Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava

Plenković predstavio proračun: Prvi put Hrvatska ne troši više nego što ima

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
27.11.2018.
u 11:19

Proračun je socijalno osjetljiv jer dajemo više za mirovine, obnovu, branitelje, kredite za mlade i rodiljne naknade, rekao je premijer Plenković

Proračun je socijalno osjetljiv jer dajemo više za mirovine, obnovu, branitelje, kredite za mlade i rodiljne naknade, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavljajući danas u Saboru prijedlog državnog proračuna za 2019. godinu.

Vlada predviđa da će ukupni prihodi iduće godine iznositi 136,1 milijardu kuna, a rashodi 140,3 milijarde kuna. Na prihodnoj strani proračuna najveći se prihodi očekuju od PDV-a - 51,8 milijardi, od poreza i trošarina 15,7 milijardi kuna, od poreza na dobit 8,8 milijardi kuna. Prihodi od doprinosa iznosili bi 24,1 milijardu kuna ili 0,8 posto manje zbog planiranog ukidanja doprinosa za zapošljavanje i ozljede na radu. Prihodi od pomoći, koji uključuju sredstva iz EU fondova, dosegnuli bi 17,5 milijardi kuna.

– Prijedlog proračuna predstavlja strateški akt države koji je podloga za ostvarenje programa Vlada. Proračun je socijalno osjetljiv jer dajemo više za mirovine, obnovu, branitelje, kredite za mlade i rodiljne naknade. Okrenut je razvoju jer idemo dalje s poreznim rasterećenjem. Cilj gospodarske politike jest uhvatiti korak s najrazvijenijim državama EU – dodao je Plenković.

– Golemi deficit od 17 milijardi kuna godinama je bio uteg. Koliko smo uspješni bili, govori da smo lani ostvarili suficit. To znači da prvi put Hrvatska ne troši više nego što ima – objasnio je Plenković dodavši kako bi se taj pozitivni trend nastavio da na naplatu ne dolaze jamstva Uljanika. Nastavkom strukturnih reformi, kaže Plenković, podignut će se i rejting Hrvatske.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Poreznom reformom koju provodimo od siječnja 2017. smanjili smo poreze i pojednostavili porezni sustav, a 70 posto, odnosno 1,5 milijuna obveznika poreza na dohodak, ne plaća porez i izvan je dometa poreznih škara. Planirano je prepolovljenje stope PDV-a za svježe meso, svježu ribu, jaja, voće, povrće, žive životinje i dječje pelene, smanjenje PDV-a na pet posto za bezreceptne lijekove i povećanje iznosa neoporezivih primitaka s 2.500 na 7.500 kn. Snižavanje stope poreza na dobit s 20 na 18 posto, odnosno na 12 posto za mala i srednja poduzeća, u praksi je dovelo do toga da 85 posto poduzetnika plaća najnižu stopu – objasnio je Plenković. Pohvalio se i rastom zaposlenosti, a i postignutim dogovorom sa sindikatima javnih službi.

SDP-ov Gordan Maras premijeru je rekao da je on kao Pale sam na svijetu.

– Govorite nešto u što nitko ne vjeruje. Kao da u Hrvatskoj teče med i mlijeko. Zašto je 100 tisuća građana otišlo iz Hrvatske kad im je tu tako lijepo? – kazao je Maras. Plenković mu je uzvratio da se drži demagogije.

– Rekao sam vam da će vam razlika između HDZ-a i SDP-a biti dvostruka. Naslikavali ste se sa sindikatima, a mi smo se s njima danas dogovorili – odgovorio mu je Plenković.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić premijeru je kazao kako njegova Vlada "pliva kao švercer na pulferu", Plenković mu je odgovorio da je za vrijeme SDP-a deficit bio 17 milijardi kuna.   

Pogledajte razgovor sa saborskim zastupnikom SDP-a Gordanom Marasom:

Ključne riječi

Komentara 100

Avatar southman
southman
11:30 27.11.2018.

Koliko se toga moglo sa onih nekoliko mlrd. jamstava Uljaniku koje je banda sa Upravom profućkala da ne kažem pokrala !

Avatar dmitarX
dmitarX
11:27 27.11.2018.

Kako je ovaj lajavi Maras odvratan..

MR
MrkiMedo
11:50 27.11.2018.

Sto bi novinari da nema Marasa? Ovako jednu dosjetku stave u naslov, u tekstu ju daju u izvornom obliku i .... evo ti novinskog clanka! Nase novinarstvo! Umjesto da novinar udje u srz problema , prikaze pozitivnu i negativnu stranu, moguce posljedice itd itd. Ali to je vec mnogo teze i zahtjevnije. I treba nesto znati i razumjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije