Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
središnja proslava u kninu

Plenković: Optužnice iz Srbije su neprihvatljive. Ne žele priznati svoju odgovornost za Miloševićev režim

Knin: Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na stadionu Dinara
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/19
05.08.2022.
u 10:43

VRO "Oluja" započela je 4. kolovoza 1995. u ranim jutarnjim satima. Već iduće jutro postignut je najveći uspjeh kada je oslobođen Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se 20-metarska hrvatska zastava. Akcija je ubrzo završena 7. kolovoza.

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Središnja svečanost održava se u Kninu na stadionu NK Dinara. Prigodni govor održao je premijer Andrej Plenković

"Sve vas pozdravljam te čestitam Dan pobjede. Zahvaljujem vam što set uveličali svečanost i veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu. Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali. Gotovo 900 godina Hrvati nisu upravljali vlastitom sudbinom već su bili podčinjeni stranim vladarima. Sve dok vizijom predsjednika Tuđmana i branitelja nismo ostvarili pravo na slobodu", kazao je Plenković. 

"Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je ključna. To nam je omogućilo povratak Podunavlja, iz rata smo izašli kao pojedinci sa svakim milimetrom teritorija. Oluja je omogućila mir u BiH, u Bihaću je spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici. U okolnostima bešćutne agresije Rusije još jednom vidimo kolika je cijena slobode i zbog toga smo dali potporu Ukrajini i pružili utočište za Ukrajince.

Mi ćemo ustrajati u zaštiti ustavnih prava Hrvata u BiH kao ravnopravnog konstitutivnog naroda jer nema europske BiH čiji europski put naravno podržavamo sve dok svi njeni građani, a osobito Hrvati koji su često preglasani i obespravljeni ne budu legitimno i demokratski predstavljeni u predstavničkim i izvršnim tijelima. Preduvjet za to je pravedan izborni zakon", kazao je premijer

"Mi već šestu godinu vodimo politiku digniteta Domovinskog rata, snažimo sustav domovinske sigurnosti. To je konkretna politika koju vodi ministar branitelja Tomo Medved", kazao je premijer.

"Rat na europskom kontinentu narušio je ravnotežu i njegove su posljedice u cijelom svijetu. To nas opominje da moramo jačati obrambene sposobnosti", dodao je premijer. "Dodatno ćemo ulagati u protuzračnu obranu, radit ćemo i na nabavi i višenamjenskoga borbenoga broda", dodao je.

"Ponovno se Hrvatsku pokušava prokazivati lažnim, jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske, iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske što su i samo srpski pokajnici potvrdili su svojim iskazima. Najavljene optužnice protiv pilota neprihvatljive su time što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima", dodao je.

"Vlada će čvrsto kao i do sada štiti branitelje i pilote i neće da se u pitanje dovede pravedan, legitiman i oslobađajući karakter Domovinskog rata. Kao pobjednica u nametnutom ratu ponosimo se što poštujemo prava svih nacionalni manjina. Srbija nažalost ne surađuje niti u progonu ratnih zločinaca. Mi ćemo raditi na miru, dijalogu i stabilnosti. Vodimo Hrvatsku u kriznim vremenima, ali iz svih tih kriza izlazimo uz političku stabilnost. To ćemo činiti i dalje", kazao je. 

Ključne riječi

Komentara 35

BO
Bojnik
10:56 05.08.2022.

Nočna mora koja je trajala predugo prekinuta je u Oluji. Velikosrpska ideologija razbijena za uvijek a Hrvatska slobodna prvi put u svojoj povijesti. Hrvatski narod spašava i susjede srpske čizme a danas Muslimani iz BiH svojim spasiteljima ne daju ni glasati. Moramo uvijek biti svjesni tko su nam susjedi zato HV mora biti na vrhu zadatka. Srbija iako zaostala i primitivna sa kolektivnim razmišljanjem na razini srijednog vijeka latentna je opasnost sa notoričnom četničkom vladom.

DU
Deleted user
10:59 05.08.2022.

Ja sam iz okoline Knina. Večno sam zahvalan komšijama što su nam održavali imanje dok ludilo nije prošlo. Bogu nije bitno dal si hrvat il srbin već dal si dobar ili loš čovek.

SJ
Sivi_Jastreb
11:13 05.08.2022.

Malo koja zemlja dozivivsi pakao i ponizenje uspjela vratit dostojanstvo i slobodu kao Hrvatska..Naj vise sto me bolilo je ponizenje i cetnicko orgijanje po Hrvatskoj to nikad ne mogu zaboravit..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije