Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o udomiteljstvu

Plenković neće popustiti HNS-u: Bez udomljavanja gay parovima

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.11.2018.
u 21:30

Zakon o udomiteljstvu vjerojatno će podržati i Živi zid čiji čelnik Ivan Vilibor Sinčić kaže da udomljavanje kod istospolnih parova ne smatra političkim i ideološkim nego znanstvenim pitanjem

Zakon o udomiteljstvu, gotovo pet mjeseci otkako je stigao u Sabor, izazvao je novu prepirku među vladajućima s realnom opasnošću da preraste u novi ideološki rat kao što je to bio slučaj s Istanbulskom konvencijom.

Iako su za spomenuti zakon u Vladi podigli ruku, u HNS-u su sada oštro protiv što sporni zakon ne dopušta životnim partnerima i neformalnim životnim partnerima udomljavanje djece te planiraju to promijeniti amandmanom koji je već napisan i u kojem se pozivaju i na Ustav i na Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, ali i na Europski sud za ljudska prava.

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak danas tvrdi da je zakon prije podržan u Vladi jer nudi niz poboljšanja, i tehničkih i u operacionalizaciji udomiteljstva.

Bit će suzdržani?

– Postoje mogućnosti za unapređenje tako da se životnim i neformalnim partnerima omogući da budu udomitelji – poručio je Vrdoljak i dodao kako se nada da će HNS-ovi amandmani biti prihvaćeni.

Neslužbeno se pak u toj stranci može čuti da neće raditi velike probleme ne prođe li im amandman. U tom bi slučaju, navodno, HNS-ovci pri glasovanju o tom zakonu bili suzdržani. Što za sam zakon neće imati većeg utjecaja s obzirom na to da je već sad jasno da bi mogao biti izglasan i bez HNS-a.

– Vjerojatno ćemo podržati zakon jer je barem djelomično bolji od postojećeg. Što se tiče udomljavanja kod istospolnih parova, smatramo da to nije ni političko ni ideološko pitanje već znanstveno – rekao je šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Izvori iz Vlade, bliski premijeru Plenkoviću, poručuju da HDZ-ov dio Vlade ostaje uz prijedlog Zakona o udomiteljstvu koji je, uostalom, prihvaćen u Vladi. Idućih dana bit će sastanak parlamentarne većine, a svakako će glavna tema biti upravo taj zakon. Kako sada stvari stoje, premijer Plenković na tom pitanju ne kani popustiti HNS-u. U Vladi kažu da HNS ni na jednom sastanku dosad nije iznio što želi mijenjati u tom zakonu, nego se povela rasprava u medijima.

>> Split pride

Andrej Plenković
1/11

– Od tog se zakona želi napraviti ideološka tema, premda je on isključivo usmjeren na djecu – rekli su u Vladi. I ministar Božinović, jedan od najbližih Plenkovićevih suradnika, jučer je rekao da ne očekuje probleme s HNS-om, ali i da Vlada stoji uza svoj prijedlog zakona.

U cijelu se priču uključila i udruga U ime obitelji koja drži da udomljavanje nije u najboljem interesu djece što, kažu, potvrđuju i brojna istraživanja te dodaju da je riječ o još jednom pokušaju LGBT i interesnih lobija da se otvori put udomljavanju i zatim posvajanju od strane istospolnih parova.

– Mi smo prije pet godina referendumom o braku pokazali što je volja hrvatskih građana – poručila je šefica udruge U ime obitelji Željka Markić koja pak na pitanje je li moguć i novi referendum usvoji li se amandman HNS-a, poručila da o “prepucavanjima između dva koalicijska partnera preko grbače najranjivije skupine djece ne namjerava kalkulirati”.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja smatra pak da je sukob između vladajućih oko zakona od samog početka fingiran te dodaje da im Most u tome neće pomagati.

– Guranjem Marakeškog sporazuma HDZ će izgubiti dio birača i zbog toga se sada oko toga radi sukob – poručio je Grmoja.
Šefica Glasa Anka Mrak Taritaš ističe pak da sve pristojne države kažu da je najvažnije da djeca imaju sigurno udomljavanje i da to treba biti cilj.

SDP će napisati svoj zakon

– HNS sada samo bilda mišiće, ali na kome!? Na djeci, na najslabijima koji nemaju mogućnost normalnog odrastanja –kaže Mrak Taritaš.

Amandmane će u Sabor na sporni zakon poslati i SDP, a ne prođu li, SDP će, kaže šef te stranke Davor Bernardić, napisati vlastiti zakon o udomiteljstvu u kojem će i životni partneri imati mogućnost udomljavanja.

U većini europskih zemalja istospolni parovi mogu i posvajati i udomljavati djecu. Sve to mogu u Njemačkoj, Francuskoj, Islandu, Irskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Danskoj, Finskoj, Švedskoj, Andori, Belgiji, Luksemburgu, Malti, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Austriji... U potonjoj je iznimka Donja Austrija, i to jedino po pitanju udomljavanja, dok je moguće i da istospolni par zajedno posvoji dijete, i da jedan partner/partnerica posvoji dijete partnera ili partnerice. U Sloveniji partner(ica) može posvojiti dijete partnera/partnerice u istospolnoj zajednici. Udomljavanje se ne dopušta u Bjelorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Cipru, Mađarskoj, Letoniji, Lihtenštajnu, Litvi, Monaku, Rumunjskoj, San Marinu, Slovačkoj i Švicarskoj.

>> Rasprava Brune Esih i Andreja Plenkovića u Saboru

Komentara 175

Avatar heyhay
heyhay
22:00 26.11.2018.

Hoćete da ta djeca imaju traume u djetinjstvu da im se vršnjaci rugaju gdje ti je tata i tata ili mama i mama vi niste normalni.

Avatar Admin je očajni šupak
Admin je očajni šupak
22:09 26.11.2018.

Kad smo 2013. (referendum o braku) ukazivali da ovi LGBT, i kako sve već, imaju za cilj i usvajanje dijece, rekli su da to nije istina, da plašino ljude, lažemo, da smo kamenjarci, nazadni, fašisti, - a sad je potpunono jasno da smo bili u pravu. - I danas smo u pravu a ovi liberalno... nešto, opet provode "pasivnu agresiju", lažu, manipuliraju i samo slijepac ne vidi koliko su zapravo oni puno su bilže fašizmu od "kamenjaraca".

CO
Cosinus
21:54 26.11.2018.

Imamo već previše parova koji čekaju dijete na posvajanje i ne trebaju neki novi ljudi koji bi udomili djecu, nego treba početi udomljavati djecu onima koji imaju sve potrebne uvjete za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije