Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer u Strasbourgu

Plenković o pozitivnoj izjavi Milanovića: Tko je uopće postavio tezu da sam ja kriv?

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Strasbourgu s najizglednijom novom predsjednicom EP-a Robertom Metsolom
Foto: Europski parlament
1/3
17.01.2022.
u 23:05

Premijer je na pitanja novinara odgovarao nakon večerašnjeg sudjelovanja na komemoraciji za preminulog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija u Strasbourgu

- Ne vidim tko je uopće postavio tezu da bih ja bio kriv - odgovorio je premijer Andrej Plenković večeras u Strasbourgu na pitanje novinara je li ga iznenadila današnja izjava predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da za dramatičan pad broja stanovnika “nije kriv Plenković”.

Premijer je na pitanja novinara odgovarao nakon sudjelovanja na komemoraciji za preminulog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija.

Ubrzo nakon tog odgovora, Plenković se ponovno upustio u raspravu, ovaj put s novinarkom N1, polemizirajući s novinarskim dojmom da nije odmah komentirao rezultate popisa stanovništva.

- Ja sam imao ogroman intervju u kojem sam ne samo komentirao popis stanovništva nego sve aktualne teme - izjavio je i nastavio: - Predsjednik vlade održi intervju i onda netko izlazi s tezom da nismo nešto komentirali. To je nečuveno. Više nego zatečen sam i nejasno mi je kako je moguće da netko tu tezu plasira - čudi se premijer.

Na pitanje novinarke N1 tko su demonteri, o kojima je govorio u Intervjuu tjedna za Hrvatski radio, na koji se referira, premijer je uzvratio u istom tonu:

- A, znači taj dio smo vidjeli! Taj dio se čuje, ovo se ne čuje? Sve je jasno. Svi koji prate političku situaciju u Hrvatskoj vide tko je konstruktivan, tko je destruktivan. Zanimljivo je da se taj dio prenosi, analizira, a ovaj dio u istom intervjuu, gdje je iskomentirano sve što je politički bitno, od popisa stanovništva do ostalih tema, taj dio se nekako nije prenio - zaključio je premijer. 

Upitan o nepotrošenom novcu iz Fonda solidarnosti EU za obnovu Zagreba od potresa, premijer je i dalje inzistirao na teoriji da bi Komisija mogla produljiti zakonski rok od 18 mjeseci za trošenje tog novca, iako je iz posljednjeg dopisa Komisije upućenog Vladi RH jasno da stvari ne idu u tom smjeru.

- Imamo dva pravca. Jedan je ubrzanje svih aktivnosti svih nadležnih tijela. A drugi su razgovori s Europskom komisijom, da se uzme u obzir činjenica da smo imali dva velika potresa, kao i činjenica da imamo kontekst Covida-19 koji bitno utječe… Ali ja sam uvjeren da ćemo mi to pitanje riješiti. Riješit ćemo to pitanje na svaki način - rekao je premijer Plenković.

On se večeras u Strasbourgu trebao sastati i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, no ona je otkazala putovanje iz Bruxellesa u posljednji čas, čim je doznala da joj je vozač pozitivan na Covid-19.

Plenković se u Strasbourgu susreo s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, kojeg je zamolio da na dnevni red sljedećeg summita lidera EU uvrsti raspravu o situaciji u Bosni i Hercegovini. 

 

- Moja sugestija njemu je da je jako važno da na najvišoj razini raspravimo stanje u BiH. Da podržimo njezin suverenitet, teritorijalni integritet, kvalitetno funkcioniranje. Ali i da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju, da imaju pravedniji izborni sustav koji ne dovodi jedan narod, konkretno Hrvate, u nepovoljan položaj - poručio je premijer. 

Komentara 24

DU
Deleted user
00:56 18.01.2022.

Idete mi svi na nerve svojim debilnim pesimizmom...katastrofa...slom...korupcija....niste vi u HR ni zasluzili da vam bude bolje. Prestanite citat novine, kukat i uhvatite se nekog posla. Ne postoji niti jedan narod na svijetu koji je toliko pesimistican ukljucujuci niger, haiti i afganistan. Pljuc.

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
23:56 17.01.2022.

Bravo za gospodina Plenkovića. Svaka riječ koju je rekao je apsolutno ispravna. Bravo!

ST
stefj
02:38 18.01.2022.

Nije Plenković toliko kriv za egzodus ljudi, za njegove vlade čak se taj egzodus smanjio, najjači je bio za Milanovića, no kriv je za puno toga drugoga... Kriv je za daljnje povećanje birokracije, za daljnje gomilanje ljudi u javnim i paradržavnim strukturama, kriv je za rast troškova poslovanja, kriv je što nema reformi, itd. Kriv je kao i sve vlade do sada, da gospodarski smjer određuje sa sindikatima javnih struktura, što im bilda primanja i prava, a dodatno ih oslobađa bilo kakve odgovornosti, koju nisu imali niti do sada... Kriv je što nema reforme 1. stupa, što nema reforme zdravstva, školstva, kriv je što i dalje nema greenfield investicija, najbitnije što nema reforme tih javnih struktura... Uzalud svi uspjesi koliko je novca rezervirano za Hrvatsku iz EU fondova, koliko je porastao rejting, koliko je porasla plaća (radi umjetnog rasta plaća u javnom sektoru), uzalud ulazak u Schengen (ako uopće uđemo) i uvođenje eura. Bit svega je reforma i smanjenje javnih struktura, smanjenje tog uhljebistana. Te strukture su glavni i osnovni izvor korupcije, nepravde u društvu, svog tog jala i mržnje, kompletne jake antipoduzetničke klime koja je prisutna... Radi tih struktura smo na dnu EU-a, radi tih struktura nema niti nade u bolju budućnost. A bez neke nade, nema niti ostanka ljudi, niti popravka demografske slike...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije