Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTANBULSKA KONVENCIJA

Plenković: Priča o roditelju 1 i roditelju 2 je obmana, proces ratifikacije se nastavlja

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
26.03.2018.
u 22:04

Podsjetio je i da su u vrijeme HDZ-ove vlade do 2009. godine hrvatski predstavnici radili na pripremi te konvencije te su i za vrijeme druge HDZ-ove vlade od 2009. do 2011. godine radili na pripremi teksta Istanbulske konvencije.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će se proces ratifikacije Istanbulske konvencije nastaviti, da su Vlada i on kao premijer vrlo jasno u prijedlogu zakona kroz interpretativnu izjavu kazali što Hrvatska podrazumijeva u vezi sa sadržajem te konvencije, negiravši pojedine stavove političkih aktera da su interpretativne izjave bezvrijedne.

"Vrlo jasno smo u prijedlogu zakona kroz interpretativnu izjavu kazali što Hrvatska podrazumijeva u vezi sadržaja. Prema našem zakonu interpretativna izjava je izjava kojom Republika Hrvatska izražava svoje tumačenje. To govorim zato što u javnom prostoru postoje mnogi koji pretendiraju biti politički akteri pa kažu da su interpretativne izjave bezvrijedne. To pokazuje njihovo veliko neznanje", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Smatra i da je potvrđivanjem konvencije kroz interpretativnu izjavu otklonjen strah ili njezina kriva tumačenja konvencije, jer onaj tko si uzme malo truda pa pročita dokument, taj može shvatiti da nema skrivenih zamki u konvenciji koje bi njezinom ratifikacijom dovele do redefinicije braka, pravne obveze uvođenja trećeg spola.

"Priča da će Istanbulska konvencija dovesti do nekog društva koje će poznavati roditelja 1 i roditelja 2 je – obmana. To nije točno i to se nije dogodilo niti u Njemačkoj, nije se dogodilo niti u Italiji i ne vidim kako to kolegama, pa i iz obitelji Europskih pučana, u njemačkom ili talijanskom parlamentu nije predstavljalo problem da izglasaju ovu konvenciju", kazao je Plenković. 

Također je rekao da je obmana i to da je HDZ promijenio svoj politički stav. "To nije točno i takva tvrdnja ne stoji", ustvrdio je.

Podsjetio je i da su u vrijeme HDZ-ove vlade do 2009. godine hrvatski predstavnici radili na pripremi te konvencije te su i za vrijeme druge HDZ-ove vlade od 2009. do 2011. godine radili na pripremi teksta Istanbulske konvencije.

Također, dodao je, HDZ dok je bio u oporbi kritizirao je SDP-ovu vlast zašto ne ratificira tu konvenciju.

Plenković je rekao i da je ratifikacija Istanbulske konvencije bila i dio predizbornog programa stranke te je predstavljala i dio programa zakonodavnih aktivnosti hrvatske vlade. 

Istaknuo je kako ratifikacijom Istanbulske konvencije žele poboljšati zakonodavni, posebice operativni, institucionalni i financijski okvir zaštite žena od nasilja i nasilja u obitelji. 

Komentirajući skup protiv Istanbulske konvencije, Plenković je rekao kako živimo u demokraciji te da prihvaća slobodu izražavanja svih aktera u društvu. Međutim, dodao je, ta rasprava treba biti rasprava argumenata bazirana na činjenicama i respektu svih koji u toj raspravi sudjeluju. 

Poručio je da će se proces potvrđivanja zakona nastaviti te, kao predsjednik vlade i HDZ-a, neće dopustiti da ta tema bude iskorištena za neke druge političke svrhe i ciljeve pojedinih političkih aktera ili skupina. 

Najavio je kako očekuje da se u iduća dva tjedna rasprava vrati u meritum stvari, a da se ne vodi o  onome o čemu u toj konvenciji ne postoji.

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije
1/31

Stranka nije nikoga izdala najavom ratifikacije Istanbulske konvencije

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je na proslavi 28. obljetnice osnutka HDZ-a Krapinsko-zagorske županije poručio da najavom ratifikacije Istanbulske konvencije ta stranka nije nikoga izdala, već potvrdila kontinuitet svoga rada i istaknuo da detaljno tumačenje Konvencije potvrđuje da nema razloga za strah i rezerve prema njoj.

Podsjetio je da su dvije HDZ-ove Vlade, prije Milanovićeve, slale predstavnike na njenu izradu i da su SDP-ovu vladu kritizirali zbog odugovlačenja ratifikacije, te da je ratifikacija bila u programu HDZ-a na izborima 2016. 

"Ne samo da nema promjene smjera nego je to potvrda kontinuiteta," rekao je. Stranka sluša što govore pojedini dionici hrvatskog društva i kakve strahove i rezerve imaju, rekao je i istaknuo da je, da bi odgovorila na te strahove, stranka tražila do detalja tumačenje Konvencije i tumačenje koje se pravne obveze ratificiranjem ugrađuju u hrvatski pravni poredak.

"Je li to priznavanje trećeg spola? Jasan je odgovor bio ne. Je li to obveza ustavne redefinicije braka? Odgovora je jasan ne.  Je li to ugrađivanje u naš obrazovni sustav elemenata koji bi se kosili sa našim vrijednosnim sustavom? Odgovor je vrlo jasan, ne," poručio je okupljenima Plenković i zatražio članove stranke da budu svjesni toga.

Istanbulska ratifikacija se bori protivi fenomena nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i nastala je iz potrebe jer sve zemlje nemaju istu razinu standarda zaštite, rekao je.

Osim o Istanbulskoj konvenciji dobar dio govora posvetio je gospodarstvu gdje je posebno istaknuo krizu u Agrokoru. Naglasio je kako je spriječen gospodarski krah ne samo kompanije već, kroz nagodbu, i drugih tvrtki "naslonjenih" na nju.

Podsjetio je i da je Agencija S&P povećala rejting i da je Hrvatska sada samo na korak od investicijskog rejtinga.

Među ostalim, istaknuo je da je HDZ "izrazito osjetljiv na ključno kršćansko načelo solidarnosti", zbog čega se Vlada odlučila na povećanje "minimalca" i najavio je njegovo povećanje u godinama koje slijede na razinu 50 posto prosječne plaće. Naglasio je da je to posebno važno za sjever Hrvatske gdje je zaposlenost velika, ali su, nažalost, niska primanja u pojedinim granama gospodarstva.

Kazao je i kako ova Vlada od prvog dana ima partnerski odnos sa svim županijama, gradovima i općinama, bez obzira koja je politička opcija na vlasti, budući joj je cilj ravnomjeran razvoj Hrvatske. Što je Hrvatskog zagorja tiče, naveo je dva velika projekte, elektrifikaciju pruge Zaprešić-Zabok te izgradnju brze ceste Andraševac-Popovec koji će, naglasio je premijer, ne samo privući nove investicije u taj kraj, već će prometno rasteretiti sam Zagreb. Vlada stoji iza tog projekta i poduprijet će daljnji razvoj tog kraja, rekao je.

Uz potpredsjednika stranke Milijana Brkića, ministricu Gabrijelu Žalac te saborske zastupnike sa sjevera Hrvatske, na skupu je bio i jedan od utemeljitelja te stranke u  Krapinsko-zagorskoj županiji i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak.

Komentara 71

DU
Deleted user
17:30 26.03.2018.

Plenkovic odlucio ici protiv volje naroda nebi li udovoljio briselskim fukarama, kakva je i on sam. Nasilje i los odnos prema zenama u lijepoj nasoj nije uopce tema, a kamoli vazna tema i nema nikakova razloga da potpisujemo takove bedastoce. Jedan jedini razlog je Plenkovicevo ulizivacko dodvoravanje

AN
anthropos
17:24 26.03.2018.

To nažalost nitko više ne može vjerovati

DR
drzislav
17:14 26.03.2018.

U usporedbi s ovim oholim napuhankom, Milanović je sa svojim cijevima i Špičkovinama mala beba. Pljuc pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije