Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANDREJ PLENKOVIĆ

Pozdrav 'Za dom spremni' vezan za NDH i ustaški režim

Andrej Plenković
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
07.09.2017.
u 14:57

Na upit novinara vrijeđa li ga osobno pozdrav "Za dom spremni" Plenković je odgovorio kako za njega taj pozdrav ima "predominantno konotacije vezane za NDH i ustaški režim", pa mu stoga nije prihvatljiv

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da pozdrav "Za dom spremni" za njega ima konotacije vezane za NDH i ustaški režim, a premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku je prva faza rješavanja pitanja totalitarnih obilježja.

"Pitanje ploče u Jasenovcu riješili smo na način kako inače želimo riješiti teme koje stvaraju velike ideološke prijepore u hrvatskom društvu, tako da smo vodili dijalog s udrugom koja je postavila ploču, uz poseban pijetet prema žrtvi 11 hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji", rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Andrej Plenković
1/22

Druga faza - jasno reguliranje korištenja simbola totalitarnih sustava

Na taj način dogovoreno je premještanje ploče iz Jasenovca u Novsku, uz spomen obilježja braniteljima koji su poginuli na novljanskome ratištu, čime je riješena prva faza te teme, dodao je.

"Druga ključna i dugoročno važnija faza je sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava", kazao je. To pitanje nije regulirano i ti su grbovi u statutima udruga bili dopuštani od različitih tijela vlasti u različitim političkim vremenima i zakonito registrirani.

Na upit novinara vrijeđa li ga osobno pozdrav "Za dom spremni" Plenković je odgovorio kako za njega taj pozdrav ima "predominantno konotacije vezane za NDH i ustaški režim", pa mu stoga nije prihvatljiv.

Plenković je rekao da je zamolio Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava da intenzivira svoj rad i donese preporuke za cjelovito zakonsko rješenje koje će tada Vlada predložiti Saboru.

"Tada ćemo nastojati riješiti pitanje i pozdrava 'ZDS' i drugih simbola totalitarnih sustava na cjelovit način kako bi iz postupanja i sudske i upravne prakse nestale dileme i dvojbe, i kako se te teme ne bi zlorabile, da Hrvatsku 21. stoljeća kontinuirano vraćaju nazad. To je vrijednosno pitanje, a sada je vrijeme da to pitanje riješimo", poručio je.

Sudska praksa proteklih je godina bila različita pa Plenković, kako kaže, želi pronaći društveni konsenzus kojim će se u vrijednosnom smislu vrlo jasno artikulirati što je prihvatljivo, a što nije, te kakve su konotacije totalitarnih simbola i znakovlja u smislu zakonske dopustivost,i kako bismo u budućnosti imali čistu i jasnu situaciju.

"Za dom spremni" nije legaliziran

Plenković je također opovrgnuo tvrdnje predstavnike udruga HOS-a da je pismo načelnice iz Ministarstva uprave navodno legaliziralo grb HOS-a s pozdravom "Za dom spremni".

"Zadnjih nekoliko sati govori se o aktu ili pismu načelnice u Ministarstvu uprave kojim je navodno nešto legalizirano. To je apsolutno netočno, nikakva legalizacija nečega što je davno registrirano s bilo kakvim pismom Ministarstva uprave nije se mogla dogoditi", ustvrdio je Plenković.

Riječ je, kaže premijer, o pukom tehničkom usklađivanju statuta udruga s novim Zakonom o udrugama, koji uopće ne dotiče pitanja simbola, pečata ili slogana.

Demantirao je da potpredsjednik Vlade Predgrad Štromar i koalicijski partner HNS nisu bili upoznati s potezima Vlade. "Razgovarali smo s partnerima i HNS je svjestan rješavanja ovoga pitanja u dva koraka", rekao je premijer.

Na novinarski upit treba li kazniti korištenje pozdrava "ZDS" na konferenciji HOS-a Plenković je odvratio da nije gledao tu konferenciju, ali je važno kontekstualiziranje tog pozdrava, kako u postupanju policije tako i sudova.

"Ukoliko se taj pozdrav koristio na način da je vrijeđao nekoga drugoga u tom kontekstu, onda je policija postupala u nizu slučaja, imate primjera u proteklih mjesec i pol dana, proteklih godina", rekao je.

Bolje komuniciranje oko poreza na nekretnine

Premijer je novinarima izjavio i da će Vlada odgoditi uvođenje poreza na nekretnine, odnosno predložiti izmjene Zakona o lokalnim porezima, te istodobno organizirati argumentiranu i cjelovitu raspravu o tom porezu.

"Mislim da smo trebali uložiti veći napor u komunikacijskom smislu, dati konkretne simulacije starosti nekretnina, veličine, aktualne naknade, sutrašnji porez, kako bi se iz apstraktne teme, u kojoj se šire strahovi i dezinformacije, stvari stavile na papir i u brojkama jasno kazalo o čemu je riječ", kazao je Plenković.

Pritom je odbacio spekulacije novinara da bi zbog odgode poreza pozicija ministra financija Zdravka Marića mogla doći u pitanje.

Upit o pismu žena iz Srebrenice, koje su optužile hrvatsku predsjednicu za narušavanje odnosa Hrvatske i BiH, Plenković je iskoristio kako bi se još jednom osvrnuo na svoj nedavni posjet BiH, tijekom kojeg je, kako je kazao, poslao poruke suradnje i prijateljstva i brige o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu.

"Razina suradnje između Hrvatske i BiH je takva da zajednički činimo napore kako bismo osigurali sigurnost naših sugrađana i građana BiH", poručio je premijer.

Do modifikacije će doći

- Zahvaljujem svim članovima povjerenstva koji su sukladno dogovoru iz srpnja dovršili rad na akcijskom planu i predali mi ga. To je dokument od preko 200 stranica, iza kojeg u cjelini mogu stati svi članovi Posebnog stručnog povjerenstva  - kazao je danas premijer Plenković poručujući kako će sadržaj akcijskog plana svakako pročitati.

-  Riječ je o Povjerenstvu u kojem sudjeluju ljudi koji su zavrijedili u njemu biti zbog svojih stručnih, akademskih kvalifikacija, ali i zbog činjenice da pripadaju različitim političkim opcijama i različitim svjetonazorima. I to je bit. Bit našeg budućeg angažmana na provedbi strategije obrazovanja znanosti i tehnologije će se fokusirati da ta tema bude svojevrsna pozitivna kompeticija, a ne tema koja će stvarati podjele u hrvatskom društvu - kazao je. Napomenuo je da je zajednički cilj partnera u parlamentarnoj većini da se početkom iduće školske godine krene s pilot-projektima u školama kako bi se novi obrazovni program testirao.

Ipak, premijer nije kazao što će biti s Posebnim stručnim povjerenstvom za koje je najavljeno da će se nakon predaje akcijskog plana modificirati - točnije nije kazao tko će to tijelo preuzeti.

- Do modifikacije će sigurno doći, a kada, dogovorit ćemo se s našim partnerima u Vladi - kazao je premijer.

Komentara 191

DU
Deleted user
15:05 07.09.2017.

opa......HDZ se okrenuo biračkom tjelu SDSS i SDPa ......Sanaderova i Šeksova taktika se ponavlja

Avatar alien79
alien79
15:09 07.09.2017.

Andrej Rašeta Plenković koherentno i kontekstualno radi na izvršenju memoranduma SANU 2

HR
Hrvatska
15:12 07.09.2017.

Samo cekaj doci ce izbori za 3 godine i vidjet cemo jeli ti prihvatljiv. Narod sve gleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije