Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATO I KAD ĆE SJESTI NA RAČUN

Plenković objavio detalje o COVID dodatku za umirovljenike

Zagreb: Plenković objavio da će umirovljenici dobiti covid dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.04.2021.
u 10:17

Premijer je kazao kako neće biti potreban rebalans proračuna zbog COVID-dodatka

Premijer Andrej Plenković predstavio je na konferenciji za medije detalje ranije najavljenog COVID dodatka za umirovljenike. Odluka o tome u srijedu će biti na Vladi. Podsjećamo, Plenković i resorni ministar Josip Aladrović danas su imali sastanak s predstavnicima umirovljenika. 

 

Premijer Andrej Plenkovića kazao je da će jednokratno isplatiti novčano primanje umirovljenicima radi ublažavanja posljedica koronakrize

"Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onima s mirovinama do 1500 kuna isplatit će se pomoć od 1200 kuna, onima kojima je iznos mirovine od 1500 do 2000 bit će isplaćeno 900 kuna, onima s mirovinama od 2000 do 3000 kuna iznos koji će se isplatiti jest 600 kuna i onima kojima je iznos između 3000 i 4000 kuna isplatiti će se iznos od 400 kuna", kazao je premijer.

Ovo primanje nije oporezivo i ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u iznos za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

"Ovom odlukom o isplati novčanog primanja trebalo biti obuhvaćeno oko 850 tisuća naših umirovljenika. Ukupan iznos koji će biti isplaćen jest oko 600 milijuna kuna”, dodao je. Kazao je i kako će COVID dodatkom biti obuhvaćeni i korisnici razmjerne mirovine. 

Istaknuo je kako su u ovoj situaciji u kojoj jesu napravili najviše što mogu. Isplata se očekuje krajem travnja i početkom svibnja. 

Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović rekla je kako će ovaj dodatak barem malo pomoći umirovljenicima. Napomenula je kako bi bilo idealno da je to povećanje mirovina jer podaci pokazuju da mirovine padaju.

"Naši umirovljenici ovim će si dodatkom pomoći", kazala je Višnja Fortuna iz Matice hrvatskih umirovljenika napomenuvši kako je cenzus od 4000 kuna dobar. 

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Što se tiče još jedne skupine koja je uključena u COVID dodatak, a to su korisnici samostalne i razmjerne mirovine, jednom dijelu takvih bit će isplaćen dodatak u srpnju nakon prikupljenih podataka", kazao je ministar Aladrović. Kazao je kako će prvi dan isplate biti 30. travnja,

Upitan kupuju li glasove umirovljenika na taj način, Plenković je odbio takvu insinuaciju. 

"Prema toj logici, mi smo kupovali glasove 680 tisuća radnika koji su dobivali financijsku pomoć Vlade protekle godine", dometnuo je. 

"Ova sredstva nisu bila planirana. Postoji institut indeksacije mirovine kako mirovine prate rast plaće. Zbog indeksacije otvorio se prostor u kojem je država u poziciji da napravi iskorak", objasnio je na pitanje zašto tek sada dobivaju umirovljenici COVID dodatak iako ih umirovljeničke udruge traže već godinu dana. 

Premijer je kazao kako neće biti potreban rebalans proračuna zbog COVID dodatka. 

 

Komentara 96

Avatar vratar3
vratar3
10:32 12.04.2021.

Plenković, najveći komunista modernog doba!

DU
Deleted user
10:42 12.04.2021.

A sada lijepo objasni hrvatskome narodu, otkuda novac koji dijeliš! Pola države ne radi zbog Covida, industrija je u krizi, zdravstvo u gubitcima, turizma nema, nema novaca za obnovu nakon potresa, dug se popeo na 90% BDP... Ah da sad su opet neki izbori.

SP
Spezzi
10:35 12.04.2021.

HDZ se pretvorio i ekstremnu ljevicu, stopili se s Radničkom frontom ! 1 milijarda kuna za predizbornu kampanju stranke !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije