Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer u Splitu

Plenković napao Petrova: Kako je namamio vlasnika Agrokora u Vladu?

Andrej Plenković
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
09.10.2017.
u 18:42

- Jedini susret koji sam imao s Todorićem bilo je koncem veljače i koncem ožujka i ne pod okriljem noći nego u 17 sati - rekao je Plenković.

O izvještaju revizije u Agrokoru danas je u Splitu progovorio i premijer Andrej Plenković

- Činjenica je da jedna ovakva revizija prestižne svjetske kuće bila potrebna. Izvanredni povjerenik je podnio prijave, sada je na pravosudnim tijelima da izvide kakav je karakter nepravilnosti koje bi mogle imati i karakter nezakonitih radnji - rekao je Plenković. 

- Ključan potez koji je Vlada napravila je bilo predlaganje zakona. Od siječnja smo, kada je krenula cijela rasprava o stanja u Agrokoru, što se tiče javne komunikacije bili smo oprezni. Smirivali smo situaciju da se na financijska tržišta ne prenese panika koja se stvarala. Reagirali smo u momentu kada je prijetio stečaj, a on bi prouzročio ne samo gubitak radnih mjesta u kompaniji nego i lančanu reakciju. Imali bi negativan domino efekt koji bi prijetio turističkoj sezoni. Sve to je spriječeno donošenjem zakona. Uspostavljanje izvanredne uprave je došlo do novog povjerenja. Zakon se ne bi mogao aktivirati da takav zahtjev nije podnijela bivša uprava. Nakon toga se dogodio proces konsolidacije i izrada izvješća - kazao je Plenković. 

Andrej Plenković
1/18

"Nema nacionalizacije"

- Pravosudna tijela će raditi neovisno o Vladi i bilo kojoj stranci - rekao je Plenković i dodao da očekuju od izvanredne uprave da nastavi svoj posao.  - Pitajte gospodina Petrova s kim se on sastao. Koga je on kontaktirao da bi namamio vlasnika Agrokora u Vladu, kako je rekao, to me zanima - upitao je Plenković i rekao da ministar Marić može ostati ministar nakon ovih izvješća. 

- Pokušajmo otklanjati tezu o nacionalizaciji, nema nacionalizacije. Da smo to htjeli onda bi zakon nazvali Zakon o nacionalizaciji te i te kompanije - kazao je Plenković te dodao da sada rade "tržišno gospodarstvo onakvo kakvo ono mora biti".  Odgovorio je i na pitanje kada se sastao s vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem. - Jedini susret koji sam imao s Todorićem bilo je koncem veljače i koncem ožujka i ne pod okriljem noći nego u 17 sati. Nemam potrebu prepričavati tko je što kome i kako kazao. Da su neki imali više volje da dođu na drugi sastanak, onda bi bili. A kao koalicijski partneri su bili upoznati sa svime - rekao je Plenković i optužio Most i Petrova da su populisti.

Računovodstvene nepravilnosti

O revizijskom izvještaju u Agrokoru oglasila se i Vlada priopćenjem koje prenosimo u cijelosti: 

"Financijski izvještaji Agrokora za 2016. godinu pokazuju da postoje velike računovodstvene nepravilnosti koje "mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje“. Vlada RH očekuje da izvanredni povjerenik poduzme sve zakonom propisane radnje kako bi se utvrdila odgovornost za brojne utvrđene nepravilnosti. Vlada očekuje da nadležne institucije svoj posao obave savjesno, odgovorno i u primjerenim rokovima.

Revidirana financijska izvješća jasno pokazuju dubinu i težinu problema koje je u Agrokoru stvorio njegov vlasnik Ivica Todorić zbog kojih se cijela grupacija Agrokor našla na rubu stečaja. Financijska izvješća za 2016. koje je revidirala ugledna međunarodna tvrtka Price Waterhouse Coopers dodatno potvrđuju s kakvom je opasnošću bilo suočeno hrvatsko gospodarstvo i pokazuju kakav je doprinos očuvanju stabilnosti cjelokupnog gospodarstva osigurao Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku donesen u travnju 2017. Zakon je spriječio nekontrolirani stečaj Agrokora, kao i njegove učinke po hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Zakonom i postupkom izvanredne uprave očuvana su radna mjesta, spriječeno je prelijevanje sistemskih rizika na cijelo gospodarstvo te je sačuvana stabilnost gospodarskog sustava u cjelini. Time su stvoreni i preduvjeti za nastavak gospodarskog rasta.

Dodatno, financijsko, operativno i poslovno restrukturiranje se provodi bez trošenja novca poreznih obveznika. Pred Agrokorom i njegovim vjerovnicima je rad na nagodbi koja će odgovoriti na pitanje razrješavanja ogromnih dugova kompanije čemu pozitivan doprinos daju rezultati izvanredne uprave u proteklih 6 mjeseci", stoji u priopćenju Vlade. 

 

Komentara 95

IS
isulj2
19:24 09.10.2017.

JVPM ,da su pustili Agrokor kak vi fitiljite bando usrana, e onda bi bilo, ovo pa ono. Dajte odite lizat guzice SDP drugovima. Seratori.

DU
Deleted user
20:51 09.10.2017.

Ovaj jad od oporbe sa smiješnim Berom, taštim i uvrijeđenim Petrovom, Grmojom i Buljem, sitnim kradljivcem Beljakom, trojkom teško pokretnih žena iz Glasa i bolesnim klaunom Pernarom pravi Hrvatskoj ogromnu štetu. Ne volim SDP, ali jedva čekam da se i na njihovoj strani pojavi nekakav pametan čovjek kojem bih mogao potvrditi da je u pravu ako to jest. Ovo dosada je sve mrcvarenje

DR
droza
19:41 09.10.2017.

Konačno! Bravo premijeru! Petrov je naime izjavljivao kako je preko posrednika kontaktirao Todorića. Kojeg postednika Božo? Zatim je izjavio kako je također preko osoba koje posluju s Agrokorom, Todoriću prenio poruke, a kako bi ga namamio na sastanak. Majstor demagogije i populizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije