Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČUVANJE MJERA U PRIVATNOM SEKTORU

Plenković: Novi paket mjera pomoći gospodarstvu vrijedan 2,1 milijardu kuna

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu o novim mjerema
Sanjin Strukic/PIXSELL
30.11.2020.
u 15:57

Najavio je nastavak potpore od 4.000 kuna za plaće radnika tijekom obustave poslovanja, uz oslobađanje plaćanja doprinosa. Radi se o ukupnom neto iznosu od 320 milijuna kuna, a kad se pribroje doprinosi to je 470 milijuna kuna.

Novi paket mjera pomoći dijelu gospodarstva kojemu je zbog suzbijanja epidemije covida -19 obustavljena djelatnost iznosit će 2,1 milijardu kuna, a obuhvaćat će potpore za plaće, pokriće fiksnih troškova i "covid" kredite, rekao je u ponedjeljak na početku sjednice vlade premijer Andrej Plenković.

Te mjere su, kako je rekao, na tragu politike očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru.

Ustvrdio je da je vlada do sada očuvala 630 tisuća radnih mjesta i pomogla 107 tisuća poduzeća, isplativši ukupno 7,4 milijarde kuna.

Najavio je nastavak potpore od 4.000 kuna za plaće radnika tijekom obustave poslovanja, uz oslobađanje plaćanja doprinosa. Radi se o ukupnom neto iznosu od 320 milijuna kuna, a kad se pribroje doprinosi to je 470 milijuna kuna.  Vlada će ići i s pokrivanjem dijela ili kompletnih fiksnih troškova tijekom obustave rada za sektore koji su pogođeni mjerama, i to ako im promet u prosincu padne za  najmanje 60 posto u odnosu na lanjski prosinac.

Ta mjera bi prema vladinim procjenama trebala koštati 250 milijuna kuna.

Povrh toga, dodao je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om pripremljen je novi paket "covid kredita" u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kuna.

"Na ove tri točke baziramo potporu privatnom sektoru, tj. onima koji su pogođeni protuepidemijskim mjerama koje su trenutno na snazi. Sve skupa, paket će iznositi od 2,1 milijardu kuna", rekao je Plenković.

"Vlada na ovaj način izlazi u susret gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima i nastoji kao i do sada u vrijeme vrlo specifične 2020. godine pomoći građanima,  gospodarstvu i poduzetnicima", dodao je.

Komentara 1

SI
sisavac
16:01 30.11.2020.

nijemci okreću ploču, shvatili da su dali najmanje trećinu više novca nego su stvarno trebali. ako ne radiš, velik dio troškova ni nemaš. a ako će država namirivati neke profite kompanijama, a ne samo minimalac radnicima, onda ova kriza za 'poduzetnike' nek samo traje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije