Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković oštro oponentima:

Ako imaju problem surađivati s manjinama, onda nemaju veze s Tuđmanovom politikom

Andrej Plenković i Viktor Orban
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
12.02.2020.
u 10:43

Na pitanje očekuje li odmazdu Bandića jer su gradski HDZ-ovci odbili Bandićev GUP, Plenković je odgovorio da ne očekuje takav scenarij

Premijer Andrej Plenković danas je uoči "Prstenova poslovnog foruma Zagreb 2020." koji organizira Udruga Hrvata BiH Prsten, odgovarao na pitanja novinara oko koalicije s Milanom Bandićem. Opširno je objasnio što se događalo od 2016. godine i kako su se dogovarale koalicije, no nije ostao dužan pa je bocnuo svoje oponente u HDZ-u. Na pitanje očekuje li odmazdu Bandića jer su gradski HDZ-ovci odbili GUP, Plenković je odgovorio da ne očekuje takav scenarij.

Na pitanje je li trebala koalicija i je li to bilo mudro, Plenković je objasnio sve što se događalo od 2016. godine.

"Morate sklapati koalicije. Brkić i Beljak školski su prijatelji. Brkić je išao po pet potpisa, ali se nisu dogovorili. Tada dolaze predsjednici. Idemo sa strankama koje su nam svjetonazorski slične. Most – hvala lijepa i do viđenja. Godine 2017. nudimo suradnju HSS-u. U tom trenutku procjenjujem: imam najveću gospodarsku krizu, dolazi do kolapsa najvećeg gospodarskog subjekta. Što radi odgovoran lider? Drži stabilnost svjestan da nema tog investitora koji će kompaniji, koja je blokirana od svih mogućih, pristati dati kredit da se izvuče iz problema u koji ju je stavio bivši vlasnik. Da smo u tom trenutku išli na izbore, kako zagovara Stier, tko zna što bi bilo. To je banalno i krivo. Danas želim čuti od oponenata imaju li problem u tome da surađuju s nacionalnim manjinama. Ako imaju, onda oni nemaju veze s politikom predsjednika Tuđmana. Suradnja s manjinama prirodna je i dobra. A što se tiče HNS-a – našli smo se da održimo stabilnost Hrvatske. Meni nije problem koalirati. Mi smo svjesni da u političkom zdravom sustavu trebate imati većinu. S HNS-om je suradnja dobra. Nema makroekonomskih neravnoteža. Sad se javljaju oni koji su tri i pol godine šutjeli", kazao je Plenković.

Na pitanje bi li danas, kada su okolnosti stabilne, ponovio koaliciju s Bandićem, Plenković je rekao: "Hipotetska pitanja su nebitna. Bez većine nema vlasti. A propos lažnih teza o tome da će HDZ sa mnom odnijeti HDZ u naručje SDP-u. Jel' oporba postavlja pitanja Brkiću, Penavi, Stieru, Kovaču? Ne, postavlja ih meni", kazao je Plenković.

"Da su drugi čisti kao ja bilo bi sve dobro", dodao je.

 

 

Komentara 59

BO
bolonjez
10:56 12.02.2020.

Njih trojica zajedno mu nisu ni do gležnja! A najsmješnije od svega mi je što su se odlučili baš za Kovača kao protukanidata koji bi trebao parirati Plenkoviću . Čija li je to bila zamisao?!

Avatar krmenadla
krmenadla
11:01 12.02.2020.

Kovaca je drustvo osudilo kako nemaju program pa su u par minuta smislili nesto sto nema smisla. Uglavnom nebi nista znacajno promijenili.

JO
JOHNNY
10:59 12.02.2020.

Smiješno mi je kada pričaju kako je HDZ otišao previše u lijevo. Ja tu postavljam pitanje, jel Kolinda izgubila od ljevice ili desnice? Ne vidim tu ništa lijevo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije