Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljsko nasilje

Plenković o slučaju iz Požege: HDZ ne tolerira nasilje

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
19.03.2019.
u 12:54

– Ne znam kako se to događa, ali stalno je nešto vezano za Požegu. Koliko vidim, riječ je o događajima od prije barem 15-ak godina – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je danas, među ostalim, i vijest da je HDZ-ova potpredsjednika Gradskog vijeća Požege Igora Krizmanića kći Petra Š. na Facebooku optužila za obiteljsko nasilje poručivši kako je jasno da HDZ ne tolerira nasilje.

– Ja sam, kao i vi, čitajući te informacije doznao za to. Odmah smo kontaktirali predsjednika Županijskog odbora da provjeri. Koliko vidim, već je dao izjavu da zamrzava status i napušta sve stranačke dužnosti. To je jasan signal da HDZ ne tolerira nasilje. Ne znam kako se to događa, ali stalno je nešto vezano za Požegu. Nisam prije imao tih saznanja, koliko vidim, riječ je o događajima od prije barem 15-ak godina, nemam dovoljno informacija da bih više rekao – kazao je premijer novinarima u Hrvatskom saboru gdje je sudjelovao na godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u RH.

Andrej Plenković
1/12

Upitan hoće li požeški dužnosnik biti isključen iz stranke, Plenković odgovara "vidjet ćemo", a na opasku kako HDZ očito ima problema s nasilnicima u Požegi, uzvraća kako se ne može generalizirati.

– Ne možemo generalizirati. Poruka koju šaljemo otkad smo na vlasti jest da nemamo nikakve tolerancije na nasilje, želimo prepoznati i mislim da smo prepoznali taj grozan društveni fenomen i svim mehanizmima koje imamo na raspolaganju trebamo prevenirati, oštro sankcionirati počinitelja, pomažemo žrtve, jačamo institucije i senzibiliziramo javnost – objašnjava.

Upitan što rade ministri ako im građani na prosvjedu trebaju govoriti što trebaju činiti, Plenković odgovara kako se poduzima veliki broj koraka, ali i upozorava kako je riječ o procesima koji zahtijevaju vrijeme.

– Dobro je da građani i inicijative artikuliraju koliko je taj problem velik, to je dobrodošao i pozitivan pritisak i mislim da su i inicijative pridonijele snažnom intenziviranju rada. Nema PR-a u mom odlasku na prosvjed, ima prepoznavanja problema, suosjećanja s onima koji su doživjeli nasilje i respekta prema inicijativi koja je to napravila. Mi smo se angažirali i ranije, ali državni mehanizmi zbog zakonskih okvira, institucionalnih nedostataka ili nedovoljne koordinacije nisu se s tim možda uhvatili u koštac – naglašava.

Činjenica je da dobar dio zahtjeva inicijative #spasime pokriva lani usvojena Istanbulska konvencija, a upravo zbog zahtjevnosti svega što treba osigurati, Plenković pojašnjava kako pod nadzor tijela GREVIO, mehanizma nadzora provođenja Konvencije, Hrvatska dolazi na red tek 2022. godine.

Komentirao je i pokušaje formiranja većine u Lici nakon izvanrednih izbora. Uvjeren je da će HDZ biti dio te većine kao relativni pobjednik izbora.

– Ja mislim da neće biti većine bez HDZ-a, razgovori traju, uvijek ima mnogo informacija, jesu točne ili nisu, vidjet ćete. Pregovore vodi naša županijska organizacija, razgovarat ćemo i o tome hoćemo li podržati proračun. Mi želimo poboljšati kvalitetu života i realizirati projekte – tvrdi Plenković te navodi ugovorena europska sredstva po resorima.

– To nije nikakav PR nego naš redoviti rad u sklopu politike jačanja ravnomjernog razvoja – dodaje, a na pitanje je li Darko Milinović siguran na mjestu župana, odgovara: "Polako, vidjet ćemo, to nije pitanje o kojem ćemo sada odlučiti."

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je jučer potvrđena optužnica protiv Franje Varge i Blaža Curića u aferi SMS, povezanih sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem, Plenković je ponovno upitan je li Brkić postao prevelik teret stranci. Eventualna inkriminiranost Brkića pitanje je za HDZ, uzvraća Plenković, te dodaje "o tom, po tom" na pitanje je li on teret za stranku. Pozdravio je i pronalazak nestalog spisa iz afere SMS.

– Čitam da se našao u nekoj kutiji, bolje da se našao nego da ga je netko otuđio – uzvraća.

Upitan i o tome da komentira podatak da je nova ravnateljica NP Krka Nella Slavica istodobno bila članica HDZ-a i HNS-a, Plenković kaže kako ne zna ništa o tome i da bi volio prije nego što komentira "verificirati" točnost takvih tvrdnji.

– Ako je točno, ne može biti u dvije stranke – kaže, no i naglašava kako to nema veze s njenom funkcijom koju obnaša.

Sutra je i saslušanje ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić za kandidaturu na poziciju glavne tajnice Vijeća Europe, a premijer poručuje da ima "plan B" za budućeg ministra ako se nju izabere.

– Sigurno je da ćemo to imati, no sutra je samo prvi korak, a formalno odlučivanje za nekoliko je mjeseci. Bilo bi sjajno za Hrvatsku kada bi ona bila izabrana – zaključuje.

Video – Plenković na prosvjedu #spasime

Komentara 26

Avatar puky
puky
13:20 19.03.2019.

Koliki moraš biti imbecil pa pasti pod utjecaj medija da je ovo možebitno obiteljsko nasilje samo zbog toga što je lik vijećnik HDZ-a u nekom gradskom vijeći? Isto tako koliko je vjerodostojno viđenje i tumačenje očigledno problematične kćerke ovih događaja koje ona objavljuje javno na svom "zidu" facebooku? Ako ćemo kroz takve prizme gledati na predmetnu tematiku, dakle populistički, politikanstki i iz uličnoga kuta onda problem nikada neće biti riješen.

MI
Mimizo
14:36 19.03.2019.

a šta je sa nasilnikom lalovcem mediji ga štite zato što su licemjerni ako je netko nasilnik onda je nasilnik pa makar bio i iz partije drug lalovac imate na internetu audio snimak snimljen u bujici kako mlati bolesnu ženuu ali to vas ne zanima nego vadite slućajeve prije 15 god sramite se

PO
portugisac
14:02 19.03.2019.

Sve je to živi cirkus. Premijer na prosvjedima protiv sebe da mu netko drugi probleme riješi a pravosuđe mu je čista nula. On misli da je riješio problem ako kažnjava hadezeovce zbog nasilja u obitelji a na Lalovca i slične lalovce se zaboravlja. Plenki se mora baviti Hrvatskom politikom i pravosuđem a ne samo HDZ-om. Zašto su uopće potpisali Istambulsku konvenciju kada ne poštuju niti svoj zakon kamoli EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije