Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer u Bruxellesu

Plenković: Pitanje ulaska u Schengen moglo bi biti na dnevnom redu u drugoj polovici godine

EU summit sidelines meeting in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
24.05.2021.
u 18:16

Bio bi sjajan signal da se takvo nešto dogodi baš u vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU, poručuje premijer

Odlučivanje o konačnom ulasku Hrvatske u Schengensku zonu bez granica moglo bi se staviti na dnevni red Vijeća Europske unije baš za vrijeme predsjedanja Slovenije tim tijelom, odnosno između 1. srpnja i 31. prosinca ove godine.

Takvu mogućnost najavio je premijer Andrej Plenković, odgovarajući na naše pitanje u Bruxellesu nakon njegova sastanka s europskom povjerenicom za unutarnja pitanja Ylvom Johansson.

- Mislim da je to moguće. Dakle, Hrvatska je ispunila sve tehničke kriterije. Danas smo to precizno utvrdili s povjerenicom Johansson. Na moje izravno pitanje ima li još bilo kakav akt koji Komisija treba donijeti prema Vijeću da bi eventualno poduprla našu ambiciju da postanemo članica Schengena,  jasan, čvrst i nedvosmislen odgovor je ne. Dakle, Komisija je svoj posao obavila. U ovom trenutku mi razgovaramo s državama članicama kako bismo izabrali najpovoljniji i najprimjereniji trenutak da, ispunivši sve kriterije, pitanje članstva Hrvatske u Schengenu dođe na dnevni red Vijeća. Mislim da bi, kad gledamo ukupne, jako dobre odnose koje imamo sada sa Slovenijom, bio sjajan signal i za Hrvatsku da se takvo nešto dogodi baš u vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU - rekao je Plenković. 

Na pitanje mogu li u tom političkom odlučivanju neke države članice Schengenskog prostora biti obeshrabrene u davanju podrške Hrvatskoj zbog izvješća nevladinih organizacija o navodnom kršenju europskih i nacionalni propisa o azilu na granici s BiH, premijer je ponovio odgovor koji zvuči kao uvjerenje da se to neće dogoditi.

- Mi smo spremni odgovoriti na sve vrste pitanja i navoda. Svi mehanizmi nadzora koji su nužni unutar našeg sustava su na raspolaganju da se eliminiraju bilo kakve primjedbe - kaže premijer.

 

Komentara 41

DU
Deleted user
18:26 24.05.2021.

To bi bila najbolja vijest za hrvatski turizam!

BR
Branitelj2020
19:49 24.05.2021.

To je Plenkovićev običan sipn. Nema šanse da Hrvatska uđe u schengenski režim granice prije Bugarske i Rumunjske koje to čekaju već više od 10 godina.

Avatar Marko
Marko
20:53 24.05.2021.

Izjava drži vodu do nedjelje u 24 sata.Ili do prvih izbornih anketa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije