgovarao o izlasku Velike Britanije iz EU-a i budućim odnosima Bruxellesa i Londona, priopćeno je iz vlade. Barnier je izvijestio Plenkovića o najnovijim zbivanjima vezanim uz brexit, a razgovarali su i o ulozi Hrvatske tijekom njezinog predsjedanja Vijećem EU-a glede brexita i uređenja budućih odnosa Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, priopćeno je.

Plenković je predstavio prioritete hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, istaknuvši da je u pogledu brexita Hrvatskoj važno očuvanje pravne sigurnosti za građane i poduzeća u EU-u i Ujedinjenoj Kraljevini.

Bilo je riječi i o pripremama za sastanak na vrhu država članica EU-a i zemalja jugoistočne Europe u svibnju 2020. godine u Zagrebu, gdje će se na dnevni red staviti pitanje dinamike daljnjeg razvijanja odnosa EU-a i zemalja jugoistočne Europe te njihovoj europskoj perspektivi, navodi se u priopćenju.

Barnier boravi u Zagrebu povodom dvodnevnog kongresa Europske pučke stranke (EPP) u srijedu i četvrtak na kojem će Donald Tusk biti izabran za novog predsjednika najveće europske političke grupacije.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas u Zagrebu predsjednika EPP-a Josepha Daula kojeg je upoznala s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, priopćeno je iz njezina ureda.

"Predsjednica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornika s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Isto tako, razgovaralo se o izazovima koji stoje pred Europskom unijom te stanju u hrvatskom i europskom susjedstvu odnosno u jugoistočnoj Europi", kaže se u priopćenju.

Predsjednica je istaknula važnost tema o kojima će se raspravljati na kongresu Europske pučke stranke u Zagrebu, gdje će se, među ostalim, izabrati novo vodstvo i razgovarati o daljnjoj konsolidaciji i proširenju Europske unije, klimatskim promjenama i mladima.

Na kongresu 20. i 21. studenoga u Zagrebu birat će se novi predsjednik EPP-a koji će zamijeniti Daula koji je vodio EPP od kraja 2013. Jedini kandidat za to mjesto je dosadašnji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk

EPP je osnovan 1976. okupljanjem demokršćanskih, konzervativnih i drugih stranaka desnoga centra. S osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su skupina u Europskom parlamentu i zajedno sa socijalistima, liberalima i Zelenima čine većinski proeuropski savez nasuprot populističkim, euroskeptičnim i eurofobnim strankama.

Komentara 10

ŽM
željo_moja
21:43 19.11.2019.

Prvi put predsjedamo, a tako velike odgovornosti su nam dane u ruke. Brexit će biti okončan baš za vrijeme našeg predsjedanja.

DD
duda.dudica
21:40 19.11.2019.

Iznimna je čast ugostiti takav kalibar političara i u tolikom broju!

ZA
zubalo_ankica
21:38 19.11.2019.

Neka oporba nabroji koje koje su se zemlje i politicari zalagali za Hrvatsku u njihovom mandatu. Nece prijeci na prste druge ruke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije