Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA U SABORU

Plenković opleo po SDP-u pa stao u obranu Ćorića: 'On je dobar čovjek i ja mu dajem podršku'

Zagreb: Saborska rasprava o povjerenju ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.11.2020.
u 16:41

- Ministar Ćorić je dobar čovjek i ja mu dajem podršku i povjerenje. Meni je dojam, zastupnice Ahmetović, da vama nije ni drago što morate ovo govoriti protiv ministra Ćorića i da toliko simpatija sijeva između vas da je to čudo - rekao je Plenković.

Saborski SDP pozvao je u srijedu kolege zastupnike da izglasaju nepovjerenje Tomislavu Ćoriću, ministru gospodarstva i održivog razvoja, a kao njegov krimen navode aferu Krš-Pađene, protuzakonita zapošljavanja, otkup Ine.

Ćorićev odlazak je pitanje definiranja karaktera hrvatske politike, istaknuo je Peđa Grbin (SDP), svjestan da će vladajući podržati Ćorićev ostanak u Vladi. „Odluka je na vama“, poručio im je u raspravi o (ne)povjerenju ministru koju je pokrenulo 40 zastupnika iz svih oporbenih stranaka.

Mirela Ahmetović kaže kako bi u demokratskim zemljama, samo jedna od spomenutih afera bila dovoljna da se premijer zahvali ministru na uslugama i pokaže mu vrata.

„No, ovo je Hrvatska, Ćorić ništa ne radi na svoju ruku i bez potpore, a crpi je iz povjerenja premijera“, izjavila je, dodavši kako je Ćorić ili nesposoban, ili djeluje s namjerom.

„Nadam se da je samo nesposoban“, kazala je te pozvala zastupnike da budu odgovorni prema biračima i Hrvatskoj i izglasaju mu nepovjerenje.

Grbin ministra Ćorića proziva da je svojim djelovanjem pokazao da mu javni interes, briga za opće dobro, a na uštrb partikularnih interesa, nije bitna.

„Ćorić je još jednom pokazao pravo lice HDZ-a i njegovog upravljanja državom, pokazao je da je uvijek isto - bio na čelu Sanader, Karamarko, ili danas Plenković", rekao je Grbin.

Ćorića proziva da je u aferi Vjetroelektrane pogodovao privatnom investitoru koji će zbog toga zaraditi milijarde, koje će platiti hrvatski građani, proziva ga za protuzakonita zapošljavanja, od NP Krka i Nelle Slavice do (Dragana) Kovačevića.

Prije četiri godine, na Badnjak, premijer je najavio otkup Ine, no u četiri godine, u kojima je Ćorić bio zadužen za taj proces, ništa se korisno nije događalo, naveo je Grbin, dodavši kako je „Ćorić, valjda u službi svojih mađarskih gospodara, napravio jako puno da se vrijednost Ine smanji“.

Ahmetović pak poziva USKOK da ispita odnos Ina- Mol-Janaf jer, kaže, postoji osnovana sumnja da su aktivnosti oko zatvaranja rafinerije u Sisku i Janafove usluge (…) motivirane koruptivnom pozadinom.

Zastupnica tvrdi i kako oporbi nije drago da mora propitivati rad ministara ili Vlade, jer to implicira izigrano povjerenje, nesposobnost u upravljanju državom ili inkriminirane radnje koje ovoj zemlji oduzimaju pravo na budućnost.  

„Ne postoji ništa jadnije, nego kad bespomoćno moramo gledati upropaštavanje javnog interesa u korist bezdušnog, rođačkog kapitalizma koji se valja preko generacija ljudi u Hrvatskoj pod vladavinom jedne te iste stranke i njenih komesara“, rekla je zastupnica.

Zastupnicima se nakon pojedinačnih izlaganja obratio i premijer Andrej Plenković rekavši kako on poštuje sudske presude i procedure natječaja pa je stao u obranu ministra Ćorića. 

- Ministar Ćorić je dobar čovjek i ja mu dajem podršku i povjerenje. Meni je dojam, zastupnice Ahmetović, da vama nije drago što morate ovo govoriti protiv ministra Ćorića i da toliko simpatija sijeva između vas, rekao je Plenković. 

Premijer je rekao i kako je SDP imao priliku za ratifikacijom Istanbulske konvencije, ali da jednostavno nije imao hrabrosti za to. 

- SDP, koji je imao apsolutnu većinu od prvog dana, nije imao hrabrosti ratificirati konvenciju koja ima za cilj zaštititi žene od nasilja. Da stvari budu još bolje, danas ste vi s ovih 40 potpisa potvrdili da postoji tzv. koalicija između SDP-a, Domovinskog pokreta, Mosta i dragih zastupnika Možemo. Važno je da javnost to zna, rekao je. 

Plenković je komentirao i oporbu koju je pozivao na dijalog u Vladu, ali nisu došli. 

- Čak niste u stanju firmu nazvati CEMP-om nego je nazivate CERP.  Niste bili u stanju napisati kako se ta firma zove. Pa pozivate da ministar Ćorić nije nešto napravio, a što je napravio bivši ministar Mosta Dobrović? Imao je godinu i pol da promijeni stvari, a nije napravio ništa, rekao je Plenković. 

Rekao je i da je to sasvim nova vijest i da su pojedini argumenti nekih zastupnika smiješni. Dodao je još jednom kako ministar Ćorić ima njegovu potporu

 

Komentara 39

Avatar comparator
comparator
16:56 25.11.2020.

Narod veli ; Ako ti je dobar vodi si ga doma !

Avatar GroundZero
GroundZero
17:04 25.11.2020.

Tako si branio i Dalićku, Kujundžića, Tolušića, Žalac, Kuščevića...... No nikakvo čudo jer ipak je tvoja kriminalna organizacija već dva puta osuđena. Ne jednom, dva put.

Avatar Kole
Kole
17:05 25.11.2020.

Pročitao sam negdje da su komunjare i škomunjare jedno te isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije