Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAVNATELJ VSOA-E

Plenković ponovio stav: Kinder će biti razrješen nakon što se postigne dogovor o nasljedniku

Zagreb: Aktualno prijepodne u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.09.2022.
u 20:45

Ustvrdio je da je riječ o agenciji koja je bitna za funkcioniranje sigurnosnog sustava, sustava domovinske sigurnosti, u konačnici i za funkcioniranja Ministarstva obrane

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ponovio da će ravnatelj Vojno- sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) Ivica Kinder biti razriješen, te istaknuo da će se to dogoditi kada se postigne dogovor o njegovu nasljedniku.

"Ja sam mišljenja da gospodin Kinder ne može nastaviti voditi VSOA-u nakon ovakvih događanja unutar tog sustava, a što se tiče aktivnosti kada će to biti, bit će kada se postigne dogovor o njegovu nasljedniku", izjavio je Plenković na na konferenciji za novinare u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), komentirajući razrješenje Kindera nakon utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u toj Agenciji.

Plenković je istaknuo da je, što se tiče VSOA-e, stvar jasna, nakon što su u izvješću Ureda za nacionalnu sigurnost utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti niza djelatnika te agencije.

Ustvrdio je da je riječ o agenciji koja je bitna za funkcioniranje sigurnosnog sustava, sustava domovinske sigurnosti, u konačnici i za funkcioniranja Ministarstva obrane.

"Ne možemo se dovesti u situaciju da ostanemo bez čelnog čovjeka dok ne provedemo odgovarajuće konzultacije i ne postignemo suglasje o nasljedniku. Tamo nekakva v.d. tehnička varijanta nije realna jer ne može, temeljem zakona, obavljati sve one dužnosti koje treba obavljati čelnik VSOA-e", poručio je premijer.

Postupak razrješenja general-bojnika Ivice Kindera pokrenuo je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, istaknuvši da se ne radi o osobnoj odgovornosti, ali su se pod njegovom kapom događale kontinuirane nepravilnosti.

O nasljedniku Ivice Kindera trebali bi postići suglasje premijer i predsjednik, na prijedlog ministra obrane Marija Banožića.

Predsjednik Republike prethodno je danas izjavio da mjesto ravnatelja VSOA-e može biti prazno. Podsjetio je da je nepopunjeno niz zapovjednih funkcija u Oružanim snagama, a da to "premijeru očito nije poznato".

Poručio je i da neće pristati na nekog kandidata o kojemu će ga premijer i ministar obrane obavijestiti preko medija ili mu poslati dopis bez predhodnih konzultacija u očekivanju da će ga on potpisati.

"O pitanju nasljednika general- bojnika Kindera možemo razgovarati samo u okviru rješavanja cijeloga paketa pitanja imenovanja na visoke položaje u Oružanim snagama koji zjape prazni već godinu dana, i to zato što ministar misli da to naprosto može", rekao je Milanović nakon prijema u prigodi obilježavanja Dana policije.

>> VIDEO Rusija staje na kraj onima koji bježe od mobilizacije? Institut: Postavljaju kontrolne punktove

Komentara 3

IC
ICCO
22:06 29.09.2022.

Znači tek nakon prijevremenih izbora.

ST
Stipan
07:27 30.09.2022.

Napravit će se kako kažu Mađari.

CR
crnikruh
22:08 29.09.2022.

Bravo Plenkoviću nagazi ovu slučajnu sramotu, štetočinu i pokreni postupak rzrješenja te sramote i zlotvora kojeg su nam nametnuli razni skore, bujanci, antihrvatski mediji..., jer mi hrvatskih medija nemamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije