Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR VLADE I SINDIKATA

Od 1. svibnja osnovica plaće u javnim i državnim službama veća 4 %

Premijer Plenković dao izjavu  na obilježavanju 77. obljetnice proboja logora Jasenovac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
26.04.2022.
u 16:44

Nastavak razgovora o osnovici dogovoren za zadnji tjedan rujna da bi vidjeli što još može učiniti kako bi poboljšali ekonomski i socijalni položaj zaposlenika državnih i javnih službi.

Od 1. svibnja osnovica za plaće u javnim i državnoj službi raste za 4% i isplaćuje se s plaćom za svibanj. Naknada za prijevoz s jedne kune raste na 1,35 kunu, uz deset posto korektivnog mehanizma u varijanti ako se poveća cijena goriva, a povećan je i iznos za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna, objavio je premijer Andrej Plenković nakon 14. kruga pregovora sa sindikatima javnih i državne službe.

– Imali smo izrazito kvalitetan razgovor pun međusobnog povjerenja i poštovanja i došli smo do kompromisa. Unaprijedili smo razinu socijalnog dijaloga i učvrstili povjerenje te nadogradili dosadašnja zajednička postignuća. Nastavak razgovora o osnovici predvidjeli smo za zadnji tjedan rujna, ovisno o tadašnjim ekonomskim okolnostima vidjet će se što je dalje moguće – najavio je Plenković.

Povećanje osnovice za plaće od 4% za sedam mjeseci iznosit će mjesečno 850 milijuna kuna, odnosno ukupno 1,458 milijardi kuna za godinu.

– Mi smo već ranije najavili rebalans proračuna i predstavit ćemo ga u svibnju. Zato je to bio kompromis i pomak s obje strane – kazao je premijer.

Naime, sindikati su tražili povećanje osnovice za plaće od 4% od 1. travnja te uvećanu naknadu za prijevoz za 1,63 kune po kilometru, dok je Vladin prijedlog bio povećanje osnovice od dva posto (plus dva posto naknadno) i 1,20 po kilometru.

Povećanje za prijevoz proračun će stajati nešto manje od 100 milijuna kuna za sedam mjeseci odnosno do kraja godine, dok će za sistematske preglede trebati izdvojiti dodatnih 175 milijuna kuna.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem današnji je sastanak, 14. u nizu pregovora o temeljnom kolektivnom ugovoru između Vlade i sindikata, nazvala prijelomnim.

– Zadovoljni smo što smo riješili temeljni kolektivni ugovor, što svi zaposleni u javnom sektoru imaju sigurnost. Nastavit ćemo rad na TKU, očekujemo kvalitetan nastavak pregovora po pitanju materijalnih prava na jesen – rekla je S. Šprem.

Premijer je podsjetio da su ova povećanja kontinuitet socijalnog dijaloga te da su od 2016. osnovicu u nekoliko navrata digli do 18,31% te da su dizanjem koeficijenata plaće rasle između 25% i 40%, a rasla su i materijalna prava.

Temeljni kolektivni ugovor tehnički će se sastaviti u sljedećih nekoliko dana i njegovo se potpisivanje očekuje u petak.

Čak pet ministara došlo je na pregovore Vlade i sindikata – Josip Aladrović, Nina Obuljen Koržinek, Zdravko Marić, Davor Božinović i Ivan Malenica, a na traženje sindikata pridružio im se premijer. 

 

Komentara 21

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
17:37 26.04.2022.

Što je sa obećanim reformama i ukidanjem nepotrebnih općina, županija, ministarstava i agencija? Što je sa otpuštanjem nepotrebnih "djelatnika" po istima?

Avatar Hazl113
Hazl113
17:25 26.04.2022.

Već mi je puna pipa tih sindikata javnih poduzeća i službi. As što je sa realnim sektorom od kojih oni žive. Koliko je takvima otišla gore plaća u zadnjih 10 god. a koliko ovima koji žive od proračuna RH.

ME
MehutoGonzales
19:08 26.04.2022.

Ja bi im diga osnovicu 40% da sam na vlasti.... i podijelio 80% otkaza....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije