Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA POVJERENSTVO

Plenković: Nitko od članica i članova vlade nije povrijedio načela djelovanja

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.12.2018.
u 14:35

- Kad kriza traje, treba djelovati odmah. Sve što se napravilo u pogledu sprječavanja šire gospodarske i financije krize nije u hrvatskoj javnosti percipirano na adekvatan način

- Nitko od članica i članova vlade nije povrijedio načela djelovanja, a to su i savjesno i odgovorno i nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. Svojim smo potezima bili na razini odgovornosti, kazao je danas premijer Andrej Plenković nakon summita Srednjoeuropske inicijative govoreći o odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je jučer donijelo odluku da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, a vezano za slučaj Agrokor.

- Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade. Koliko mi je poznato, Povjerenstvo se bavilo člankom 5 i načelima djelovanja - rekao je premijer.

Kad imate ozbiljnu izvanrednu situaciju, od ratnih vremena bez presedana za hrvatsko gospodarstvo, odgovornost na onom tko upravlja vladom RH je velika. Čini mi se da u svim ex post komentarima i analizama ili teoretskim, apstraktnim, sanatorijskim ili laboratorijskim uvjetima, oni koji nisu u toj poziciji to ne mogu uopće percipirati, dodao je premijer.

- Kad kriza traje, treba djelovati odmah. Sve što se napravilo u pogledu sprječavanja šire gospodarske i financije krize koju bi eventualni stečaj pa nakon toga i serijski stečaj niza kompanija, niti u hrvatskoj javnosti, a sad već ni u dijelu drugih promatrača nije percipirano na adekvatan način. To je kao da se potres trebao dogoditi pa nije. Pa kako se nije dogodio, nije ni problem. Minimizira se stvarni problem, a maksimizira se pristup koji bi se trebao voditi baš onako kako si netko zamišlja da u kriznim situacijama treba djelovati. Mislim da smo svojim potezima bili na razini odgovornosti, a ne na razini politikantstva i bezidejnosti, kao oporba tada ili danas oporba a tad oni koji su bili dio vlasti - kazao je Plenković i dodao kako će sve to ocjenjivati hrvatski građani.

VIDEO Što je Martina Dalić rekla na predstavljanju svoje knjige

Komentara 25

PA
PavasTea
15:13 04.12.2018.

Pročitajte malo bolje odluku Povjerenstva, Marić nije bio u nikakvom sukobu interesa, načelo djelovanja javnih dužnosnika govori o načinima.

CM
carlo.maldini.96
15:26 04.12.2018.

Anka Mrak Taritaš se nešto javlja a sama je bila kažnjena s 4 tisuće kuna zbog sukoba interesa dok je bila ministrica izvlačenja novca iz Gunje!!

LP
luka.profaca
15:29 04.12.2018.

a di je pijanica zlatar violić što je dizala lovu s službene kartice ministarstva kulture i to trošila na svoje bakanalije??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije