Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O TRAGEDIJI U NOVOJ GRADIŠCI

Plenković: Odluka u vraćanju djevojčice nije bila dobra, pojedinci moraju snositi odgovornost

Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/3
06.04.2021.
u 17:23

Smatra da se djecu treba izdvajati iz obitelji čim se pokaže da postoji opasnost

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je danas da odluka o vraćanju djeteta u biološku obitelj nije bila pametna i dobra te da se treba utvrditi pojedinačna odgovornost.

Upitan je li se trebala dogoditi ovakva tragedija da bi se krenulo s promjenama Zakona o udomiteljstvu, kazao je:

- Ministar je danas imao niz sastanaka. Zakon o udomiteljstvu je iz 2019. godine i donesen je da bi poboljšao sustav. Ono što je najvažnije je da se ovdje treba fokusirati na individualnu odgovornost svih onih koji su bili uključeni u ovo.

Na pitanje postoji li odgovornost resornog ministra, kazao je:

- Mislim da smo reagirali brzo. Objektivna odgovornost Vlade postoji za sve, ali nikakva konkretna odgovornost s predmetnim slučajem se ne može dovoditi u vezu s ministrom.

Smatra da se djecu treba izdvajati iz obitelji čim se pokaže da postoji opasnost.

- Nisu sva ozračja dobra, postoje disfunkcionalne obitelji, postoje razni problemi, onda u takvim okolnostima interes je naravno važniji. Dijete ne mora nužno biti u obitelji ako postoji opasnost. Ne vidim tu ništa revolucionarno, to je zdrav razum - rekao je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Na pitanje zašto se nije ranije oglasio o slučaju, kazao je da su okolnosti bile takve da je ministar govorio u ime Vlade. 

- Ne mislim da je to tema o kojoj bi se trebao oglašavati na društvenim mrežama - dodao je.

Rekao je i da država može i mora raditi da ovakve slučajeve smanji na minimalnu razinu, ali pretenciozno je govoriti da se može potpuno iskorijeniti. 

Masovno cijepljenje

- Dobit ćemo sve ono što bi došlo po planu za drugo tromjesečje i dodatno da smo osigurali više od 740 tisuća Pfizerovog cjepiva koja će nam pomoći da iskompenziramo manjak AstraZenece. Cilj je imati što veću procijepljenost prije ljeta - kaže Plenković.

Dugovi u zdravstvu

- Troškovi su iznimno veliki. 980 milijuna kuna koliko je sad uplaćeno je samo dio obaveza koje postoje. Bitno je da su dogovorili da se sve tekuće obaveze servirsiraju, a u idućim tjednima ćemo napraviti analizu da vidimo kako nastaju ti enormni iznosi dugovi. Dao sam zadaću ministrima da uđu detaljno u strukturu troškova. Ima tu puno detalja o kojima se treba razgovarati - rekao je Plenković.

>> VIDEO Ministar Aladrović: "Mijenjat ćemo Zakon o udomiteljstvu, a reforme se ne provode linčem"

Komentara 34

DU
Deleted user
17:33 06.04.2021.

Aladrović nije kriv, kriva je čistačica u centru za soc. skrb.

XI
xibau
17:34 06.04.2021.

ajde smijeni aladrovića i njegovu savjetnicu februarku i postavi nekoga stručnijeg....

DU
Deleted user
17:34 06.04.2021.

Oooo evo ga. Javio se najpametniji, sveznajući, nepotkupljivi i najarogantniji premijer na planeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije