Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER NA PROSLAVI HDZA

Plenković: Pojavljivanje Čovića u Banjoj Luci je odluka i procjena vodstva HDZ-a BiH

Split: Svečana sjednica povodom 29. obljetnice Gradskog odbora HDZ-a
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/9
12.01.2019.
u 17:05

Nakon svečanosti, novinarima je rekao da se s Dragom Čovićem nije čuo nakon njegovog pojavljivanja na proslavi Dana Republike Srpske

Vlada će provoditi brojne reforme, osnažiti sve institucije, podizati njihovu kvalitetu, neovisnost i povjerenje u sudstvo, znanost, državnu upravu i ostalim te podizati standard građana, rekao je premijer Andrej Plenković na obilježavanju 29. obljetnice splitskog HDZ-a. Najavio je i anstavak ulaganja u infrastrukturu na splitskom području. Nakon svečanosti, novinarima je rekao da se s Dragom Čovićem nije čuo nakon njegovog pojavljivanja na proslavi Dana Republike Srpske.

-HDZ BiH je neovisna stranka od HDZ-a Hrvatske i njihovo vodstvo donosi svoje odluke i procjene. Ovo nije njegov prvi dolazak u Banja Luku, on je tamo bio nekoliko puta proteklih godina. Tu temu ostavljam Čoviću i HDZ-u BiH. Što se tiče RH, mi nismo imali obavijest da će tamo nazočiti veleposlanik RH u BiH koji se trebao konzultirati. Taj dan tamo nije trebao biti – rekao je Plenković koji je izrazio čuđenje kako je iskusni veleposlanik došao u takvu situaciju. 

-Stoga je povučen u Zagreb na konzultacije, a uskoro će se imenovati novi veleposlanik - najavio je Plenković.
Naglasio je da je stav Hrvatske prema BiH dobronamjeran i prijateljski, ali uz osiguranje ravnopravnosti hrvatskog naroda kao konstitutivnog. Najavio je da će to pitanje i dakle otvarati na Europskom vijeću, da trenutni izborni zakon omogućava izigravanje Dejtonskog sporazuma i Hrvate dovodi u neravnopravan položaj. Gledajući taj kontekst, on očekuje da međunarodna zajednica pomogne BiH donošenju pravednog izbornog zakona.

-Nama bi bilo draže da je Dragan Čović koji je dobio 155.000 glasova, 20% više nego na prošlim izborima, odnosno preko 80% glasova Hrvata,  član predsjedništva i brine o interesima Hrvata u BiH - poručio je Plenković
Za Mariju Pejčinović Burić je rekao kako ima sve kvalitete za preuzimanje mjesta glavne tajnice Vijeća Europe. Što se tiče HDZ-ovih lista za parlamentarne izbore, Plenković kaže kako za njih još ima vremena.

>>Pogledajte galeriju: Svečana sjednica povodom 29. obljetnice Gradskog odbora HDZ-a 

Split: Svečana sjednica povodom 29. obljetnice Gradskog odbora HDZ-a
1/9
Ključne riječi

Komentara 20

Avatar YUKA1962
YUKA1962
17:14 12.01.2019.

A zašto ste se "petljali" u BiH , kad je na Parlamentarnim izborima u BiH pobjedio Komšić , a ne Čović?????????

DH
dalibor.hren
18:34 12.01.2019.

Petljate se u politiku BiH, financirate HDZ BiH, a sad je to njihova stvar!?

Avatar white socks
white socks
18:48 12.01.2019.

Laže k'o pas. Čović nikada nije bio u Banja Luci na proslavi tzv. Dan RS. Ovo je prvi put, bio je 'nako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije