Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER SE OBRATIO NOVINARIMA

Plenković o izborima: 'Bili oni u lipnju, srpnju, kolovozu, to su samo nijanse'

Andrej Plenković
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
27.04.2020.
u 18:47

Oporba optužuje da se Stožer iz nacionalnog pretvorio u predizborni, istaknuli su novinari.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će se parlamentarni izbori održati kada epidemiološke okolnosti to dopuste, poručivši kako se o njima ni na tijelima HDZ-a još nije detaljno raspravljalo, te da je politički cilj - stabilnost.

Naš politički cilj je bio da imamo političku stabilnost koja nam omogućuje reforme, to smo zemlji osigurali, Hrvatska je u odnosu na naše kapitalne prioritete bitno bolja no 2016.. Naša je želja da se izbori održe u ovoj izbornoj godini u trenu kada epidemiološke okolnosti do dopuste. Danas je prvi dan popuštanja mjera, sukladno političkoj procjeni donosit ćemo odluke kada ćemo na izbore; no o tome se nije raspravljalo, pa tako ni na tijelima HDZ-a, izjavio je premijer Plenković novinarima uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan kada će se održati parlamentarni izbori.

Mi smo u izbornoj godini, bili oni u lipnju, srpnju ili rujnu, to su male nijanse, dodao je.

Naglasio je kako je najvažnije pobijediti koronavirus te da gospodarski što prije i učinkovitije reaktiviramo zemlju. Drži i da je manje bitno na koji će datum izbori biti, već, kako ističe, trebaju biti u okolnostima u kojima svi imaju jednaku šansu voditi kampanju, artikulirati svoje ideje i programe.

Premijer Plenković rekao je i da o izborima nije razgovarao s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, podsjetivši da je parlamentarna većina ta koja će odlučiti u kojem trenutku i s kojim datumom se raspušta Hrvatski sabor. Nakon toga, sukladno Ustavu, predsjednik Republike u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja Sabora, treba odabrati koja je to od četiri nedjelje koje su teoretski moguće.

Upitan očekuje li od oporbe da digne ruku za raspuštanje Sabora, predsjednik Vlade Plenković rekao je kako mu je oporba do sada djelovala dosta hrabri, a sad mu „djeluju malo manje odvažni”.

Vezano uz popuštanje restriktivnih mjera zbog epidemije, premijer je izrazio zadovoljstvo načinom na koji smo u Hrvatskoj spriječili širenje koronavirusa.

„I sporiji rast zaraženih i, u usporedbi s drugim zemljama, mali broj naših sugrađana koji su, nažalost, umrli, govori o tome da su mjere koje je ova Vlada poduzela – polučile svoj rezultat. Ono što nam je bilo bitno – da smo izabrali zdravlje i život naših sugrađana je polučilo rezultat”, naglasio je premijer .

Poručio je i da su predstavljene gospodarske i socijalne mjere izrazito dobro primljene i snažna su potpora države hrvatskom gospodarstvu, privatnom sektoru, zaposlenicima u privatnom sektoru i sl.

Oporba ima puno razloga za biti nesretna

Plenković je negativno odgovorio na novinarski upit - politizira li se s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i odbacio tvrdnje oporbe da se stožer iz Nacionalnog pretvorio u predizborni stožer. Podsjetio je da je Nacionalni stožer civilne zaštite RH imenovala Vlada i u njemu sjede predstavnici resora i ljudi koji imaju politički mandat jer im ga je dala Vlada.

„Teze o nekakvom politiziranju rada stožera jednostavno ne stoje. U njemu su i stručnjaci i epidemiološke preporuke koje su oni dali i uputstva za provođenje svih mjera popuštanja, imaju svoju glavu i rep. Nisu nikakva improvizacija, nego su popuštanje sukladno okolnostima”, kazao je premijer.

'Oporba očito ima puno razloga da bude nesretna, ja to razumijem. Ista oporba je puno puta željela srušiti Vladu, pokrenuti inicijative izglasavanja nepovjerenja, nije bilo mjeseca kada nismo imali takvu inicijativu. Sada vide kako se nosimo s bitnim izazovima i onda ih to malo čini nezadovoljnima', rekao je Plenković .

Kaže i da oporbu „malo čini nezadovoljnima”, nakon što je većina građana vidjela kako se ova Vlada i osobito HDZ, kao najodgovornija stranka u parlamentarnoj većini, nosi s životnim i egzistencijalnim izazovima za hrvatsko društvo, te kada od njih dobivaju i podršku za poteze koje vuku.

Ključne riječi

Komentara 26

DU
Deleted user
19:33 27.04.2020.

Nećemo zaboraviti Kuščeviće, Žalce, Tolušiće, Šuice, Mariće, Škaričiće, Kujundžiće, Mikuliće.....ono 15 od 19 ministara je smijenjeno , bravo Plenki!

ST
stefj
19:37 27.04.2020.

Brzo izbore, prije nego dignemo poreze i uništimo budućnost praunucima... Nekako sam se nadao da ću bar u ovoj krizi vidjeti koju reformu, a od reformi ništa, niti R. Ide se istim načinom koji je dokazano loš, isto kao i tamo 2008. godine... Danas je država negdje 50% BDP-a, nakon ove krize i devastacije privatnog sektora za očekivati je da će biti 70%. Javni dug će eksplodirati, sigurno poprilično iznad 100%, a krivulja BDP-a neće biti V ili W kao kod drugih, nego čisti L. Siguran je i gubitak preko milijun ljudi... No, to je tako, ovo je ipak Hrvatska...

TU
tulipani
19:37 27.04.2020.

samo liste na kojima su saucha,puh,opačić,relković,macan i maldini i politika koja ide za tim da potjera narod kako bi šavorić i ekipa sve dobili za badava i prodali strancima........još kad s oltara ergela popova i biskupa koji su svu svojuu rodbinu prevalili na državnu sisu zagrmu i pozove na sveti rat protiv ,,komunjara,, izuzev božinovića,valentića,škegre,mateše ,,srba,,, izuzev pupovca , ,,nemoralnih,, izuzev pauka,lucića,tomaševića,mikulića. i ,,destruktivaca,,8ma tko oni bili).hdz dolazi do kopalovih 22%. a možda i ivkošić,dujmović, koga oklevetaju,onako za rakijicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije