Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA SINDIKATIMA

Plenković: Ni tajnica se ne sjeća da je ijedna Vlada podigla plaće 18 posto

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
14.11.2019.
u 10:59

Poručio je i da se o koeficijentima ne pregovara.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se tijekom sjednice Vlade na štrajk prosvjetara.

– U mandatu ove Vlade mi smo osigurali povećanje osnovice plaća državnih i javnih službenika za 11 posto do sada. Ukupna sredstva državnog proračuna za isplatu plaća povećana su za 3,2 milijarde kuna. Pokazali smo želju da riješimo nastali spor zbog interesa učenika, roditelja pa i učitelja i svih rokova koji nam obrazovni sustav nameće... – izjavio je Plenković i dodao kako su oni predložili da se podigne plaća za 6,11%. 

Plenković je također kazao i je kako je to, uz onih 11 posto od prije, povećanje veće od 18%. 

– Evo, ja vjerujem da se gospođa Gabrijel (tajnica Vlade, nap.a.) ne sjeća da je jedna Vlada temeljem TKU-a povećala za 18 posto plaće u državnom i javnom sektoru u samo jednom mandatu – rekao je premijer.

– I to su činjenice i bilo bi dobro da javnost i učitelji to prepoznaju – rekao je Plenković. 

Poručio je i da se o koeficijentima ne pregovara. 

– Granski kolektivni ugovor cesta je gdje se rješavaju razni dodaci – objasnio je premijer. 

Rekao je i kako su jučer sindikatima predložili odmah potpisivanje dodatka na granski kolektivni ugovor od 2% od lipnja iduće godine. 

– To znači da bi do kraja iduće godine ukupno u tom sektoru bilo više od 20 posto (povećanje) – rekao je premijer. Poručio je i da nakon 15. studenog dane u štrajku neće moći plaćati. Rekao je i da će oni koji imaju najvišu razinu do kraja 2020. godine imati veću plaću za 1662 kune u odnosu na rujan 2016. godine. Oni sa srednjom razinom imat će 1446 kuna veću plaću, a oni s najnižom razinom imat će 1301 kunu veću plaću.

Pogledajte i video: Prosvjed prosvjetara

Komentara 32

DU
Deleted user
11:38 14.11.2019.

Jednostavno rješenje , štrajk treba platiti onaj koji je i organizirao štrajk , a to je sindikat a ne Vlada . Onaj tko neopravdano izostane s posla dva dana , zna se ne treba više doči na posao i štrajk je rješen a ovi iz sindikata neka kažu nastavnicima kolika je njihova plača . Nastavnicj neka vam sindikati plate štrajk iz sindikalne kase pa čete vidjeti koliko dugo će vas huškati na štrajk . A vlada Hrvatske neka objavi radnu obavezu i neplačene dane štrajka , a vi gospodo izvolite štrajkati , samo onda potražite i novo radno mjesto.

ST
stefj
11:25 14.11.2019.

Jučer u Otvorenom se opet pojavljuje neka teza da se učiteljima uzelo, pa im se tek sada vratilo i onda sada ide tek prva povišica... A nitko ne uzima u obzir da se svima drugima "uzelo" puno više, realni sektor je platio krizu s ogromnim odricanjima, propadanjima i gubitkom stotina tisuća radnih mjesta. Sve to da bi se očuvala radna mjesta i prava u javnom sektoru. Osim toga, tek sada imamo BDP približno isti kao tamo 2008. a te državne i javne službe imaju desetke milijardi kuna više. Sve mi to plaćamo puno većim porezima, naknadama i davanjima, puno većim cijenama energenata, cestarina itd... Plaće u javnom sektoru veće su od plaća u privatnom sektoru, tu smo (uz Grčku) jedini u EU. Plaće učitelja su prema BDP-u među najvišima u EU. Iz javnog sektora je u inozemstvo otišao zanemariv broj ljudi (uglavnom liječnici i sestre), a otišle su stotine tisuća... Uz to nevjerojatan je nivo neznanja i sebičnosti one učiteljice koja je jučer bila u Otvorenom, od teorija zavjere da je vlada namjerno namještala rast BDP-a na 2.9% da slučajno ne pređe 3% do toga da ona sada mora dodatno nešto učiti, preko toga da mora prati ruke u hladnoj vodi do toga da je grozno što je Engleski toliko zastupljen u školama, a ne Njemački. Gospođa je, naime, učiteljica Njemačkog. Eto i takvi uče našu djecu...

Avatar Urbani
Urbani
13:19 14.11.2019.

Najbolje ne platiti strajk , ponistiti ponudjeno i nove izbore. Zaduziti generacije poput Milanovica ne smije biti opcija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije