Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PUT NAKON IZBORA

Plenković okupio šefove stranaka: U koaliciji ni riječi o odnosu HDZ-a i Bandića

Bandić je Plenkoviću nužan za održavanje većine u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
14.01.2020.
u 21:23

Plenković sazvao čelnike stranaka vladajuće koalicije prvi put nakon predsjedničkih izbora. O odnosima među partnerima nije se razgovaralo.

Premijer Andrej Plenković okupio je šefove stranaka vladajuće koalicije, a kako je riječ o prvom sastanku nakon predsjedničkih izbora, očekivalo se da će se pokrenuti pitanje neformalnih najava iz zagrebačkog HDZ-a da će se distancirati od gradonačelnika Milana Bandića. Da će otvoriti to pitanje na koalicijskom sastanku jučer je najavljivao i sam Bandić, uz poruku kako ozbiljni partneri o takvim stvarima ne razgovaraju putem medija, ali i kako ga na dužnost gradonačelnika nije izabrao HDZ, nego građani Zagreba. O odnosima u koaliciji, međutim, na sastanku nitko nije govorio. Naši sugovornici prenose kako je to bio jedan od najkraćih sastanaka u povijesti koalicije, na kojem se, kažu, razgovaralo isključivo o tehničkim pitanjima iz domene pojedinih ministarstava.

I Plenković je nakon sastanka potvrdio kako se nije razgovaralo o odnosima u koalicji.

- Nije to uopće danas bio predmet razgovora...Pitao sam jesu li svi tu - i oni su rekli da jesu. Ta tema je trajala 30 sekundi – kazao je premijer. Tvrdi kako mu općenito nitko nije spomenuo ništa o navodnim razmimoilaženjima između zagrebačkog HDZ-a i Bandića te podsjetio da su HDZ i Bandić u koaliciji u Gradskoj skupštini bili i u prošlom mandatu, dakle prije nego što je on došao na čelo HDZ-a.

Iz zagrebačkog HDZ-a ovih su dana neformalno dolazile najave da bi zastupnici te stranke u Gradskoj skupštini mogli uskratiti podršku Generalnom urbanističkom planu, čime bi se distancirali od Bandića.

Nemaju kandidata

A takav razvoj događaja naštetio bi Plenkoviću. Raskine li se koalicija na gradskoj, došla bi u pitanje i ona na nacionalnoj razini, što je jučer potvrdio i Branko Bačić, šef HDZ-ova kluba u Saboru.

- Svjestan sam činjenice da bi eventualni izlazak iz koalicije zagrebačkog HDZ-a i Milana Bandića sigurno imao refleks i na nacionalnoj razini, ali ako je Grad Zagreb odlučio da neke stvari ne može podržati, to je njihova legitimna odluka - kazao je Bačić za N1.

Dodao je i to da se na nacionalnoj razini stranke nije pričalo o odnosima s Bandićem, kao i da je HDZ svjestan činjenice da je Bandić opterećen USKOK-ovom optužnicom, ali da u ovom trenutku „ne bi bilo politički korektno“ raskinuti koaliciju.

- Ne bi bilo politički korektno, nakon što smo dvije i pol godine bili zajedno, sada iz nekakvih razloga prekidati suradnju na način da sada imamo neku naknadnu pamet - rezonira Bačić.

Ovome treba dodati da ni među zagrebačkim HDZ-ovcima ne prevladava stav da će stranka doista ići na rušenje zagrebačkog GUP-a i time provocirati prijevremene lokalne izbore. U ovoj su organizaciji svjesni da bi HDZ u ovom trenutku teško mogao očekivati uspjeh na takvim izborima, jer stranka niti ima prepoznatljivog kandidata za gradonačelnika niti dobro kotira među biračima u Zagrebu.

Divjak sigurna

Jedna od tema na dnevnom redu jučerašnjeg koalicijskog sastanka bila je i sudbina ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, uoči saborskog glasovanja o oporbenom prijedlogu njezina opoziva. Sudeći po izjavama koalicijskih partnera, potpora ministrici u Saboru nije u pitanju, a i sam je Plenković nakon sastanka podsjetio da je Vlada već odbila oporbeni prijedlog da joj se izglasa nepovjerenje.

Komentara 16

OO
oo8787
21:31 14.01.2020.

Plenkovićev HDZ je stranka lijevog centra, SDP je ljevica, nešto ima stranaka centra, nacionalna desnica je nažalost ispod 1 %, još dugo ćemo čekati snažno gospodarstvo.

RP
rpzagreb
21:56 14.01.2020.

Iskreno vjerujem i nadam se da hrvatski građani više nikada u svojoj budućnosti neće imati ovakvu skupinu beskorisnih populista koja se naziva vladom.

JB
Jandref_Briselionovič_Plenjinj
21:37 14.01.2020.

Krajnje je vrijeme da "neprijateljska emigracija" prestane slati devize i dolaziti na odmor da vidimo koliko drugovi mogu bez hrane. Vode još uvijek ima pa neće žeđati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije