Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istanbulska konvencija

Plenković nudi hrvatski model ratifikacije IK

Andrej Plenković
Marko Lukunic/PIXSELL
28.06.2018.
u 16:05

U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu premijer Plenković iznio je pouke koje je Vlada naučila u procesu ratifikacije.

Premijer Andrej Plenković ponudio je svim državama koje planiraju ratificirati Istanbulsku konvenciju “hrvatski model” kako to uspješno učiniti. U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu premijer je iznio pouke koje je Vlada naučila u procesu koji su obilježile ideološke i političke nesuglasice te istaknuo kako je spreman podijeliti naučene lekcije: od toga kako sastaviti interpretativnu izjavu do toga kako pojasniti pravi cilj Konvencije, a to je zaštita žena i djece od nasilja.


Plenković je kazao da je Vlada izvukla lekciju o tome da se Konvencija, čiji je cilj sigurnost žena i djece, stavlja u širi kontekst ideološke debate koja potpuno izokreće javnu raspravu. 
– Hrvatska je ustrajala u ratifikaciji, posebice pod vodstvom moje Vlade. To smo učinili uvjereni da radimo dobru stvar za društvo i za zaštitu žena od nasilja – dodao je Plenković, ali i upozorio da bi se trebalo organiziranije pozabaviti problemima koji se javljaju pri tumačenju Konvencije. Hrvatska je postala 31. država koja je ratificirala Konvenciju, a u 14 država Konvencija je još na čekanju.

Otpor ratifikaciji posebno je vidljiv u nekim zemljama istočne i središnje Europe, primjerice u Bugarskoj i Slovačkoj gdje se mogu čuti isti argumenti kao i u Hrvatskoj, a prvenstveno se tiču onoga što kritičari Konvencije nazivaju rodnom ideologijom, odnosno tvrdnjom da Konvencija na mala vrata u zakonodavstvo uvodi pojam roda. 
– Debate koje stvaraju razdor u društvu i fokusiraju se na pitanja koja nemaju veze sa sadržajem ne koriste ni Vijeću Europe ni ciljevima Konvencije – kazao je premijer i dodao da može pomoći i u dijelu koji se tiče sastavljanja “solidne interpretativne izjave”. Vladina interpretativna izjava, usvojena uz prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije, kaže da IK ne nameće promjene u pravnom sustavu.

Andrej Plenković
1/5

Komentara 6

CI
cinbenik
16:46 28.06.2018.

Jednostavno,politici trgovati i ucjenjivati,kako bi uopće bio nenarodni i nebirani premijer....To je prvi preduvjet ,modela koji nudi anemicni branitelj iz Brisela,kojem neprijete satorima i ostalim neprijateljstvima,kako bi se Rusile puno legalnijoj vlade i presednici.

I1
ing-12345
18:38 28.06.2018.

Da li će briselska pudlica Plenković nuditi hrvatski model i onda kad na referendumu hrvatski narod odbaci nakaradnu Istanbulsku konvenciju .

DO
dom7
19:51 28.06.2018.

Na silu nametnuo hr narodu,pa pokušava i dr.prevariti...Referendum premijere reći će sve a ne vaša prevara!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije