Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Plenković se sastao s poljskim premijerom Morawieckijem, glavna tema bila je migrantska kriza

Andrej Plenković primio je predsjednika Vlade Republike Poljske Mateusza Morawieckog
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/5
23.11.2021.
u 19:33

Premijeri su na sastanku raspravljali o sigurnosnim izazovima u Srednjoj i Istočnoj Europi, kao i gomilanju trupa na granici s Ukrajinom, graničnoj krizi s Bjelorusijom te o tržištu plina

Premijer Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckijem, nakon čega su zajednički održali konferenciju za medije.

Premijeri su na sastanku raspravljali o sigurnosnim izazovima u Srednjoj i Istočnoj Europi, kao i gomilanju trupa na granici s Ukrajinom, graničnoj krizi s Bjelorusijom te o tržištu plina. 

- Poljaci i Hrvati su dva prijateljska naroda, puno poveznica kao dva slavenska naroda u povijesnom smislu, političkom, gospodarskom i kulturnom smislu, i svaki ovakav susret prigoda je da vidimo kako unaprijediti i našu gospodarsku suradnju, trgovinska razmjena je na razini od 1,2 milijarde eura, a isto tako izrazito smo zadovoljni da je i ove godine, u ovoj COVID krizi, više, i to dosta više od milijun Poljaka posjetilo Hrvatsku tijekom turističke sezone, rekao je Plenković.

- Poljska je suočena s organiziranim priljevom nezakonitih migranata iz Bjelorusije, kazao je te se zahvalio poljskoj potpori vezanoj uz ulazak Hrvatske u Schengen.

- Svi dobro znamo što znači migrantska kriza i svjestan sam da i vi to dobro znate. Međutim, htio bih samo istaknuti da ovo što se trenutno događa na poljsko-bjeloruskoj granici nije jedna uobičajena kriza, nije samo kriza, nego da je riječ o korištenju stvarnih ljudi kao svojevrsnog alata za izazivanje destabilizacije na našem, ali ne samo na našem teritoriju. Kada skupimo slagalicu, vidimo da imamo prijetnje stabilnosti i razvoju, vidimo što se događa glede pritisaka na granicama, vidimo kako se energenti iz Rusije iskorištaju kako bi se destabilizirala unutrašnjost. Poljska će i dalje koristiti sva sredstva kako bi došlo do deeskalacije sukoba na granicama, među ostalima i putem ovakvim sastanaka. Možemo reći da je pritisak od strane Bjelorusije i moram se zahvaliti Andreju na pomoći i vojnicima koji nam pomažu, kazao je Morawiecki nakon sastanka.

Morawiecki je kazao i kako mu je Plenković prije dolaska na konferenciju pokazao tragove rata koji nije bio tako davno. Poručio je da to također trebamo imati na umu kada se govori o porastu različitih destabilizacijskih procesa, bilo na prostoru bivše Jugoslavije, ili u širem smislu na Balkanu, te da režimi poput bjeloruskog potiču takva djelovanja i dalje od svojih granica.

Nezakoniti migranti već su na teritoriju Poljske, no Morawiecki je kazao kako je Poljska spremna platiti njihov povratak u matične zemlje. 

- Mi možemo učiti od Hrvatske tako da mogu reći da mi najbolje znamo kakva je situacija na granicama i mogu reći da naši partneri manje to razumiju. Naglašavam im da upravo zapadne zemlje imaju poslovne interese u toj regiji i zasigurno im je važno da bude tamo mira i stabilnosti, kazao je poljski premijer. 

- Mi smo na razini EU imali nekoliko ruta i u zadnje vrijeme imamo ovu novu destabilizacijsku rutu koja sigurno nije slučajna, riječ je o jednom širem konktekstu destabilizacije. Ključno je imali zajednički stav i zato je naše članstvo u Schengenu bitno i zbog toga imamo visok stupanj razumijevanja o tome kroz što Poljska prolazi, nadovezao se Plenković. 

- Budući da je premijer dodao Ivana Pavla II. i kada je 1989. rekao da treba dati drugom plućnom krilu EU da diše, možemo reći da Hrvatska ima otvorenu ljubav prema njemu još otada i kada je održao misu na hrvatskom. Sve su to čvrste poveznice između ovih država i zato ćemo raditi na očuvanju tih poveznica, nadodao je.

>> VIDEO Liječnik iz KBC-a Split: Tko ne vjeruje, može doći u bolnicu, cijelo prizemlje i drugi kat pretvoreni su u intenzivnu

Komentara 1

AN
anthropos
21:29 23.11.2021.

Mogao bi dosta kod njega naučiti, al neće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije