Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Otpisat ćemo dugove građanima kojima je glavnica do 10 tisuća kuna'

Plenković, Marić i Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
27.04.2018.
u 13:05

Želim poslati jasnu poruku – uredno ispunjenje dugova je standard koji se mora poštovati, poručio je premijer.

Premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavljaju mjere Vlade za rješavanje problema blokiranih građana.

– Proteklih mjeseci radili smo na mjerama za rješenje problema blokiranih. Prošli petak stigle su dobre vijesti: suficit je 2,75 mlrd. kuna, potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, nova suradnja s Kinom, nacionalni program reformi, zamah za investicije – sve je to dio odlučnosti Vlade da se bavi onim što je bitno, a bitan je standard građana i gospodarski rast i razvoj – rekao je premijer Plenković te dodao:

– Danas predstavljamo kako ćemo jednim paketom riješiti insolventnost građana čiji su računi blokirani dulje vrijeme. Ovo je problem koji se proteže niz godina, generiran posebno kroz vrijeme krize, zadnjih deset, jedanaest godina. Istodobno želim poslati i jasnu poruku: ispunjenje obveza je standard koji se mora poštovati. Bez poštovanja tih načela nema vladavine prava, ni standarda na kojima je zasnovano naše članstvo u EU.

Plenković, Marić i Bošnjaković
1/7

Dodao je kako su u predizbornom programu najavili otpisivanje dugova u visini jedne plaće.

– Kad smo proučili dimenzije problema, postali smo svjesni da poruku solidarnosti moramo dignuti na višu razinu.

Potom je predstavio mjere / zakonske prijedloge za rješavanje dugova.

– U prilici smo predložiti tri zakona: prvi je Zakon o otpisu dugova privatnim građanima: dugovanja državi, područne jedinice, pravne osobe povezane s državom: HEP, HRT i slično – do maksimalno 10 tisuća kuna po osnovi glavnice. To se odnosi na oko 11 tisuća građana. Za oko 11 tisuća ljudi dug će se smanjiti za oko milijardu kuna.  

Poticajna mjera za vjerovnike druge kategorije: banke, štedionice, kartičarske kuće – u slučaju da odluče otpisati dug do iznosa glavnice od 10 tisuća kuna, njima će se otpisati porez na dobit za iznos otpisanog duga. Usto ide i poticajni model reprogramiranja poreznoga duga za blokirane građane.

Drugi je Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima: predlaže se obustaviti ovrhu ako se nije naplatila u roku od tri godine: postotak naplate je nakon tri godine manji od jedan posto. Ovom mjerom ne diramo u sam dug niti će on biti otpisan. Cilj je obustaviti ovrhu na njihovim računima – s ovom mjerom to je 71 tisuća manje blokiranih, a dug će se smanjiti za nešto manje od 32 mlrd. kuna.

Treći je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača; želimo uvesti pojednostavljeni postupak stečaja. Ciljana su skupina građani blokirani dulje od tri godine, čija glavnica ne prelazi više od 20 tisuća kuna. Na dan 31. ožujka oko 80 tisuća građana bilo je u tom statusu.

Respektira se volja blokiranih građana, mogu istaknuti svoj prigovor ako ne žele stečaj potrošača. Vrijedit će i zaštitna mjera o nemogućnosti prodaje nekretnine ako je glavnica do 20 tisuća kuna, obrazložio je Plenković te dodao:

– Nakon ove tri mjere slijedi zaokruživanje naših nastojanja i novim ovršnim zakonom. Proces izrade ovog zakona je u tijeku, želimo ga učiniti bržim, učinkovitijim i uz veću zaštitu dostojanstva ovršenika. Ovo je jedan participativan proces, sva se tri zakona upućuju u javnu raspravu koja će trajati 30 dana: u tom razdoblju želimo čuti moguće prijedloge i rješenja za poboljšanje ovih zakona kako bismo riješili problem koji muči veliki dio naših građana. Namjera je Vlade da se sva tri zakona usvoje do kraja proljetnog zasjedanja 30. srpnja.

Komentara 100

Avatar Apsalar
Apsalar
13:28 27.04.2018.

Ma jbi mater i ti i oni! Mi koji smo od usta odvajali da platimo svoje dugove, koji smo tipkali na mobitele "prve generacije" umisto se kurtzili s najnovijim Itouchovima i Ipodima, nas tko jbe... Oa daj i meni 10 000! Za nagradu za uredno plaćanje dadžbina, pristojan odgoj troje djece, nikakve troškove države prema mojoj obitelji, ni zdravstveno ni socijalno ni stipendijski ni sudski ni kazneno...

AD
adokrmpot
13:46 27.04.2018.

Imam i ja prijedlog.s obzirom da školujem sada već drugo dijete na fakultetu(a iz provincije sam pa djeca trebaju i smještaj),a nemam(hvala dragom Bogu) duga,bilo bi lijepo kada bi vlada nama isplatila po 10000 kuna za nagradu jer smo uredni platiše

MR
mrvi
13:46 27.04.2018.

Takovi potezi nigdje na svijetu necete naci. Svatko je za svoje kredite sam odgovoran. Kada budete jedanput shvatili biti odgovorni za svoj zivot. Znaci svi koji redovno placaju odricu se kao i njihova djeca su kaznjeni.Nemam za to razumlevanja iumlevanja i nikad necu imati. Samo jedno znam zaobilaziti sve kaj se tice tih politicara i njihovih odluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije